02 Δεκεμβρίου, 2015

ΙΤΑΜΗ ΠΡΟΚΛΗΣΗ ΤΗΣ ΣΛΟΒΑΚΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Σε μια πρωτοφανή δήλωση κατά της Ελλάδας προέβηκε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, Ρόμπερτ Φίτσο, κατά την διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε την περασμένη Κυριακή. Πιο αναλυτικά, ο Ρ. Φίτσο πρότεινε ανοιχτά την αφαίρεση της Ελλάδας από την Ζώνη Σένγκεν, καθώς αποτελεί την βέλτιστη λύση για τον έλεγχο της μεταναστευτικής ροής, ενώ συμπλήρωσε πως δεν υπάρχει λόγος ύπαρξης της Ελλάδος στην επίμαχη συνθήκη.

Στην συνέχεια, όταν ερωτήθηκε για το αν η συγκεκριμένη πρόταση έχει ληφθεί υπ όψιν σε διεθνές επίπεδο, ο Ρ. Φίτσο ξεκαθάρισε πως μέχρι στιγμής συζητείται μονάχα ανεπίσημα. Όπως ήταν αναμενόμενο μια τέτοιου είδους δήλωση δεν θα μπορούσε να περάσει απαρατήρητη, με την απάντηση του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνου Κούτρα, να είναι άμεση και ιδιαίτερα καυστική: 

«Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, ενδεχομένως επειδή προέρχεται από μια χώρα που δεν έχει θάλασσα ούτε νησιωτική δομή, δεν μπορεί να αξιολογήσει ορθά όλες τις παραμέτρους και τις ιδιαιτερότητες της φύλαξης θαλασσίων συνόρων, πολύ δε περισσότερο όταν αυτά τα σύνορα κατακλύζονται από χιλιάδες ανήμπορους ανθρώπους που αποδρούν από την κόλαση του πολέμου.

Απευθύνουμε ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Fico, προτού προβεί εκ νέου στην αναζήτηση αποδιοπομπαίων τράγων, να επισκεφθεί ένα από τα νησιά του Αιγαίου, προκειμένου να εξετάσει ο ίδιος την κατάσταση επί του πεδίου, να ενημερωθεί από τις αρμόδιες Αρχές και να σχηματίσει προσωπική άποψη για αυτό το θέμα».
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: