05 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Να αφήσει ανοικτή την πόρτα της πολιτικής συναίνεσης και να αποκρούσει κάθε κίνηση για επιστροφή σε αντιμνημονιακές τακτικές ζητεί η Ντόρα Μπακογιάννη από την επόμενη ηγεσία της ΝΔ, σε συνέντευξή της στα Νέα Σαββατοκύριακο.

Τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται να αλλάξει το σύστημα εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ για το 2016 έδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, σε τηλεοπτική συνέντευξη το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αλλαγών στο εισαγωγικό σύστημα το 2017, εάν αυτό αποφασιστεί στο πλαίσιο του εθνικού διαλόγου για την Παιδεία. Ομάδα νεαρών ατόμων επιτέθηκε με βόμβες μολότοφ και πέτρες σε διμοιρία των ΜΑΤ, που βρισκόταν στην οδό Στουρνάρη. 

Οι αστυνομικοί, που έκαναν χρήση χημικών, τους απώθησαν και οι νεαροί κατευθύνθηκαν στη συνέχεια προς την πλατεία Εξαρχείων. Συνελήφθησαν επτά άτομα. Με τοποθετήσεις βουλευτών, υπουργών και το βράδυ των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού ολοκληρώνεται το Σάββατο στην Ολομέλεια η συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2016. Τα μεσάνυχτα θα πραγματοποιηθεί η ονομαστική ψηφοφορία, η οποία ενέχει και χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης.

«Οι εκλογές και μάλιστα με τον ίδιο εκλογικό νόμο δεν είναι λύση. Αν ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κυβερνήσει, θα πρέπει να αναζητηθούν λύσεις από αυτή τη Βουλή» υποστηρίζει σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως δεν έχει πρόγραμμα και σημειώνοντας ότι ο πρωθυπουργός «μαθαίνει αργά και με κόστος για τη χώρα».

Κόσμος: Η ποσότητα πετρελαίου που μεταφέρεται παράνομα στην Τουρκία από την Συρία δεν είναι αρκετή ώστε να αποφέρει αξιόλογο κέρδος σε κανέναν, εκτίμησε ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, απορρίπτοντας τους ισχυρισμούς της Ρωσίας. Εξακόσιοι Τούρκοι στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην περιοχή της Μοσούλης, στο Βόρειο Ιράκ, για να προσφέρουν εκπαίδευση στις ιρακινές δυνάμεις. 

Δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πηγή στις τουρκικές υπηρεσίες ασφαλείας προσθέτοντας ότι οι χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό την ηγεσία των ΗΠΑ ο οποίος δρα εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους είναι ενήμερες για την πρωτοβουλία. Αλλάζει η κατεύθυνση των ερευνών για το μακελειό στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια. Το FBI ανακοίνωσε επισήμως ότι ερευνά την υπόθεση ως «πράξη τρομοκρατίας», την ώρα που υπάρχουν αναφορές ότι μία εκ των δραστών φέρεται να είχε ορκιστεί πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους.

Πάνω στη ναυαρχίδα του γαλλικού Πολεμικού Ναυτικού, το αεροπλανοφόρο «Σαρλ ντε Γκωλ», βρέθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μία συμβολική κίνηση ενόσω κλιμακώνονται οι αεροπορικές επιδρομές της Γαλλίας κατά του Ισλαμικού Κράτους στο έδαφος της Συρίας μετά τον εφιάλτη της 13ης Νοεμβρίου. Το «Σαρλ ντε Γκωλ» θα αναπτυχθεί στον Κόλπο τις προσεχείς ημέρες.

Δήλωση με την οποία ορκιζόταν πίστη στον ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους φέρεται να είχε αναρτήσει στο Facebook μία εκ των δύο δραστών του μακελειού στο Σαν Μπερναρντίνο της Καλιφόρνια, σύμφωνα με πληροφορίες. Ωστόσο, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι η επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθούν 14 άτομα είχε σχεδιαστεί από τους τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους ή ότι οι δύο δράστες είχαν λάβει κατευθύνσεις από αυτούς.

Οικονομία: Το περιουσιολόγιο δεν θα αποτελέσει βάση φορολόγησης, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης. «Δεν θα ψάξουμε το βραχιόλι της γιαγιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά. Το περιουσιολόγιο το χρειαζόμαστε για έλεγχο και διασταυρώσεις, για να πληρώσουν όσοι συμμετείχαν στο πάρτι και δεν πλήρωναν, συνέχισε.

Απορρίπτουν τις προτάσεις της κυβέρνησης για κάλυψη του κενού στο ασφαλιστικού μόνο από την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και ζητούν «γενναίες» μειώσεις συντάξεων. Προτείνουν τρία σενάρια που προβλέπουν περικοπές από 6% ώς και 30%. Πέντε νέες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ) για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Αθλητισμός: Η αντεπίθεση της Γιουβέντους προς την κορυφή της Serie A συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τέσσερις ημέρες πριν την εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Σεβίλλη για το Champions League η «Μεγάλη Κυρία» «άλωσε» το «Ολίμπικο», όπου «καθάρισε» από το πρώτο μέρος την αναμέτρηση με τη Λάτσιο και με το 2-0 πλησίασε στο -4 από την κορυφή, έστω και με ματς περισσότερο.

«Πάτησε γκάζι» στο δεύτερο μέρος η Σάλκε κι επιβλήθηκε με 3-1 του Ανόβερου στο ματς με το οποίο άνοιξε η «αυλαία» της 15ης αγωνιστικής της Βundesliga. Η ενδεκάδα της προσεχούς αντιπάλου του Αστέρα Τρίπολης στο Europa League: Φάρμαν, Αόγκο, Ματιπ, Χέβεντες, Ρίτερ, Γκορετσκα, Γκόις (77΄ Κολάσινατς), Τσούπο-Μότινγκ, Μέιερ (78΄ Χόιμπιεργκ), Σαντέ, Χούντελααρ (78΄ Ντι Σάντο).

Λίγες μετά το 0-0 στην έδρα της Ανζέ, η Παρί Σεν Ζερμέν επέστρεψε στις νίκες στο Championnat. Στο δεύτερο συνεχόμενο εκτός έδρας ματς που έδωσαν οι «πρωτευουσιάνοι» πέρασαν άνετα από την έδρα της Νις (3-0) και, πλέον, στρέφουν το ενδιαφέρον τους στο παιχνίδι της ερχόμενης Τρίτης με τη Σαχτάρ Ντόνετσκ για την 6η και τελευταία αγωνιστική του Champions League. Οι γηπεδούχοι κατέρρευσαν μετά την αποβολή του Νίκλας Χαλτ στο 42΄.




Δεν υπάρχουν σχόλια: