29 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Εκρηκτική είναι η κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους της Ζακύνθου, καθώς μέρα με την μέρα ο όγκος των απορριμμάτων αυξάνεται και πλέον υπάρχουν φόβοι και για τη δημόσια υγεία των κατοίκων του νησιού.

Αρχίζουν και πάλι, ύστερα από πολύμηνη διακοπή, τα έργα στο Μετρό Θεσσαλονίκης, αφού όπως δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Χρήστος Σπίρτζης, μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του 2016 θα ξεκινήσουν οι εργασίες στη βασική γραμμή Ν. Σ. Σταθμός - Ν. Ελβετία. Σύμφωνα με τον Χρ.Σπίρτζη, η πρώτη φάση του έργου θα ολοκληρωθεί το Μάρτιο του 2017, ενώ το έργο θα παραδοθεί στους κατοίκους της Θεσσαλονίκης μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020.

Εμπρηστικός μηχανισμός, που αποτελείτο από γκαζάκια και ένα μπουκάλι με εύφλεκτο υγρό, ο οποίος δεν εξερράγη, βρέθηκε το βράδυ της Δευτέρας έξω από τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στους Αγίους Αναργύρους. Σε εφαρμογή έθεσε η Frontex, σε συνεργασία με τις ελληνικές Αρχές, τη νέα επιχείρηση «Ποσειδών», με στόχο την αποτελεσματικότερη προστασία των εξωτερικών συνόρων. 

Στην επιχείρηση, που διεξάγεται σε έξι νησιά του Αιγαίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 31 Μαρτίου, μετέχουν αξιωματούχοι της Frontex καθώς και αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος. Σε κοινωνική εξέγερση θα οδηγήσει οποιαδήποτε μείωση ή περικοπή στις συντάξεις σύμφωνα με τον επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Κόσμος: Όλο και πιο σύνθετο γίνεται το μετεκλογικό τοπίο στην Ισπανία. Ο Ραχόι αναζητά πρόθυμους στην αποχή, ώστε να παραμείνει κυβέρνηση μειοψηφίας, οι Σοσιαλιστές εμφανίζονται διχασμένοι στο κατά πόσο πρέπει να συνεργαστούν με το Podemos, το Podemos θέλει προοδευτική κυβέρνηση και οι Ciudadanos δηλώνουν πρόθυμοι, αλλά για την προθυμία τους βάζουν όρους.

Δύο άτομα συνέλαβε η αστυνομία του Βελγίου με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικό χτύπημα στις Βρυξέλλες την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Στη διάρκεια ερευνών που έγιναν σε σπίτια στις Βρυξέλλες και την Λιέγη, συνελήφθησαν συνολικά έξι άτομα. Τα τέσσερα αφέθηκαν αργότερα ελεύθερα.

Ξεκάθαρα υπέρ της νομικής διώξης του αρχηγού του φιλοκουρδικού HDP, Σ.Ντεμιρτάς, τάχθηκε ο τούρκος πρόεδρος, με φόντο τις δηλώσεις του πρώτου για κουρδική αυτονομία -την ώρα που τα νοτιοανατολικά της χώρας μοιάζουν με ημι-εμπόλεμη ζώνη. «Ο νόμος και ο λαός θα τους δώσουν ένα μάθημα» είπε ο Ερντογάν, χαρακτηρίζοντας «σαφή πρόκληση» τις επίμαχες δηλώσεις του Ντεμιρτάς.

Σε 67 ανήλθε το 2015 ο αριθμός των δημοσιογράφων που δολοφονήθηκαν εξαιτίας της δουλειάς τους, σύμφωνα με τον ετήσιο απολογισμό της οργάνωσης «Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα» (RSF) - με τη λίστα να συμπληρώνουν άλλοι 27 μπλόγκερ και επτά συνεργάτες ΜΜΕ. Μελανό σημείο φέτος ήταν η Γαλλία, η οποία λόγω των επιθέσεων στο Charlie Hebdo έγινε η τρίτη χώρα με το μεγαλύτερο αριθμό δολοφονιών.

Συγγενείς του τρίχρονου Αϊλάν Κουρντί, που είχε πνιγεί στο Αιγαίο και η σορός του οποίου σε παραλία της Τουρκίας είχε γίνει σύμβολο της προσφυγικής κρίσης, έφτασαν στο Βανκούβερ του Καναδά για να ξεκινήσουν τη νέα τους ζωή. Ο ίδιος ο πατέρας του Αϊλάν, που έχασε τη γυναίκα του και τα δύο του παιδιά στο ναυάγιο, έχει επιστρέψει στο Ιράκ.

Οικονομία: Σε υποτονικό κλίμα πραγματοποιούνται οι συναλλαγές στο άνοιγμα της συνεδρίασης με την αγορά να κινείται με οριακές διακυμάνσεις. O Γενικός Δείκτης 00 διαμορφώνεται στις 615,78 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,08%.

Ποδαρικό με το κουαρτέτο στην Αθήνα θα κάνει η κυβέρνηση που ετοιμάζεται να υποδεχθεί εκ νέου τους εκπροσώπους των δανειστών, πιθανότατα στις 8 Ιανουαρίου. Οι απαιτήσεις του νέου γύρου διαπραγμάτευσης επιβάλλουν παρουσία μεγαλύτερης διάρκειας, για να λυθούν τα τρία καυτά θέματα: Ασφαλιστικό, κόκκινα δάνεια και δημοσιονομικό.

Η ώρα των υπογραφών για την πώληση του Αστέρα Βουλιαγμένης φαίνεται ότι έφτασε. Η επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ, Εθνικής Τράπεζας και Jermyn Street Real Estate-όπως ονομάζεται το ενδιαφερόμενο επενδυτικό σχήμα-θα ανοίξει τον δρόμο ώστε να υποβληθεί νέο ειδικό χωροταξικό σχέδιο στο ΣτΕ.

Αθλητισμός: Δεν κράτησε περισσότερο από λίγες ώρες η περιπέτεια του νεαρού Σέρχι Γκουαρντιόλα στην Μπαρτσελόνα. Αφού το χθες το απόγευμα υπόγραψε με την Μπαρτσελόνα Β, στη συνέχεια διαπίστωσε ότι το συμβόλαιό του ακυρώθηκε εξαιτίας κάποιων tweet το 2013 ενάντια στην Καταλονία. 

Πρόκειται για ένα προσβλητικό tweet ενάντια σε Μπαρτσελόνα και Καταλονία την ημέρα του Clasico με την Ρεάλ Μαδρίτης πριν από δύο χρόνια. Δίχως τον 31χρονο Βέλγο διεθνή Γκιγιέμ Ζιλέτ που μετακινήθηκε στην Ναντ θα αντιμετωπίσει (18 και 25.02.16) η Αντερλεχτ τον Ολυμπιακό στους «32» του Europa League. Ο πλάγιος αμυντικός της ομάδας των Βρυξελλών συμφώνησε να φορέσει για τα επόμενα δυόμισι χρόνια την φανέλα της γαλλικής ομάδας, όπως ανακοίνωσαν τα «καναρίνια» στην ιστοσελίδα τους αργά τη Δευτέρα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια: