12 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα:«Δεν αναλάβαμε καμία υποχρέωση να ψηφίζουμε 'σώνει και καλά' εφαρμοστικούς νόμους που θα διαπραγματεύεται και θα καταρτίζει μόνη της η κυβέρνηση» ξεκαθαρίζει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, σχολιάζοντας τα περί συνεννόησης.

Σεισμική δόνηση 4,4 βαθμών σημειώθηκε στις 10:34 το πρωί του Σαββάτου στην περιοχή μεταξύ Ζακύνθου και της Ηλείας, συγκεκριμένα 12 χιλιόμετρα νότια της Κυλλήνης. Το εστιακό βάθος της δόνησης ήταν 10χλμ. Το πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η κυβέρνηση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα παρουσιάζει στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο ο Αλέξης Τσίπρας. 

Οι εργασίες ξεκινούν το πρωί του Σαββάτου με την ομιλία του πρωθυπουργού. Στο επίκεντρο της συνεδρίασης θα βρεθούν οι πολιτικές εξελίξεις και το επικείμενο συνέδριο του κόμματος. Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ για την ενίσχυση των παιδιών έως τριών ετών που ζουν με τις φυλακισμένες μητέρας τους και των άπορων κρατουμένων στις γυναικείες φυλακές Ελαιώνα Θήβας διοργανώνει για όγδοη συνεχή το Σαββατοκύριακο το ξεblogάρισμα. Φέτος εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών μέρος των εσόδων θα δοθεί σε τρέχουσες ανάγκες των προσφύγων.

«Το νόημα είναι να μοιραστούμε τη διαχείριση των εξωτερικών μας συνόρων» τονίζει ο επίτροπος Μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, παρουσιάζοντας το σχέδιο για τη νέα Υπηρεσία Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (EBCG). «Αυτό που θα ισχύει για τα εξωτερικά σύνορα στην ιταλική ή πολωνική πλευρά θα ισχύει και για την ελληνική» επισημαίνει, υποστηρίζοντας ότι «επί της ουσίας δεν τέθηκε ποτέ ζήτημα αποβολής της Ελλάδας από τη Σένγκεν».

Κόσμος: Της άρνησής της να κλείσει τα γερμανικά σύνορα όταν η χώρα βρέθηκε αντιμέτωπη με τη ροή προσφύγων υπεραμύνθηκε η Άνγκελα Μέρκελ, παρά τις αντιδράσεις που δέχεται από στο εσωτερικό του κόμματός της, σε συνέντευξη που έδωσε λίγο πριν από το συνέδριο του κόμματός της και τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

«Οι μεγάλες μετακινήσεις προσφύγων δεν μπορεί να ελεγχθούν παρά μόνο με διεθνή συνεργασία» τόνισε. Η Ιαπωνία θα κατασκευάσει το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας της Ινδίας, ανακοίνωσε ο ινδός πρωθυπουργός Ναρέντρα Μοντι, έπειτα από συνομιλίες με τον ιάπωνα ομόλογό του Σίνζο Άμπε. Οι δύο πρωθυπουργοί κατέληξαν επίσης σε συμφωνία για τη συνεργασία στον τομέα της πυρηνικής ενέργειας.

Ο 40χρονος επιχειρηματίας Χάνιμπαλ Καντάφι, γιος του πρώην ηγέτη της Λιβύης Μουάμαρ Καντάφι, κρατήθηκε για πολλές ώρες από άγνωστη ένοπλη οργάνωση στο Λίβανο προτού τελικά αφεθεί ελεύθερος. Ένας δεύτερος ισπανός αστυνομικός σκοτώθηκε στην επίθεση που πραγματοποίησαν οι Ταλιμπάν στη διπλωματική συνοικία της Καμπούλ. Στη 12ωρη πολιορκία της πρεσβείας έχασαν τη ζωή τους 10 άνθρωποι, μεταξύ αυτών τέσσερις αφγανοί αστυνομικοί.

Άνοιξαν οι κάλπες στη Σαουδική Αραβία για τις δημοτικές εκλογές, την πρώτη ψηφοφορία στην οποία μπορούν να συμμετάσχουν οι γυναίκες (ως ψηφοφόροι και υποψήφιες). Οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν ανάμεσα σε 6.000 υποψηφίους και 900 υποψήφιες, οι οποίες πήραν για πρώτη φορά την άδεια να θέσουν υποψηφιότητα.

Οικονομία:Με αμοιβαίο συμβιβασμό στο θέμα των «κόκκινων δανείων» που ωστόσο μετέθεσε τα δύσκολα για τις αρχές του 2016 και την πρώτη αξιολόγηση έκλεισε η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με το κουαρτέτο. Το σχετικό νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα κατατίθεται στη Βουλή για να ψηφιστεί την ερχόμενη Τρίτη.

Υπερκαλύφθηκε με μετρητά και δεσμευτικές προσφορές το βασικό σενάριο των 584 εκατομμυρίων ευρώ της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Attica Bank, για το υπόλοιπο δε ποσό μέχρι την κάλυψη και του δυσμενούς σεναρίου των 748 εκ. ευρώ συνολικώς έχουν κατατεθεί στην Τράπεζα σημαντικές επιπλέον προσφορές.

Σε ισχύ από το Σάββατο το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων. Ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές 13, 20, 27 Δεκεμβρίου. Η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων προκήρυξε 24ωρη πανελλαδική απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή 13 Δεκεμβρίου.

Αθλητισμός: Παιχνίδια «παγίδες» περιλαμβάνει για τους πρωτοπόρους το πρόγραμμα της 14ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Ωστόσο το Σάββατο ξεχωρίζει η αναμέτρηση στη Νέα Σμύρνη όπου η δεύτερη ΑΕΚ αντιμετωπίζει τον δυνατό Πανιώνιο, που είναι στην τρίτη θέση με 4 βαθμούς διαφορά. Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι αναμετρήσεις: Hρακλής - Πανθρακικός (15:00) και Πλατανιάς - ΠΑΣ Γιάννινα 17:15.

Κοιτάζοντας κανείς την Ιστορία των αναμετρήσεων Λέστερ-Τσέλσι, θα διαπιστώσει ότι το προβάδισμα των «μπλε» είναι καταιγιστικό: ένδεκα συνεχείς νίκες σε όλες τις διοργανώσεις, «4 στα 4» ο Μουρίνιο ανεξαρτήτως έδρας, αήττητη η Τσέλσι από τον Φεβρουάριο του 1998. 

Την αξιόμαχη Λα Κορούνια υποδέχεται το Σάββατο η πρωτοπόρος Μπαρτσελόνα, στο πλαίσιο της 15ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος. Μετά το «στραβοπάτημα» της περασμένης εβδομάδας στη Βαλένθια, οι Καταλανοί θέλουν να επιστρέψουν στις νίκες και να παραμείνουν στην κορυφή της κατάταξης, αφού σε απόσταση δύο βαθμών ακολουθεί η Ατλέτικο.

Μετά την πρώτη ήττα στο πρωτάθλημα και, μάλιστα, εντός έδρας από την Κέρκυρα, η πρωτοπόρος Λάρισα δεν κατάφερε να φύγει νικήτρια από την έδρα της Καρδίτσας. Στην αναμέτρηση με την οποία άνοιξε η «αυλαία» της 12ης αγωνιστικής της Football League το θεσσαλικό ντέρμπι δεν ανέδειξε νικητή (1-1), με τους «βυσσινί» να προηγούνται στο 45' με τον Μπουντόπουλο και τους γηπεδούχους να «απαντούν» στο 61' με τον Μαυριά. Το παιχνίδι διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: