20 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Ομαλά και με μεγάλη συμμετοχή διεξάγεται η ψηφοφορία για την ανάδειξη προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Συγγρού, ήδη έχουν ψηφίσει 90.000 πολίτες, κάτι που στους επιτελείς της παράταξης εμπνέει αισιοδοξία για τον τελικό αριθμό ψηφοφόρων. Μήνυμα ενότητας στέλνουν οι υποψήφιοι προέδροι.

Μήνυμα ενότητας έστειλε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κηφισιά, όπου ψήφισε. Τόνισε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κεντροδεξιά παράταξη και πως το 2016 θα είναι πολύ σημαντική χρονιά για τη ΝΔ.

Ικανοποιημένος για τη μεγάλη συμμετοχή στη «γαλάζια» κάλπη εμφανίστηκε ο υποψήφιος για την προεδρία της ΝΔ Αδωνις Γεωργιάδης το πρωί της Κυριακής. Από το Περιστέρι, όπου ψήφισε, τόνισε ότι ο κόσμος αγκαλιάζει τη ΝΔ, που σύντομα θα πάρει τις τύχες της χώρας στα χέρια της. Έστειλε, δε, μήνυμα ενότητας.

Το τελικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την έρευνα, στο οποίο περιλαμβάνονται και όλες οι διατάξεις του που αφορούν τα θέματα πρυτανικών εκλογών στα ΑΕΙ, αλλά και λειτουργίας των ανωτάτων ιδρυμάτων παρουσιάζει η εφημερίδα  «Το Βήμα».

«Σήμερα γυρίζουμε σελίδα» δήλωσε ο υποψήφιος για την ηγεσία Απόστολος Τζιτζικώστας ο οποίος ψήφισε στις 10:00 το πρωί στο Βελλίδειο Συνδριακό Κέντρο. «Οι Νεοδημοκράτες και οι φίλοι της ΝΔ πήραν την τύχη της παράταξης στα χέρια τους. Σήμερα γυρίζουμε σελίδα, αφήνουμε πίσω όσα μας πλήγωσαν, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε για ένα κόμμα ανοικτό, σύγχρονο, δημοκρατικό» είπε.

Κόσμος:Διασώστες κατάφεραν να σώσουν 39 επιζώντες από επιβατηγό πλοίο που βυθίστηκε στην Ινδονησία. Τρία άτομα έχασαν τη ζωή τους, ενώ δεκάδες άλλα αγνοούνται. Η Χίλαρι Κλίντον, φαβορί για το χρίσμα των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές, εξέφρασε τη στήριξή της σε τμήματα της στρατηγικής του Μπαράκ Ομπάμα για την καταπολέμηση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους, στη διάρκεια ντιμπέιτ των υποψήφιων των Δημοκρατικών, όπου συγκρούστηκε με τον αντίπαλό της Μπέρνι Σάντερς για θέματα εθνικής ασφάλειας και οικονομίας.

Η Τουρκία ανακοίνωσε αργά το βράδυ του Σαββάτου ότι «συνεχίζει» να αποσύρει τις δυνάμεις της από το Ιράκ, την επομένη μιας τηλεφωνικής συνδιάλεξης ανάμεσα στον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και τον τούρκο ομόλογό του, κατά τη διάρκεια της οποίας ο αμερικανός ηγέτης κάλεσε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει τις τουρκικές δυνάμεις, προκειμένου να αποκλιμακωθεί η ένταση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου ανακοίνωσε την Κυριακή ότι ο λιβανέζος μαχητής Σαμίρ Καντάρ σκοτώθηκε από ισραηλινή επιδρομή σε κτίριο κατοικιών στην περιοχή Τζαραμάνα της Δαμασκού. Το υπουργείο Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες στην οποία αναφέρει ότι είναι πιθανή η διάπραξη τρομοκρατικής ενέργειας στο Ισλαμαμπάντ, την πρωτεύουσα του Πακιστάν, κατά την περίοδο των εορτών.

Οικονομία: Σε ισχύ βρίσκεται από τις 12 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο των εμπορικών καταστημάτων, τα οποία θα παραμείνουν ανοιχτά άλλες δύο Κυριακές: Στις 20 και 27 Δεκεμβρίου. «Τρύπα» 2 έως 3 δισ. ευρώ (1,5% του ΑΕΠ) βλέπουν οι δανειστές στον προϋπολογισμό του 2016, γεγονός που σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές προσκείμενες στους θεσμούς, τούς οδηγούν στην απόφαση να ζητήσουν συμπληρωματικό προϋπολογισμό. 

Παράλληλα, συνεχίζεται το «θρίλερ» με την υποδόση. Παράταση έως και τις 29 Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ από την Attica Bank, η οποία μέχρι και την Παρασκευή είχε συγκεντρώσει κεφάλαια περί τα 650 εκατ. ευρώ.

Αθλητισμός: Με ιδιαίτερα κρίσιμα ματς συνεχίζεται η 15η αγωνιστική όπου ο ΠΑΟΚ ανοίγει την αυλαία (15:00) υποδεχόμενος τον Πλατανιά. Παράλληλα ο Παναθηναϊκός κοντράρεται εκτός έδρας με τον Πανθρακικό έχοντας πολλές απουσίες (19:30). Το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι αναμετρήσεις: Παναιτωλικός - Ηρακλής, ΠΑΣ Γιάννινα - Ξάνθη (Novasports 2).

Δυσαρεστημένοι είναι οι διοικούντες του Παναθηναϊκού για την μη ίση μεταχείριση όπως λένε που έχουν τύχει για μία ακόμη φορά. Ακόμη ένα βήμα προς την κατάκτηση και του εφετινού Championnat, έκανε απόψε η Παρί Σεν Ζερμέν, που επικράτησε άνετα, εκτός έδρας της Καέν με 3-0. Η αναμέτρηση έγινε στο πλαίσιο της 19ης αγωνιστικής και τα τέρματα των Παριζιάνων, που έχουν αποσπασθεί εντυπωσιακά στην βαθμολογία, σημείωσαν οι Ντι Μαρία (16` 50`) και Ιμπραϊμοβιτς (36`). 


Δεν υπάρχουν σχόλια: