19 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΡΩΣΙΑ ΑΝΟΙΞΕ ΤΟ ΜΑΥΡΟ ΚΟΥΤΙ ΤΟΥ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΤΙΚΟΥ

 

Σε απευθείας μετάδοση για πρώτη φορά από τη τηλεόραση και παρουσία 20 Ρώσων και ξένων  δημοσιογράφων, ειδικοί του ρωσικού στρατού άνοιξαν το μαύρο κουτί του ρωσικού βομβαρδιστικού αεροσκάφους που κατέρριψε στις 24 Νοεμβρίου η τουρκική πολεμική αεροπορία.

Από τους 14 διεθνείς εμπειρογνώμονες που προσκάλεσε η Μόσχα να παρευρεθούν στο άνοιγμα του μαύρου κουτιού, μόνον δύο -  ένας Βρετανός και ένας Κινέζος αποδέχθηκαν την πρόσκληση. "Αμερικανοί πολίτες" βρίσκονται επίσης εδώ, δήλωσε ο πτέραρχος Σεργκέι Ντρόνοφ.

Κατά την παρουσίαση, ο συνταγματάρχης Αντρέι Σεμόνοφ δήλωσε πως το μαύρο κουτί, που βρέθηκε κοντά στο ουραίο τμήμα του αεροσκάφους, έχει υποστεί ζημιές τόσο από τον τουρκικό πύραυλο αέρους-αέρους όσο και από την πρόσκρουσή του στο έδαφος.

Μερικά από τα τσιπ μνήμης είναι φανερά σπασμένα σε ορισμένα σημεία. Τρία από τα οκτώ τσιπ του καταγραφέα πτήσης έχουν καταστραφεί εντελώς. Αξιωματούχοι δήλωσαν πως ειδικοί θα προσπαθήσουν να αναλύσουν το περιεχόμενό του στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με τη βοήθεια ειδικού εξοπλισμού προτού παρουσιάσουν τα ευρήματά τους τη Δευτέρα.

Η κατάρριψη του ρωσικού βομβαρδιστικού Soukhoi-24 από τουρκικά F-16 προκάλεσε σοβαρή διπλωματική κρίση ανάμεσα στη Μόσχα και την Άγκυρα. Η Τουρκία δηλώνει ότι το αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο της, ενώ η Ρωσία το διαψεύδει και θέλει να το αποδείξει βάσει των στοιχείων του μαύρου κουτιού.

"Έχουμε επαρκείς αποδείξεις που δείχνουν ότι το ρωσικό αεροσκάφος δεν παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο", σημείωσε επίσης ο Ντρόνοφ, προσθέτοντας ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν στη Συρία, σε απόσταση 5,5 χιλιομέτρων από τα τουρκικά σύνορα.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: