11 Δεκεμβρίου, 2015

ΑΟΖ:ΑΝΥΠΕΡΒΛΗΤΗ ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ;

 

Η ανακήρυξη της ΑΟΖ και της εκμετάλλευσης των ενεργειακών πόρων θεωρείται από πολλούς το «αντίδοτο» για τα προβλήματα της χώρας μας. Εντούτοις, μπορούν να εντοπιστούν ποικίλες αντιρρήσεις.

Ωστόσο, η υπόθεση και μόνο θα μπορούσε να συμβάλλει στην οικονομική άνθηση της χώρας μακροπρόθεσμα. Στο σημείο αυτό αναμένεται η επικείμενη αντίδραση της Τουρκίας όσον αφορά το Αιγαίο. Το γεγονός, όμως, είναι πως οι ενέργειες της κυβέρνησης διακρίνονται για την αντιφατικότητά τους.

Αυτό συμβαίνει γιατί, αφενός παρουσιάζεται αδιάλλακτη στην εφαρμογή της ΑΟΖ, αφετέρου η δράση της προβαίνει στη διάσπαση της Εθνικής Άμυνας. Εξετάζοντας το θέμα παγκοσμίως, αρκετές χώρες που εφάρμοσαν την ΑΟΖ, όπως η Αίγυπτος, μερίμνησαν ή μεριμνούν να εξοπλιστούν με οπλικά συστήματα, ενώ η Ελλάδα κατατάσσεται στις τελευταίες.

Η αγορά ή μη νέων όπλων είναι ένα ερώτημα που παραμένει μετέωρο, αν και η χώρα από μόνη της μπορεί να αναζωογονήσει τις Ειδικές Δυνάμεις. Βέβαια, η οποιαδήποτε απάντηση χρήζει σοβαρής αντιμετώπισης από ολόκληρη την πολιτική διοίκηση επί του πρακτέου, ειδάλλως η ΑΟΖ θα παραμείνει σε θεωρητική βάση.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: