09 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Νέα τραγωδία με πρόσφυγες στο Αιγαίο. Κατά τη διάρκεια επιχείρησης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του Φαρμακονησίου έχουν εντοπιστεί 12 νεκροί εκ των οποίων τέσσερις άντρες, δύο γυναίκες και έξι παιδιά. Αγνοούνται περίπου 12 άτομα με βάση τις μαρτυρίες των διασωθέντων για το συνολικό αριθμό των ατόμων που επέβαιναν στο σκάφος.

Ξεκίνησε, νωρίς το πρωί της Τετάρτης, από την αστυνομία η επιχείρηση για το άνοιγμα της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, που είχαν αποκλείσει εδώ και αρκετές ημέρες οικονομικοί μετανάστες στους οποίους δεν επιτρεπόταν η διέλευση στην ΠΓΔΜ. Περίπου 1.200 μετανάστες επιβιβάστηκαν σε λεωφορεία και κατευθύνονται ήδη προς Αθήνα. Εν αναμονή του πρώτου δρομολογίου της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.

Προάγγελος της σκληρής στάσης που προτίθεται να τηρήσει η κυβέρνηση στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς για το μείζον θέμα του Ασφαλιστικού κρίνεται η αρνητική αντιμετώπιση του ΔΝΤ από το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που προκάλεσε και τη νέα κόντρα της Αθήνας με τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε αδιέξοδο βρίσκονται τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, τα οποία προειδοποιούν με «λουκέτο» μετά τις γιορτές λόγω υποχρηματοδότησης. Τα ιδρύματα αδυνατούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, ενώ τραγικές είναι και ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Τη διασύνδεση της αξιολόγησης με το μισθό των εργαζομένων στο Δημόσιο ζήτησε από τον αναπληρωτή υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Χρ.Βερναράκη το κουαρτέτο. Η κυβέρνηση διαφωνεί στο σημείο αυτό, ωστόσο οι δύο πλευρές συμφώνησαν στις βασικές αρχές του νέου μισθολογίου, χωρίς μειώσεις στους μισθούς και με διατήρηση της προσωπικής διαφοράς.

Κόσμος: Την παραίτηση των υπουργών του ζήτησε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης, δύο ημέρες μετά τη  συντριπτική νίκη της αντιπολίτευσης στις βουλευτικές εκλογές. «Ζήτησα από το υπουργικό συμβούλιο να παραιτηθεί για να πραγματοποιηθεί μια διαδικασία αναδιάρθρωσης, βαθιάς αναγέννησης και ανανέωσης όλης της εθνικής κυβέρνησης» δήλωσε ο Μαδούρο.

Τρεις εβδομάδες μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, οι αρχές -όπως μεταδίδουν γαλλικά μέσα ενημέρωσης- κατάφεραν να ταυτοποιήσουν τον τρίτο καμικάζι της επίθεσης στο θέατρο Bataclan. Σύμφωνα με την Le Parisien, πρόκειται για τον Φουέντ Μοχάμεντ-Αγκαντ, 23 ετών, κάτοικο Στρασβούργου.

Την πρόθεση της Φινλανδίας να ζητήσει από τους αιτούντες άσυλο να εργάζονται αμισθί και να επιμορφώνονται όσον αφορά στον πολιτισμό και την κουλτούρα της χώρας ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Γιούχα Σιπίλα, παρουσιάζοντας μέτρα για την αυστηροποίηση της μεταναστευτικής πολιτικής.

Νόμο που εισάγει αυστηρότερους περιορισμούς εισόδου στη χώρα σε υπηκόους των 38 χωρών για τις οποίες δεν απαιτείται θεώρηση (βίζα) πέρασε με μεγάλη πλειοψηφία η Βουλή των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ. Ο νόμος ψηφίστηκε με 407 υπέρ και 19 κατά.

Νέα στοιχεία έρχονται καθημερινά στο φως αναφορικά με το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 14 ανθρώπων. Σύμφωνα με τα επίσημα έγγραφα της υπόθεσης, το άτομο που προμήθευσε τα όπλα στο ζευγάρι, το οποίο σκόρπισε τον θάνατο, ήταν συγγενής εξ αγχιστείας με έναν από τους δράστες.

Οικονομία: Την πρόθεση της κυβέρνησης να εξαιρεθούν ηλικιωμένοι και κάτοικοι νησιών και απομακρυσμένων περιοχών από την «υποχρεωτική» χρήση πλαστικού χρήματος, βάσει της οποίας θα διαμορφώνεται το αφορολόγητο, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, μιλώντας στον Βήμα 99,5. Ο ίδιος διέψευσε εκ νέου τις πληροφορίες περί επιβολής αναδρομικού φόρου για τα εισοδήματα του 2015.

Για πρώτη φορά γίνεται πράξη ο αυτόματος συμψηφισμός φόρων. Συγκεκριμένα, 210.000 φορολογούμενοι που πλήρωσαν έναν φόρο (π.χ. ΕΝΦΙΑ) με λανθασμένη Ταυτότητα Οφειλής ή έχουν καταβάλει μεγαλύτερο ποσό από τον οφειλόμενο φόρο, θα δουν τις επόμενες ημέρες να μειώνεται το ποσό μιας οφειλής που έχουν τώρα προς την Εφορία.

Νέα εναλλακτική πρόταση για το νέο Ασφαλιστικό, χωρίς μείωση των κύριων συντάξεων, καταθέτει την Πέμπτη στους δανειστές ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος. Θα προβλέπει, σύμφωνα με πληροφορίες, μειώσεις επικουρικών συντάξεων και αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, μαζί με τις ενοποιήσεις Ταμείων και τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων για τους νέους συνταξιούχους.

Αθλητισμός: Ο Ντάνιελ Στάριτζ δεν θα ενισχύσει τη Λίβερπουλ στον αγώνα με τη Σιόν στην Ελβετία για το Europa League, καθώς ο προπονητής των «κόκκινων», Γιούργκεν Κλοπ, δήλωσε ότι θα αφήσει τον Άγγλο διεθνή στράικερ εκτός αποστολής, ο οποίος τραυματίστηκε ξανά, αυτή τη φορά στο δεξί αστράγαλο, στο παιχνίδι κόντρα στη Νιούκαστλ.

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ αποκλείστηκε από τους «16» του Champions League, μετά την ήττα της 3-2 από τη Βόλφσμπουργκ στη Γερμανία. Την ίδια ώρα, η Αϊντχόφεν νικούσε 2-1 την ΤΣΣΚΑ Μόσχας και έτσι κατέκτησε την πρόκριση μαζί με τη Βόλφσμπουργκ. Η Ατλέτικο Μαδρίτης πήρε την πρώτη θέση στον 3ο όμιλο καθώς επικράτησε 2-1 της Μπενφίκα (το γκολ ο Μήτρογλου). 

Πρώτη στον 4ο όμιλο η Μάντσεστερ Σίτι επικρατώντας 4-2 της Γκλάντμπαχ και δεύτερη η Γιουβέντους που ηττήθηκε 2-0 από τη Σεβίλη, η οποία συνεχίσει στο Europa League. Εύκολη νίκη της Παρί με 2-0 επί της Σαχτάρ, ενώ η Ρεάλ Μαδρίτης συνέτριψε με 8-0 τη Μάλμε με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να σημειώνει καρέ τερμάτων και τον Μπενζεμά χατ τρικ.

Ο Δημήτρης Σαραβάκος έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρία της Παναθηναϊκής Συμμαχίας. Ο παλαίμαχος άσσος του Παναθηναϊκού και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΠΑΕ θα διεκδικήσει την θέση του προέδρου στις επερχόμενες εκλογές, οι οποίες είναι προγραμματισμένες να διεξαχθούν στις 18 Δεκεμβρίου. Μεταξύ των υποψηφίων βρίσκονται ακόμη και οι Τάκης Οικονομόπουλος, Βασίλης Κωνσταντίνου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: