13 Δεκεμβρίου, 2015

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Ρωσικό πολεμικό πλοίο άνοιξε πυρ κατά τουρκικού αλιευτικού βόρεια της Λήμνου. Σοβαρό επεισόδιο σημειώθηκε σήμερατο πρωί στο Αιγαίο όταν το ρωσικό αντιτορπιλικό κατευθυνόμενων πυραύλων «Smetlivy» (κλάσης Kashin) άνοιξε πυρ κατά τουρκικού σκάφους προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή σύγκρουση μεταξύ τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες το περιστατικό συνέβη 12 ναυτικά μίλια από τη Λήμνο στο βόρειο Αιγαίο. «Στις 13 Δεκεμβρίου, το πλήρωμα του ρωσικού σκάφους Smetlivy, που βρισκόταν 22 χλμ. (13,6 μίλια) από το ελληνικό νησί Λήμνος στο βόρειο Αιγαίο, απέφυγε μια σύγκρουση με ένα τουρκικό αλιευτικό σκάφος», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας.

Η ρωσική πυραυλάκατος βρέθηκε σε κοντινή απόσταση από το τουρκικό αλιευτικό πλοίο και άρχισε να εκπέμπει σήμα κινδύνου καθώς κινδύνευαν να συγκρουστούν. Όμως το τουρκικό δεν απαντούσε και δεν άλλαζε πορεία με αποτέλεσμα η ρωσική φρεγάτα να ρίξει προειδοποιητικές βολές.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η απόσταση μεταξύ των δύο πλοίων ήταν τα 1.000 μέτρα και το τουρκικό αλιευτικό αγνόησε κάθε προσπάθεια επικοινωνίας από τη ρωσική πλευρά.

Έτσι όταν το αλιευτικό έφτασε στα 600 μέτρα μακρυά από το Smetlivy η φρεγάτα άνοιξε πυρ με μικρού διαμετρήματος όπλα και στόχο κάποιο σημείο μπροστά από την τουρκική τράτα έτσι ώστε να αναγκαστεί να αλλάξει πορεία και να αποφευχθεί η σύγκρουση.

Όπως αναφέρει το ρωσικό υπουργείο, βάσει των όσων μεταδίδει το RT, η τουρκική τράτα άλλαξε πορεία και κράτησε πορεία περίπου 540 μέτρα μπροστά από το Smetlivy αλλά εξακολούθησε να αγνοεί την όποια προσπάθεια επικοινωνίας με το ρωσικό πολεμικό.

«Ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Ανατόλι Αντόνοφ κάλεσε τον στρατιωτικό ακόλουθο της Τουρκικής πρεσβείας στη Ρωσία σχετικά με το συμβάν» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.

Σημειώνεται ότι οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας βρίσκονται στο ναδίρ έπειτα από την κατάρριψη (στις 24 Νοεμβρίου) στα σύνορα με τη Συρία ενός ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους που επιχειρούσε κατά στόχων του Ισλαμικού Κράτους από τουρκικό F-16. Τότε ένας Ρώσος πιλότος έχασε τη ζωή του, ενώ ο πρόεδρος Πούτιν έκανε λόγο για πισώπλατο μαχαίρωμα και υπογράμμισε πως η Τουρκία έκανε ένα μεγάλο λάθος. 

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι το ρωσικό μαχητικό είχε παραβιάσει τον εθνικό εναέριο χώρο της Τουρκίας. Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού (ΓΕΝ) και οι αρμόδιοι πάντως αρνήθηκαν να προβούν σε κάποιο σχόλιο. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: