13 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Χρονοδιάγραμμα 111 ημερών, με συγκεκριμένες αλλαγές και προτεραιότητες για την ανανέωση της ΝΔ, παρουσιάζει με άρθρο του στην εφημερίδα Το Βήμα της Κυριακής ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στόχος του είναι σ' αυτές τις 111 ημέρες μέχρι το Πάσχα να έχουν γίνει οι απαραίτητες αλλαγές, ώστε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να είναι έτοιμο να αποτελέσει αξιόπιστη εναλλακτική λύση διακυβέρνησης της χώρας, στο κέντρο της πολιτικής ζωής.

Στην Αθήνα θα βρεθεί αύριο, Δευτέρα, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, για να υπογράψει κοινή δήλωση με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, η οποία ουσιαστικά εγκαινιάζει το πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου για τη στήριξη 20.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Για τα μεγάλα εθνικά ζητήματα, όπως το Ασφαλιστικό, είναι αναγκαίο και υπεύθυνο να επιδιώκονται οι ευρύτερες συναινέσεις και ο ευρύτερος διάλογος, πριν απ' όλα με την ίδια την κοινωνία, τονίζει σε συνέντευξή του ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Τις αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου περιλαμβάνει - μεταξύ άλλων - το πολυνομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή. Η ψήφισή του αναμένεται το βράδυ της Τρίτης, προκειμένου το Eurogroup της Τετάρτης να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ και να ανοίξει ο δρόμος για την αξιολόγηση. Την πρόθεσή του να καταργήσει άμεσα τη διάταξη που ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2013 από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, βάσει της οποίας τραπεζικές διοικήσεις δεν θα υποστούν έλεγχο και κυρώσεις για δάνεια που έχουν χορηγήσει στα κόμματα, ξεκαθαρίζει ο Δημ.Παπαγγελόπουλος. 

Παράλληλα, σε μία δήλωση που θα συζητηθεί, χαρακτηρίζει τους Πρ.Παυλόπουλο, Αλ.Τσίπρα και Κ.Καραμανλή ως πρόσωπα που είναι «εγγύηση για την καλή λειτουργία της δημοκρατίας».

Κόσμος: Στους 23 ανέρχονται οι νεκροί, οι περισσότεροι ηλικιωμένοι, από τη φωτιά που ξέσπασε το Σάββατο σε ψυχιατρικό νοσοκομείο στην περιφέρεια του Βορόνιετς, στη νοτιοδυτική Ρωσία. Άλλοι 23 άνθρωποι νοσηλεύονται, ορισμένοι σε σοβαρή κατάσταση, και οι αρχές εκφράζουν φόβους ότι ο αριθμός των θυμάτων θα αυξηθεί. Σοβαρά επεισόδια σημειώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου στη Λειψία, μεταξύ ακροδεξιών και αριστερών ομάδων. 

Η παρουσία της αστυνομίας ήταν ισχυρή, με τις αρχές να κάνουν λόγο για δεκάδες τραυματίες και πολλές συλλήψεις. Την ιστορική συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Παρίσι για το κλίμα, έπειτα από 23 χρόνια διαβουλεύσεων, χαιρέτισε η διεθνής κοινότητα, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα να σημειώνει πως μπορεί να αποτελέσει σημείο καμπής στον αγώνα για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.  

Η εκλογή της πρώτης δημοτικής συμβούλου στο υπερσυντηρητικό βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας είναι γεγονός. Πρόκειται για τη Σάλμα μπεν Χιζάμπ αλ-Οτέιμπι, που εξελέγη στο δημοτικό συμβούλιο της Μάντρακαχ, στην περιφέρεια της Μέκκας, μετά τις πρώτες εκλογές κατά τις οποίες οι γυναίκες είχαν το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι.

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί της Κυριακής περίπου 45,3 εκατ. ψηφοφόροι στη Γαλλία για τον δεύτερο γύρο των περιφερειακών εκλογών, μετά τον εκλογικό θρίαμβο του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στον πρώτο γύρο. Τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στην Λεπέν, με τους αντιπάλους της να έχουν συνασπιστεί για να εμποδίσουν το Εθνικό Μέτωπο να κερδίσει περιφέρειες στη χώρα. Το αποτέλεσμα δύσκολο να προβλεφθεί, σε μία εκλογική αναμέτρηση που θεωρείται «πρόβα» για τις προεδρικές εκλογές του 2017.

Οικονομία: Διέξοδο στο πρόβλημα των κόκκινων δανείων φιλοδοξούν να δώσουν οι προτεινόμενες ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου, που κατατέθηκε το Σάββατο στη Βουλή, και προβλέπει τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από μη τραπεζικά ιδρύματα, τα λεγόμενα funds. Προβλέπεται δικαίωμα άρσης του τραπεζικού απορρήτου και περιθώριο 12 μηνών πριν από τη μεταβίβαση.

Δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να κλείσει η πρώτη αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ, και αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη ή των θεσμών της ΕΕ, αλλά μια πραγματικότητα που απορρέει από τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες σε μερικά κράτη-μέλη, δηλώνει ο επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ.

Ανοιχτά (11:00-18:00) είναι σήμερα, Κυριακή 13 Δεκεμβρίου, τα εμπορικά καταστήματα, στο πλαίσιο του χριστουγεννιάτικου εορταστικού ωραρίου. Εικοσιτετράωρη απεργία στον κλάδο του εμπορίου κήρυξε η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος και πραγματοποιεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην αρχή της Ερμού.

Αθλητισμός: Συνέχεια στην 14η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ στο (άδειο λόγω τιμωρίας) «Απόστολος Νικολαΐδης», όπου ο Παναθηναϊκός θα έχει πολύ δύσκολο έργο κόντρα στον Αστέρα Τρίπολης. Πιο εύκολο έργο θα έχει (θεωρητικά) ο πρωτοπόρος και αήττητος Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί στο «Καραϊσκάκη» τον Παναιτωλικό, ενώ ο Ατρόμητος έχει τον πρώτο λόγο στο Περιστέρι κόντρα στην Καλλονή.

Η Ιντερ πέρασε σαν «σίφουνας» από το «Φρίουλι», νίκησε την Ουντινέζε με 4-0 και πέτυχε μια σημαντική νίκη στο δρόμο προς την κατάκτηση του τίτλου στο καμπιονάτο. Στο μεταξύ, επίδειξη δύναμης πραγματοποίησε η Παλέρμο απέναντι στη φιλοξενούμενη Φροζινόνε, την οποία και συνέτριψε με 4-1, για την 16η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος.

Με πρωταγωνιστή τον πρώην άσο του ΠΑΟΚ, Λούκας Πέρεθ, η Λα Κορούνια κατάφερε να επιστρέψει από το εις βάρος της 2-0 και να «αποδράσει» από το «Καμπ Νου» με τον ένα βαθμό της ισοπαλίας (2-2), βάζοντας σε... μπελάδες την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα. Η Σεβίλλη δυσκολεύτηκε, αλλά τελικά λύγισε την αντίσταση της Χιχόν με 2-0.

Δεν υπάρχουν σχόλια: