25 Δεκεμβρίου, 2015

«ΕΤΕΧΘΗ ΥΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ ΣΩΤΗΡ»

 

Αγαπητοί μου,
Την ώρα που αγωνιώδη προβλήματα συνθλίβουν κυριολεκτικά Έθνη και Λαούς και στάσεις Αναρχίας ξεσχίζουν κράτη και κοινωνίας, το μίσος, η σκληρότης και η απανθρωπιά, σύρουν αιματηρόν το άρμα τους επάνω εις το πονεμένον σώμα της ανθρωπότητος ακούεται χαρμόσυνος η Αγγελική φωνή:«Ετέχθη Υμίν Σήμερον Σωτήρ». 

Μια μαρτυρία προς την γην από τον Ουρανόν, από τον Αγγελικόν κόσμο, πως ο Ιησούς Χριστός είναι ο Σωτήρ του Κόσμου. Από την νύκτα εκείνη η Φάτνη θα είναι ο τόπος, που θα διακηρύττει εις τους αιώνας την βουλήν του Θεού, την πραγματοποίησιν του προαιωνίου σχεδίου της Θείας Αγάπης προς τον αμαρτωλόν άνθρωπον.

Το γεγονός της ενανθρωπήσεως του Σωτήρος δεν είναι ένα συνηθισμένο γεγονός. Είναι το κατ΄ εξοχήν, το πρωτάκουστον, το ξένον και παράδοξον, το παγκόσμιον και αιωνίου σημασίας γεγονός. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, καθ΄ όλα όμοιος με ημάς «χωρίς αμαρτίας» δια να αναμορφώσει και να ανακαινίσει τα ανθρώπινα.

Έρχεται εις την γην και παίρνει δούλου μορφήν ο Υιός και Λόγος του Θεού δια να υψώση μέχρι του Ουρανού και θεώσει  τον πεσμένον και υπό της αμαρτίας φθειρόμενον άνθρωπον.

Ο αιώνιος σαρκούται, δια να αρπάση τον θνητόν από τον θάνατον και την φθοράν και να τον κάμη αθάνατον και αιώνιον.

Ο Υιός και Λόγος του Θεού γίνεται άνθρωπος δια να φέρη εις την γην τα Θεία αγαθά της Ειρήνης και της ευδοκίας του Θεού.

Εγεννήθη ο Σωτήρ εκεί εις την Φάτνην της Βηθλεέμ και ως άνθρωπος χαιρετίζει το φως της ημέρας.

Ήλθε ο Θεός εις την γην με μορφήν ανθρώπου δια να χαρίση την λύτρωσιν και την σωτηρίαν. Κατώκησεν ανάμεσά μας και συνανεστράφη μαζί μας.

«Ο λόγος σάρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν υμίν». Είναι το δώρον του ουρανού προς το ανθρώπινον γένος, η προσφορά προς τον ταλαιπωρημένον, τον ανήσυχον, τον αγωνιώντα άνθρωπον. 

Είναι η προσφορά της του Θεού, που άνοιξε τον κλεισμένον ουρανόν και μετέδιδε εις την γην την Ειρήνην την εσωτερικήν, την συμφιλίωσιν, του πλάσματος με τον Πλάστην. 

Δι΄ αυτό ο Απόστολος Παύλος λέγει γεμάτος χαρά και ευφροσύνη «Επεφάνη η χάρις του Θεού η σωτήριος πάσιν ανθρώποις». Ο Θεός, λοιπόν αγαπητοί μου, ήλθεν εις τον κόσμον και απεκαλύφθη εις τους ανθρώπους «εν τω προσώπω του Χριστού».

Αν δεν έστελνε ο Θεός τον Υιόν αυτού τον Μονογενή, προς το ανθρώπινο γένος, που είχε ξεκλίνει και χρεοκοπήσει, τότε θα εμέναμεν και ημείς οι άνθρωποι τυφλοί, απατημένοι, δυστυχισμένοι, αποκαρδιωμένοι, χωρίς ελπίδα.

Εκείνο όμως που υπολείπεται δια τους ανθρώπους, είναι να γνωρίσουν προσωπικώς ο καθένας τον Χριστό και να πιστεύσουν εις Αυτόν.

Να τον πιστεύσουν όχι σαν ένα σοφόν διδάσκαλον ή έναν μεγάλον κοινωνικόν επαναστάτην ή απλώς έναν κοινωνικόν αναμορφωτήν αλλά σαν τον μοναδικόν Θείον Διδάσκαλον, που ο «Θεός ως ων προαιώνιος επί της γης ώφθη και τοις ανθρώποις συνανεναστράφη» δια να μας αποκαλύψη τα μυστήρια του Θεού.

Πράγματι έχει ανάγκην ο σύγχρονος άνθρωπος, δια να σηκωθή από την ψυχικήν του πτώση και να θυμώμεθα πάντα ότι ο Θεός εσαρκώθη ίνα φέρη «Λύτρωσιν...τω λαώ αυτού». 

Αγαπητοί μου,  
Η κρίση που περνάμε πρέπει να σταθεί αφορμή να κάνουμε κάποιες αναθεωρήσεις στον τρόπο που ζούμε και στην σχέση μας με τον Ιησού Χριστό. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις γενναίες και φυσικά την ζωή μας στα χέρια μας.

Μπορούμε, αν θέλουμε, να αλλάξουμε τον κόσμο.

Μπορούμε να ξαναζωντανέψουμε τα όνειρα των παιδιών μας, να δώσουμε κουράγιο στα γηρατειά.

Μπορούμε, πάνω απ όλα, να προσφέρουμε στην πατρίδα μας, την Ελλάδα μας, αυτά που προσπάθησαν να τις κλέψουν, την Εθνική της αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια.

Εμείς έχουμε την δύναμη στα χέρια μας και το μόνο που μένει είναι να την αξιοποιήσουμε.  Αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι.Ο ένας να υπάρχει για τον άλλο. Ότι μπορούμε από το υστέρημά μας να το διαθέτουμε με χαμόγελο για όσους δεν έχουν τίποτα.

Για τους αστέγους, τους άνεργους τους πεινασμένους. Η Εκκλησία είναι δίπλα στον Λαό του Θεού και θα είναι για πάντα. Σε τούτα τα Γενέθλια του Χριστού τα δώρα μας ας μοσχοβολίσουν από θυσιαστική αγάπη για τον συνάνθρωπό μας.

Με αυτές τις σκέψεις εύχομαι μέσα από την καρδιά μου να έχετε πάντα στην καρδιά σας την χαρά των απλοϊκών Ποιμένων της Βηθλεέμ που πρώτοι άκουσαν από τους αγίους Αγγέλους το χαρμόσυνο μήνυμα ότι«ετέχθη ημιν σήμερον Σωτήρ ός έστι ΧΡΙΣΤΟΣ ΚΥΡΙΟΣ» (Λουκ.Β΄ια)...... 
Π. ΒΟΙΩΤΟΣ
 ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ
ΕΙΡΗΝΙΚΑ ΜΕ ΥΓΕΙΑ ΚΑΙ ΔΥΝΑΜΗ!



 


Δεν υπάρχουν σχόλια: