11 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σειρά επαφών με βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο πρωθυπουργός, σε μία προσπάθεια αναθέρμανσης των σχέσεων με την Κοινοβουλευτική Ομάδα, εν όψει των κρίσιμων ψηφοφοριών στη Βουλή. Η επιχείρηση συσπείρωσης του κόμματος θα συνεχιστεί και το Σαββατοκύριακο, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

Την αντίδραση των δημάρχων Αλίμου, Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Παλαιού Φαλήρου προκάλεσε η είδηση ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει τη μεταφορά μεταναστών στο χώρο του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό. Σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Γιάννη Μουζάλα, οι τέσσερις δήμαρχοι τονίζουν, μεταξύ άλλων, ότι «δεν θα επιτρέψουμε να μετατραπεί ο χώρος του πρώην αεροδρομίου σε 'αποθήκη ψυχών'», ούτε «να μετατραπεί σε χώρο διαμονής οικονομικών μεταναστών».

Το τσουχτερό κρύο, οι βροχές και τα χιόνια στα βόρεια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού σήμερα, Παρασκευή σε όλη τη χώρα. Από το Σάββατο τα φαινόμενα θα αρχίσουν σταδιακά να εξασθενούν και η θερμοκρασία θα ανέβει λίγο. Σε έναν πολύχρονο «εφιάλτη» που επιχειρείται τώρα να αντιμετωπιστεί και στην Ελλάδα έχουν εξελιχθεί τα προγράμματα πρόληψης της ισλαμιστικής «ριζοσπαστικοποίησης» πολιτών - κυρίως των αλλοδαπών από τη Μέση Ανατολή - που οδηγούν σε ένοπλες, μαζικές επιθέσεις εν ονόματι του ISIS, της Αλ Κάιντα και άλλων ενόπλων οργανώσεων.

Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ για την ενίσχυση των παιδιών έως τριών ετών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρας τους και των άπορων κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας διοργανώνει για όγδοη συνεχή αυτό το Σαββατοκύριακο (12-13 Δεκεμβρίου) το ξεblogάρισμα. Φέτος εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών μέρος των εσόδων θα δοθεί σε τρέχουσες ανάγκες των προσφύγων.

Κόσμος: Στους ρυθμούς της ραπ λικνίστηκε η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ, Μισέλ Ομπάμα, θέλοντας να περάσει το μήνυμα σε όλους τους νέους της Αμερικής να σπουδάσουν στο πανεπιστήμιο. Στο βίντεο διάρκειας δύο λεπτών, το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα το Πανεπιστήμιο Harvard, η Μισέλ Ομπάμα λικνίζεται και τραγουδάει στο πλευρό του κωμικού ηθοποιού Τζέι Φάροου, στο εσωτερικό του Λευκού Οίκου.

Η προσφυγική κρίση έχει θέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) απέναντι σε ένα επιτακτικό δίλημμα. Η Ευρώπη έχει ιστορική ευθύνη να βοηθάει τα θύματα του πολέμου και της βίας και οι υπεύθυνοι πολιτικοί αναγνωρίζουν ότι είναι απάνθρωπο να εμποδίζεις την είσοδο σε ανθρώπους που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους. Για ηθικούς και πρακτικούς λόγους, η ΕΕ δεν μπορεί να κατασκευάσει μια σύγχρονη εκδοχή του Σιδηρού Παραπετάσματος στα σύνορά της.

Εκκενώθηκαν τα κεντρικά γραφεία οργάνωσης που υποστηρίζει τα δικαιώματα των αμερικανών μουσουλμάνων στο Καπιτώλιο στην Ουάσινγκτον, όταν το προσωπικό έλαβε επιστολή με λευκή σκόνη. Οι πρώτες έρευνες έδειξαν ότι η ουσία ήταν αβλαβής. Παρόμοια επιστολή έλαβε παράρτημα της οργάνωσης και στη βόρεια Καλιφόρνια. 

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου συνομίλησε στο τηλέφωνο με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και επισήμανε ότι η Τουρκία σέβεται την εθνική κυριαρχία του Ιράκ μεσούσης της διαμάχης που έχει ξεσπάσει μεταξύ Άγκυρας και Βαγδάτης μετά την ανάπτυξη τουρκικών στρατευμάτων στην ιρακινή επικράτεια.

O ηγέτης της Βορείου Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν υπαινίχθηκε ότι η χώρα του κατασκεύασε και διαθέτει βόμβα υδρογόνου, ωστόσο Ουάσινγκτον και Σεούλ αμφισβητούν τον ισχυρισμό αυτό.

Οικονομία: «Για το 2015 συνεχίζουμε να μαζεύουμε αποδείξεις για να χτυπήσουμε τη φοροδιαφυγή» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης την Παρασκευή. Συμπλήρωσε ότι από 1ης Ιανουαρίου 2016 το αφορολόγητο θα συνδέεται με τις δαπάνες που γίνονται με πλαστικό χρήμα. Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι υπάρχει νομικό κενό για τα μηχανάκια POS.

Από το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων.Στις αρχές Ιανουαρίου θα συζητηθεί αναλυτικά με τους θεσμούς το ζήτημα της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης. Την Πέμπτη, ο Γ.Κατρούγκαλος παρουσίασε το σχέδιο της κυβέρνησης, προτάσοντας ως «κόκκινη» γραμμή την περικοπή κύριων συντάξεων. Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέφεραν το θέμα της 15ετίας.

Αθλητισμός:Αντιπάλους για όλα τα... γούστα του Ολυμπιακού, περιλαμβάνει η κλήρωση της φάσης των «32» του Europa League που θα γίνει τη Δευτέρα στη Νιόν. Οι «ερυθρόλευκοι» τοποθετούνται στο γκρουπ των θεωρητικά ισχυρών, μαζί με τους 12 νικητές των ομίλων και τους υπόλοιπους «καλύτερους τρίτους» από το Champions League.

Η Σιόν πήρε το βαθμό που χρειαζόταν εναντίον της Λίβερπουλ (0-0) κι έτσι προκρίθηκε στους «32» του Europa League. Δεν κατάφερε όμως να πάρει και την πρώτη θέση του ομίλου (2ος) από τους «κόκκινους» που θα μπουν στους ισχυρούς της κλήρωσης της Δευτέρας κι αυτό σημαίνει ότι δεν θα βρεθούν στο δρόμο του Ολυμπιακού.

Με μια σπουδαία νίκη, έστω και αν αυτή ήρθε αργά, αφού είχε ήδη αποκλειστεί, ολοκλήρωσε ο ΠΑΟΚ τη φετινή του Ευρωπαϊκή πορεία στο Europa League. Ο «δικέφαλος του Βορρά» επικράτησε με 1-0 της Ντόρτμουντ στη Γερμανία και αποχαιρέτησε τη διοργάνωση με την πρώτη του νίκη. Αντίθετα βαριά ήττα υπέστη ο Αστέρας, ο οποίος ηττήθηκε με 4-0 στην Τρίπολη από τη Σάλκε, όσο είχε χάσει και στον πρώτο αγώνα των δύο ομάδων στη Γερμανία.


Δεν υπάρχουν σχόλια: