21 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Μετά την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ' «περάσαμε το πιο ήσυχο διάστημα στις φυλακές, που έχουμε περάσει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Παρασκευόπουλος, εκτιμώντας ότι «το 2016, η κατάσταση στις φυλακές θα είναι καλύτερη από ό,τι ήταν το 2015 και οπωσδήποτε καλύτερη από ό,τι το 2014».

Η επομένη του α' γύρου της εκλογικής αναμέτρησης στη ΝΔ βρίσκει τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη και Κυριάκο Μητσοτάκη να συνεχίζουν την προεκλογική εκστρατεία τους για ακόμη 20 ημέρες. Σε αυτή τη φάση, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δύο διεκδικητών της προεδρίας της ΝΔ βρίσκονται ενδεχόμενες δηλώσεις στήριξής τους εκ μέρους των δύο άλλων υποψηφίων, που δεν κατάφεραν να περάσουν στον β' γύρo της 10ης Ιανουαρίου.

Αργά το απόγευμα της Δευτέρας θα ανακοινωθούν τα επίσημα αποτελέσματα των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ για την ανάδειξη νέου προέδρου, όπως δήλωσε ο προεδρεύων της ΚΕΦΕ Γιάννης Τραγάκης. Πάντως, ο κ. Τραγάκης επιβεβαίωσε ότι στον β' γύρο των εκλογών, στις 10 Ιανουαρίου, θα αναμετρηθούν ο Β.Μεϊμαράκης, ο οποίος έρχεται πρώτος σε ψήφους, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σκέψεις ώστε να σπάσει στα δύο το πολυνομοσχέδιο για το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» κάνει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την αναγκαστική μετάθεση της ψήφισής του για το διάστημα μετά τις γιορτές. Σε αυτή την περίπτωση θα διαχωριστούν οι διατάξεις που έχουν δημοσιονομικό κόστος από εκείνες που δεν επιβαρύνουν τα Ταμεία, με στόχο οι ρυθμίσεις που δεν χρειάζονται κοστολόγηση να περάσουν άμεσα και οι υπόλοιπες είτε να κατατεθούν σε αυτόνομο νομοσχέδιο είτε να ενταχθούν σε κάποιο άλλο.

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αρχηγό του ισπανικού Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μετά την ισχυρή παρουσία του κόμματος στις ισπανικές εκλογές στο οποίο απέσπασε την τρίτη θέση. «Η λιτότητα ηττήθηκε πολιτικά και στην Ισπανία, ο αγώνας μας δικαιώνεται, η Ευρώπη αλλάζει» ανέφερε σε μήνυμά του ο έλληνας πρωθυπουργός.

Κόσμος: «Καλώς ορίσατε στην Ιταλία» είναι ο τίτλος άρθρου στην ισπανική El Pais την επομένη της κάλπης. Σαφής αναφορά στην πολιτική ζωή της Ιταλίας, όπου επί δεκαετίες κυριαρχούσαν συμμαχικές κυβερνήσεις - λίγων μηνών σε αρκετές περιπτώσεις - και ένα Κοινοβούλιο με δεκάδες πολιτικά κόμματα - μία εικόνα στην οποία δεν είναι συνιθισμένοι οι Ισπανοί. Η θεσμική διαδικασία που τίθεται σε κίνηση.

Οι εκλογές στην Ισπανία κλόνισαν συθέμελα το ισπανικό πολιτικό σκηνικό, θάβοντας τον δικομματισμό και δημιουργώντας ένα Κοινοβούλιο με πλήθος πολιτικών δυνάμεων, το οποίο θα χρειαστεί αρκετό χρόνο μέχρι να βγάλει κυβέρνηση. Το κεντροδεξιό Λαϊκό Κόμμα του Ραχόι αναγνωρίζει πως θα είναι «δύσκολο» να σχηματίσει κυβέρνηση, οι Σοσιαλιστές - με το χειρότερο αποτέλεσμα της ιστορίας τους - ελπίζουν σε σχηματισμό «εναντίον του Ραχόι» ενώ από τα δύο νέα κόμματα μόνο το Podemos δικαιούται να αισθάνεται (περίπου) νικητής. Η παρτίδα πόκερ που ξεκινά προδιαγράφεται μακρά.

Σωρός λάσπης από βιομηχανικά απόβλητα καταπλάκωσε κτίρια βιομηχανικού πάρκου στο Σενζέν της νότιας Κίνας, με αποτέλεσμα να αγνοούνται 91 άτομα σύμφωνα με τις Αρχές. Συνολικά βυθίστηκαν στη λάσπη πάνω από 30 κτίρια, με τα περισσότερα να έχουν υποστεί σημαντικές ζημιές. Τουλάχιστον ένα άτομο έχασε τη ζωή του και επτά τραυματίστηκαν σοβαρά όταν οδηγός έπεσε με το αυτοκίνητό του σε ομάδα πεζών στο Λας Βέγκας, κοντά σε ξενοδοχείο που γίνονταν καλλιστεία. 

Οι τραυματίες φτάνουν συνολικά τους 36 και η αστυνομία θεωρεί ακόμη ανοικτό το ενδεχόμενο το δυστύχημα να προκλήθηκε εσκεμμένα. Με μεγάλη διαφορά απέρριψαν, σύμφωνα με το προκαταρκτικά αποτελέσματα, οι Σλοβένοι το νομοσχέδιο για τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών στο δημοψήφισμα, πλήττοντας έτσι -και- την  κεντροαριστερή πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο που το είχε υποστηρίξει. Το δημοψήφισμα στήθηκε μετά από πίεση των συντηρητικών κομμάτων και της Καθολικής Εκκλησίας.

Οικονομία: Περισσότερες από 200.000 αιτήσεις έχουν υποβληθεί στην ειδική εφαρμογή του Τaxis για τη χορήγηση του επιδόματος θέρμανσης ενώ το υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε οδηγό με ερωτήσεις απαντήσεις για τους φορολογούμενους σχετικά με τις διαδικασίες για την υποβολή της αίτησης και την καταβολή του επιδόματος.

Υπουργική απόφαση αναμένεται να υπογράψει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, προκειμένου να κλείσει η εκκρεμότητα για την περικοπή των δαπανών στις διαγνωστικές εξετάσεις του ΕΟΠΥΥ, που προκάλεσε εμπλοκή στην εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ. Η Ευρωζώνη «έχει πλέον τη θεσμική επάρκεια για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά ενδοευρωπαϊκά ζητήματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στους Financial Times. 

Υπογραμμίζοντας πως δημιουργεί «απορία η μη εποικοδομητική στάση του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά και οικονομικά ζητήματα». Η εφαρμογή του μνημονίου «είναι δύσκολη, αλλά καλύτερη από κάθε άλλη επιλογή ώστε να φύγει η χώρα από τον έλεγχο της τρόικας», είπε ο Αλ.Τσίπρας.

Αθλητισμός: Καταδικαστική ήταν η απόφαση της Επιτροπής Ηθικής της FIFA για τους Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί καθώς τους επέβαλλε ποινή οκτώ ετών απαγόρευσης ενασχόλησης με το άθλημα. Την βαθμολογική απώλεια του Παναθηναϊκού θέλει να εκμεταλλευτεί σήμερα, Δευτέρα, η ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ και να περάσει στην δεύτερη θέση της βαθμολογίας της Σούπερ Λιγκ. 

Οι «κιτρινόμαυροι» υποδέχονται τον Λεβαδειακό (19:30, Novasports 1), αγώνα με το οποίο ολοκληρώνεται η 15η αγωνιστικής της Σούπερ Λιγκ. Ένα  βήμα μπροστά δύο πίσω κάνει ο Παναθηναϊκός στις τελευταίας αγωνιστικές του υποχρεώσεις με αποτέλεσμα να κλείσει το 2015 όχι όπως φανταζόταν. 

Ο Αντρέα Στραματσόνι μπορεί να δήλωσε ότι δεν ήταν εκνευρισμένος από την ήττα με 1-0 από τον Πανθρακικό στη Κομοτηνή, ωστόσο στα αποδυτήρια των «πρασίνων» ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός. Μάλιστα αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη κορυφής όπου και θα παρθούν αποφάσεις για ενδεχόμενες αλλαγές στο ρόστερ.




Δεν υπάρχουν σχόλια: