15 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συμβιβαστική λύση για τη μεταφορά των μεταναστών αναζητούν οι δήμαρχοι Γλυφάδας, Ελληνικού-Αργυρούπολης και Αλίμου και ο αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος για τη Μεταναστευτική Πολιτική Γιάννης Μουζάλας. Οι δύο πλευρές συναντήθηκαν το πρωί, ενώ ορίστηκε νέα συνάντηση στις 5 το απόγευμα. Αισιόδοξος ότι το απόγευμα θα ανακοινωθεί μία συναινετική λύση εμφανίστηκε ο κ. Μουζάλας.

Συλλαλητήρια ενάντια στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα που ψηφίζεται απόψε στη Βουλή διοργανώνει το ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα. Η συγκέντρωση στην Αθήνα θα γίνει στις 6 το απόγευμα στην Ομόνοια και στη Θεσσαλονίκη την ίδια ώρα στο Άγαλμα Βενιζέλου. Το «παρών» στη συγκέντρωση στην Ομόνοια θα δώσει ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν έξω από το υπουργείο Υγείας οι νοσηλευτές του ΕΣΥ, αντιδρώντας στο νομοσχέδιο που προβλέπει μείωση του επιδόματος θέσης για τους προϊσταμένους τμημάτων των Νοσηλευτικών Υπηρεσιών των νοσοκομείων. Την ανάδειξη των πολλαπλών πτυχών της ομαλής συνέχισης της θεραπείας των ορθοθετικών ασθενών στην χώρα μας έχει στο επίκεντρό της η κινητοποίηση του Συλλόγου Οροθετικών Ελλάδος «Θετική Φωνή», στο «Λαϊκό» Νοσοκομείο.

Ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος του Συλλόγου, χαρακτηρίζει το θέμα «ζήτημα δημόσιας υγείας» και αποδίδει τις ελλείψεις αντιρετροϊκών φαρμάκων «σε πλημμελή κατανομή των χρημάτων των νοσοκομείων». Σε εξέλιξη και με τη διαδικασία του κατεπείγοντος βρίσκεται η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του νομοσχεδίου για το νέο πακέτο προαπαιτούμενων. Αργά το βράδυ αναμένεται η ψηφοφορία που θα «ξεκλειδώσει» την υποδόση του 1 δισ. ευρώ. Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση.

Κόσμος: Η Σαουδική Αραβία ανακοίνωσε ότι 34 χώρες -οι περισσότερες ισλαμικές- θα συμμετάσχουν σε στρατιωτική συμμαχία για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Ο συνασπισμός δεν θα επικεντρωθεί μόνο στην αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους.Πτήση των βραζιλιάνικων αερογραμμών TAM αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Μαδρίτη αργά χθες το βράδυ, μετά από απειλή βόμβας, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωσή της. 

Ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε νόμο που επιτρέπει στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρωσίας να αποφασίζει εάν θα εφαρμόσει ή όχι τις αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Στη Μόσχα για κρίσιμες επαφές με τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ βρίσκεται ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Τζον Κέρι. Επί τάπητος το μέλλον του σύρου προέδρου Άσαντ, αλλά και η διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις της Ρωσίας με την Τουρκία.

Ο λοχίας Μπόου Μπέργκνταλ, πρώην αιχμάλωτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, ο οποίος κατηγορείται για λιποταξία, παραπέμφθηκε να περάσει από δίκη σε στρατοδικείο. Εφόσον κριθεί ένοχος, ο 29χρονος αντιμετωπίζει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Οικονομία: Διατηρείται το θετικό κλίμα στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τρίτη, με την αγορά να «βλέπει» και πάλι τα επίπεδα των 600 μονάδων. Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρίσκονται οι τραπεζικές μετοχές, με την Εθνική να ανακάμπτει μετά το limit down της Δευτέρας.

Η απόφαση της γερμανικής εταιρείας Fraport να επενδύσει 1,2 δισ. ευρώ για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, δήλωσε ο επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ Στέργιος Πιτσιόρλας την Τρίτη. Παράλληλα, αναφέρθηκε στα οικονομικά οφέλη για το Δημόσιο από την επένδυση και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες αποκρατικοποιήσεις, εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επενδυτική ελκυστικότητα της Ελλάδας και έκανε ειδική μνεία στις περιπτώσεις του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Σε εφαρμογή τίθεται η νέα διάταξη του πολυνομοσχεδίου που «πετά» εκτός της ρύθμισης των 100 δόσεων όσους δεν εξοφλούν ή δεν ρυθμίζουν εντός 30 ημερών νέες φορολογικές υποχρεώσεις τους.

Αθλητισμός: Η κατάσταση που επικρατεί στην Τσέλσι μετά και την ήττα από τη Λέστερ είναι τραγική. Η ομάδα βρίσκεται μόλις έναν βαθμό πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού και ο προπονητής, Ζοσέ Μουρίνιο, βρίσκεται πλέον σε κόντρα με τους παίκτες του. Αυτό φάνηκε με τις δηλώσεις μετά τη λήξη του αγώνα, όταν έκανε ανοιχτή «επίθεση» σε κάποιους από αυτούς.

H Λέστερ του Καλούντιο Ρανιέρι άφησε πίσω της 20 ολόκληρους βαθμούς την (απερχόμενη) κάτοχο του τίτλου, Τσέλσι, επικρατώντας της με 2-1 στον αγώνα που έριξε την αυλαία της 16ης αγωνιστικής. Όσο κι αν δεν ανεβάζουν τους τόνους οι «αλεπούδες», όσο κι αν αποφεύγουν όπως «ο διάβολος το λιβάνι» να μιλούν για τίτλο, τα αποτελέσματα άλλα λένε...Τι θα ακολουθήσει δεν το γνωρίζει κανείς, αλλά μετά και το σημερινό ματς, θέλοντας και μη, η Λέστερ συγκαταλέγεται μέσα στο τιμ των ομάδων που μάχονται για την κατάκτηση του πρωταθλήματος!

Δευτερόλεπτα πριν ο διαιτητής, Καλβαρέζε, βάλει τη σφυρίχτρα στο στόμα του για να δώσει τέλος στο ματς της Λάτσιο με τη Σαμπντόρια, ο Βόσνιος αμυντικός των φιλοξενούμενων, Ερβίν Ζουκάνοβιτς, «πάγωσε» το «Ολίμπικο» και διαμόρφωσε το τελικό 1-1, στην αναμέτρηση με την οποία έπεσε η «αυλαία» της 16ης αγωνιστικής στη Serie A. Στην αρχική ενδεκάδα της «Σαμπ» βρέθηκε ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος, ο οποίος στο 84΄ παραχώρησε την θέση του στον Μπονατσόλι.









Δεν υπάρχουν σχόλια: