14 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της υποδόσης του ενός δισ. ευρώ.  Το νομοσχέδιο εισάγεται στις 2 το μεσημέρι, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η συνεδρίαση στην επιτροπή αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 10 το βράδυ με την υποβολή της σχετικής έκθεσης, ενώ η συζήτηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια θα ολοκληρωθεί σε μία συνεδρίαση την Τρίτη. Η ΝΔ, με τον ίδιο στη θέση του προέδρου της, «δεν πρόκειται να γίνει δεκανίκι μιας καταστροφικής για τον τόπο πολιτικής», δηλώνει ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σε συνέντευξή του λίγες ημέρες πριν τις εκλογές στη γαλάζια παράταξη για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Νέα διαδρομή μέσω Αλβανίας προκειμένου να φτάσουν στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης φαίνεται πως αρχίζουν να επιλέγουν οι μετανάστες που δεν μπορούν να περάσουν τα σύνορα με την ΠΓΔΜ, λόγω του μπλόκου που υπάρχει γι αυτούς από τις αρχές της γειτονικής χώρας. Βέβαιος ότι όχι μόνο θα περάσει στο δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών στη ΝΔ, αλλά και ότι θα είναι ο νικητής δηλώνει o Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αμφισβητεί τις πληροφορίες για στήριξη του Κώστα Καραμανλή στην υποψηφιότητα Μεϊμαράκη, ζητώντας από όλους να βγουν και να μιλήσουν καθαρά και όχι με διαρροές. «Αν ο κ. Καραμανλής θέλει να βγει να στηρίξει κάποιον υποψήφιο να το πει ανοιχτά. Δεν τον έχω ακούσει να λέει κάτι τέτοιο. Εγώ προσωπικά το αμφισβητώ» είπε.

Ένας ο υπερτυχερός του Τζόκερ! Μετά τις αλλεπάλληλες κληρώσεις και τα τζακ - ποτ, ένας υπερτυχερός κέρδισε τα 15,5 εκατομμύρια ευρώ, χθες, Κυριακή. Στη δεύτερη κατηγορία, οι νικητές είναι πέντε και κερδίζουν από 196.197,19 ευρώ ο καθένας.

Κόσμος:Τηλεφωνική συνομιλία για την ιστορική συμφωνία για το κλίμα είχαν ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ με τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. Ο Σι εμφανίστηκε έτοιμος να συνεργαστεί η Κίνα με τις ΗΠΑ για την εφαρμογή της συμφωνίας. Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει όσους από το κόμμα της την επικρίνουν για την πολιτική που ακολουθεί στην προσφυγική κρίση, η γερμανίδα καγκελάριος είπε το βράδυ της Κυριακής ότι επιζητά «δραστική μείωση» του αριθμού των προσφύγων που φτάνουν στη Γερμανία.

Ο δεύτερος εκλογικός γύρος έχει παραδοσιακά λειτουργήσει ως «φρένο» στην πορεία της γαλλικής ακροδεξιάς, γεγονός που επιβεβαιώνεται στην κάλπη της Κυριακής με την Μαρίν Λεπέν να αποτυγχάνει να «υπογράψει» ιστορική κατάκτηση περιφέρειας από το Εθνικό Μέτωπο. Χάνει και τις τρεις περιφέρειες-διακηρυγμένους στόχους, ενώ το Εθνικό Μέτωπο πέφτει σε εθνικό επίπεδο τρίτο μετά τους Ρεπουμπλικανούς του Σαρκοζί και τους Σοσιαλιστές. 

«Έκρηξη» συμμετοχής ανάλογη του 2002 όταν ο Ζαν-Μαρί Λεπέν είχε περάσει στον β' γύρο των προεδρικών εκλογών... Στη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρίσκεται η μακροπρόθεσμη λύση προκειμένου να διατηρηθεί η ζώνη Σένγκεν, τονίζει το Βερολίνο. Η γερμανίδα Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε υπέρ της ταχείας εφαρμογής των προτάσεων που θα υποβάλει την ερχόμενη εβδομάδα η Κομισιόν και ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ προειδοποίησε για τις αντοχές της Σένγκεν μακροπρόθεσμα εάν δεν προστατευθούν αποτελεσματικά τα εξωτερικά σύνορα.

Ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε ο υδράργυρος την Κυριακή στη Νέα Υόρκη καθώς τα θερμότερα έδειξαν 19 βαθμούς Κελσίου το μεσημέρι στο Σέντραλ Παρκ, κάτι το πρωτοφανές στα χρονικά για την ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. Οι Νεοϋορκέζοι εκμεταλλεύτηκαν την ηλιόλουστη Κυριακή και εκατοντάδες επέλεξαν να βγουν βόλτα στους δρόμους φορώντας σορτς και σανδάλια, μόλις 12 ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα.

Οικονομία: Κλείνει εκτός απροόπτου σήμερα, Δευτέρα, και τυπικά, η πρώτη από τις ιδιωτικοποιήσεις-θρίλερ του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή των 14 περιφερειακών αεροδρομίων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, μέσα στο Σαββατοκύριακο έβαλαν υπογραφές τους στη σύμβαση οι δύο από τους τρεις εμπλεκόμενους υπουργούς, δηλαδή οι Ευ. Τσακαλώτος και Π. Καμμένος, και σήμερα αναμένεται να κάνει το ίδιο και ο τρίτος εμπλεκόμενος, ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης.

Μπορεί προς το παρόν τα δάνεια των νοικοκυριών να γλιτώνουν την πώληση στα funds, ωστόσο οι τράπεζες θα αρχίσουν τις επόμενες ημέρες να πιέζουν τους δανειολήπτες που έχουν σημαντικές καθυστερήσεις στην καταβολή των δόσεων. Ανοιχτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να νομοθετήσει μονομερώς για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, προκειμένου να αποτραπεί η μείωση των κύριων συντάξεων, αφήνει ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.

Αθλητισμός: Η Παρί Σεν Ζερμέν δεν θέλει απλά να πάρει το πρωτάθλημα, το οποίο έχει ουσιαστικά κατακτήσει εδώ και κάμποσες αγωνιστικές. Είναι, πλέον, πασιφανές, ότι στόχος των «πρωτεουσιάνων» είναι να κάνουν και ρεκόρ διαφοράς από το δεύτερο, μιας και ήδη μετά από 18 αγωνιστικές βρίσκονται στο +17 από τις Μονακό και Ανζέ, που ακολουθούν.

Η Γιουβέντους δεν έχει... φρένα. Η «βέκια σινιόρα» νίκησε και την Φιορεντίνα στο «Γιουβέντους Στάντιουμ» με 3-1, πανηγύρισε το έκτο σερί «τρίποντο» και, πλέον, ξαναμπήκε για τα καλά στο παιχνίδι του τίτλου. Οι «βιόλα» παραμένουν στην 2η θέση, παρά την πρώτη ήττα που γνώρισαν μετά από 5 ματς (δύο νίκες, τρεις ισοπαλίες).

Ισόπαλες, χωρίς τέρματα, αναδείχθηκαν οι «διώκτριες» της κορυφής Νάπολι και Ρόμα (βασικός ο Μανωλάς) στο «Σαν Πάολο», για την 16η αγωνιστική του ιταλικού πρωταθλήματος. Η φορμαρισμένη Ατλέτικο Μαδρίτης υπερασπίστηκε με 2-1 το «Βιθέντε Καλντερόν», απέναντι στην Αθλέτικ Μπιλμπάο, για την 15η αγωνιστική του ισπανικού πρωταθλήματος, και «έπιασε» την Μπαρτσελόνα στην κορυφή της κατάταξης.

Δε μπορεί η Ρεάλ Μαδρίτης. Ιδιαίτερα όταν τα μεγάλα της αστέρια (Ρονάλντο, Μπενζεμά, Χάμες Ροντρίγκες, Μπέιλ) δεν... υπάρχουν στον αγωνιστικό χώρο. Πάνω που της δίνεται η ευκαιρία για να ξαναμπεί στο παιχνίδι του τίτλου, η ομάδα του Ράφα Μπενίτεθ την... κλωτσάει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: