27 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Tο μεσημέρι της Δευτέρας στο νεκροταφείο Ζωγράφου θα γίνει η κηδεία της αδελφής του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Βάσως, η οποία πέθανε το Σάββατο. Δεκάδες τα συλλυπητήρια μηνύματα προς τον υποψήφιο πρόεδρο της ΝΔ, ο οποίος περνά δύσκολες ώρες.

Aνοιχτό είναι το ενδεχόμενο συμμετοχής του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στο Oικονομικό Φόρουμ του Νταβός, μεταξύ 21-24 Ιανουαρίου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Το σχέδιο νόμου για το Ασφαλιστικό, που θα έρθει τις επόμενες ημέρες, κατοχυρώνει την κύρια σύνταξη δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης. Για τις επικουρικές συντάξεις ανέφερε ότι γίνεται προσπάθεια η μείωση να είναι μικρή, της τάξης του 15% με 20%.

Σχεδόν ένα 24ωρο έκαιγε η φωτιά στη νησίδα Παναγία των Οινουσσών της Χίου, όταν πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν αποβιβασθεί εκεί προκειμένου να ζεσταθούν ή να γίνουν αντιληπτοί άναψαν φωτιά, η οποία λόγω των ανέμων πήρε διαστάσεις.

Διερχόμενοι οδηγοί έσωσαν από τις φλόγες τον οδηγό και δύο επιβάτες ενός ΙΧ αυτοκινήτου στην εθνική οδό Πατρών - Πύργου, κοντά στην Νέα Μανωλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αυτοκίνητο, για άγνωστους ακόμα λόγους, εξετράπη της πορείας του, προσέκρουσε σε κολόνα, στη συνέχεια κατέληξε στο πρανές της εθνικής οδού και τυλίχτηκε στις φλόγες.

Κόσμος:Βόμβες μολότοφ πέταξαν το Σάββατο άγνωστοι σε κτίριο στη Σαξονία όπου σχεδιάζεται να φιλοξενηθούν δεκάδες πρόσφυγες. Τέσσερις πρόσφυγες βρίσκονταν μέσα στο κτίριο όταν οι άγνωστοι πέταξαν τις μολότοφ, αλλά κανείς δεν τραυματίστηκε. Συμπλοκές σημειώθηκαν και σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην Ολλανδία με αποτέλεσμα να τραυματιστούν τέσσερα άτομα και να συλληφθούν άλλα τρία.

Κρίσιμη η Κυριακή στην Καταλονία. Οι 3.577 σύνεδροι του αντικαπιταλιστικού CUP αποφασίζουν αν θα δεχθούν την προσφορά της συμμαχίας Junts per Si, ώστε να γίνει και πάλι ο Αρτούρ Μας πρόεδρος και να προχωρήσει το σχέδιο ανεξαρτησίας ή αν θα προκηρυχθούν νέες εκλογές.

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από ανεμοστρόβιλο που έπληξε το Σάββατο την πόλη Γκάρλαντ κοντά στο Ντάλας στο Τέξας. Πέντε άτομα βρέθηκαν νεκρά μέσα στα αυτοκίνητά τους, ενώ άλλες τρεις σοροί εντοπίστηκαν σε κοντινές περιοχές.

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους σε περιοχές στα σύνορα της Παραγουάης με την Ουρουγουάη, τη Βραζιλία και την Αργεντινή, εξαιτίας της πλημμύρας που προκλήθηκε από τις σφοδρές βροχοπτώσεις οι οποίες συνδέονται με το φαινόμενο Ελ Νίνιο.

Με εμπρηστικές αναφορές που προκάλεσαν, για άλλη μία φορά, επικρίσεις ακόμη και στην Πράγα παρουσίασε ο τσέχος πρόεδρος Μίλος Ζέμαν την «προσέγγισή» του στην προσφυγική κρίση, λέγοντας πως οι προσφυγικές ροές είναι «οργανωμένη εισβολή». Ο τσέχος πρωθυπουργός επέκρινε τις αναφορές του προέδρου, λέγοντας πως ο Ζέμαν «επανέλαβε τις προκαταλήψεις και την απλούστευση των γεγονότων».

Οικονομία:Το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό και, αμέσως στη συνέχεια, τα κόκκινα δάνεια είναι στην κορυφή του προγράμματος της κυβέρνησης με το ξεκίνημα του 2016, με στόχο την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. 

Το νομοσχέδιο για το πρώτο «κλείνει» και, μετά το πρώτο ραντεβού με την τρόικα στις αρχές Ιανουαρίου, αναμένεται στη Βουλή στα μέσα του επόμενου μήνα, ενώ ο φάκελος των κόκκινων δανείων θα ακολουθήσει τις επόμενες εβδομάδες. 

Επιβλαβή αποτιμά ο υπουργός Περιβάλλοντος Πάνος Σκουρλέτης την παρουσία του ΔΝΤ «στον συσχετισμό σε θέματα όπως τα εργασιακά, το ασφαλιστικό και τις μεταρρυθμίσεις», λέγοντας πως το Ταμείο δεν έχει να «προθέσει κάτι» με την παραμονή του στο ελληνικό πρόγραμμα. «Ό,τι έχει να δώσει η συζήτηση στην ανάγκη να μειωθεί το χρέος, το έχει δώσει» ανέφερε ο υπουργός.

To 2016 θα είναι κρίσιμο έτος για την ενωμένη Ευρώπη. Οι επικεφαλής πέντε από τους μεγαλύτερους επιχειρηματικούς συνδέσμους της Γερμανίας φοβούνται ότι οι βαθιές διαιρέσεις όσον αφορά τον τρόπο χειρισμού της προσφυγικής κρίσης και ο αυξανόμενος εθνικισμός μεταξύ των κρατών-μελών θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε διάσπαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αθλητισμός:Ο νόμος του «Ανφιλντ» μέτρησε για ακόμα μια φορά και η Λίβερπουλ νίκησε 1-0 τη Λέστερ, για τη 18η αγωνιστική της Premier League, γνωστή και ως «Boxing Day». Η ομάδα του Γιούργκεν Κλοπ κυριάρχησε από το πρώτο λεπτό, εκμηδένισε το «φονικό δίδυμο» των φιλοξενούμενων (αλλαγή έγιναν οι Βάρντι, Μαχρέζ) και υποχρέωσε τη Λέστερ στην πρώτη της ήττα μετά από ακριβώς τρεις μήνες (26 Σεπτεμβρίου, 2-5 από την Αρσεναλ). 

Η Σαουθάμπτον όμως προσγείωσε... ανώμαλα την Αρσεναλ των τεσσάρων συνεχόμενων νικών κατά τον Δεκέμβριο. Το σερί αυτό διεκόπη απότομα με διασυρμό 4-0 στο «Σεντ Μέρις» που αφήνει τους «κανονιέρηδες» στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, ανήμπορους να εκμεταλλευτούν την απώλεια της Λέστερ στο Λίβερπουλ.

Την επιθυμία του να συνεχίσει στον Ολυμπιακό εξέφρασε ο Λεάντρο Σαλίνο με δηλώσεις του στην κάμερα της «Nova». Ο βραζιλιάνος μπακ των «ερυθρόλευκων» μίλησε επίσης για τις αναμνήσεις του από τη χρονιά που ολοκληρώνεται, καθώς και για το τι περιμένει από τη νέα χρονιά. Τέλος κλήθηκε να ξεχωρίσει τον κορυφαίο έλληνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: