19 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Με τις διαπραγματεύσεις για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό να είναι σε πλήρη εξέλιξη, και με τους συνταξιούχους να βρίσκονται και πάλι αντιμέτωποι με νέα περικοπή εισοδημάτων, τα στοιχεία για το πώς βοηθά τα νοικοκυριά η «σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς» είναι αποκαλυπτικά. Μία στις δύο οικογένειες ζει χάρη σε αυτά τα εισοδήματα, ενώ η μείωση των συντάξεων τα τελευταία 6 χρόνια αγγίζει το 45%.

Σε... χωριό του Άγιου Βασίλη μετατρέπεται το Σάββατο η Γλυφάδα, με τους εμπορικούς δρόμους της πόλης να γεμίζουν μουσική και φως. Ο Δήμος Γλυφάδας σε συνεργασία με τον τοπικό εμπορικό σύλλογο διοργανώνει «Κόκκινη Νύχτα», με τα καταστήματα προαιρετικά ανοιχτά έως τις 12 το βράδυ και ένα χριστουγεννιάτικο θέαμα να περιμένει σε κάθε γωνιά του κέντρου μικρούς και μεγάλους. Οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 5 το απόγευμα στην πλατεία Εσπερίδων.Μετά την αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών στις 22 Νοεμβρίου, τα μέλη της Νέας Δημοκρατίας προσέρχονται εκ νέου στις κάλπες την Κυριακή 20 Δεκεμβρίου για να εκλέξουν νέο πρόεδρο, μεταξύ τεσσάρων υποψηφίων: των Αδ.Γεωργιάδη, Β.Μεϊμαράκη, Κ.Μητσοτάκη και Απ.Τζιτζικώστα. 

Οι εκλογές διεξάγονται από 7 το πρωί ώς τις 7 το απόγευμα.«Οι υγιείς δυνάμεις δεν βρίσκονται στα δεξιά μας» δηλώνει σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγες ώρες πριν ανοίξουν οι κάλπες των εκλογών στη ΝΔ για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Ο κ. Μητσοτάκης εκτιμά ότι η μάχη θα κριθεί στον β' γύρο, στις 10 Ιανουαρίου, ενώ δηλώνει αισιόδοξος ότι θα κόψει πρώτος το νήμα. Άλλωστε, η επικράτηση είναι το ζητούμενο και οτιδήποτε λιγότερο το αντιμετωπίζει ως πλήρη αποτυχία.Ποινή ισόβιας κάθειρξης χωρίς κανένα ελαφρυντικό επέβαλε το Μικτό Ορκωτό Κακουργιοδικείο της Τρίπολης στον 76χρονο πατέρα, ο οποίος τον Δεκαπενταύγουστο του 2014 πυροβόλησε και σκότωσε τον 39χρονο γιο του στην αυλή του σπιτιού τους και στη συνέχεια τον μετέφερε στην χωματερή του Άστρους, βάζοντας φωτιά στο σώμα του. 

Κόσμος: «Ωραιοποιημένα» προκειμένου να στηριχθεί η υπόθεση ότι η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποδίδει καρπούς και μειώνονται οι προσφυγικές ροές, είναι τα στοιχεία που παρουσίασε στην Σύνοδο ο Γιούνκερ. Αυτό αναφέρει το περιοδικό Spiegel, σημειώνοντας ότι και στο παρελθόν υπήρξαν ανάλογα «ατοπήματα».Οδικό χάρτη για την ειρήνη στη Συρία ενέκρινε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, χωρίς πάντως να γίνεται συγκεκριμένη αναφορά στον νυν πρόεδρο Άσαντ. Το σχέδιο προβλέπει διαπραγματεύσεις μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης και κατάπαυση του πυρός από τον Ιανουάριο. Τηλεφωνική επικοινωνία με τον τούρκο ομόλογό του είχε ο πρόεδρος των ΗΠΑ με θέμα την κατάσταση που επικρατεί στα σύνορα της Τουρκίας με το Ιράκ. 

Ο Ομπάμα κάλεσε τον Ερντογάν να λάβει μέτρα προκειμένου «να αποκλιμακωθεί η ένταση», κυρίως να αποσύρει τα τουρκικά στρατεύματα από την ιρακινή επικράτεια. Την πολιτική του κατά του Ισλαμικού Κράτους, στη σκιά των τζιχανιστικών επιθέσεων σε Παρίσι και Καλιφόρνια, υπερασπίστηκε ο Μπαράκ Ομπάμα στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου για τη χρονιά που φεύγει. Ανέφερε ότι σημειώνεται πρόοδος στη μάχη κατά του ISIS, «κάρφωσε» τον Πούτιν για τις ρωσικές επιχειρήσεις και επανέλαβε ότι ο Ασαντ δεν μπορεί να παραμείνει στη Συρία. Αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52, το οποίο βρισκόταν σε αποστολή ρουτίνας στη Νότια Σινική Θάλασσα, πέταξε κατά λάθος σε απόσταση δύο ναυτικών μιλίων από τεχνητό κινεζικό νησί στο διαφιλονικούμενο αρχιπέλαγος Σπάρτλι, δήλωσαν ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται η Wall Street Journal.  

Οικονομία: Παράταση έως και τις 29 Δεκεμβρίου για την ολοκλήρωση της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ από την Attica Bank, η οποία μέχρι και την Παρασκευή είχε συγκεντρώσει κεφάλαια περί τα 650 εκατ. ευρώ.Ταχείες εξελίξεις στα μέτωπα του Αστέρα Βουλιαγμένης, του Ελληνικού, του ΔΕΣΦΑ, της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και της πρώην Rosco, επιδιώκει το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς εντός των πρώτων μηνών του 2016 ή και νωρίτερα εκτιμάται ότι θα έχουν δρομολογηθεί σημαντικά βήματα σε όλα τα επίπεδα, όπως προέκυψε από δηλώσεις, στη Θεσσαλονίκη, του προέδρου του Ταμείου, Στέργιου Πιτσιόρλα.Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε ότι, σύμφωνα με απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος, ανακηρύχθηκε ανάδοχος για το σύνολο των καταθέσεων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Πελοποννήσου. 

 Αθλητισμός:Ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα με την 15η νίκη σε ισάριθμους αγώνες στη Σούπερ Λιγκ, είναι το ζητούμενο πλέον για τον Ολυμπιακό στον αγώνα του Σαββάτου (19:30) με την ουραγό Καλλονή στο στάδιο της Μυτιλήνης. Τα άλλα δύο ματς που γίνονται νωρίτερα είναι Ατρόμητος - Πανιώνιος (15:00) στο Περιστέρι και Βέροια - Αστέρας Τρίπολης (17:15) στην πρωτεύουσα της Ημαθίας. Μπορεί το Σαββατοκύριακο να είναι γεμάτο μπάλα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης, ωστόσο το «μεγάλο ματς» έρχεται την προσεχή Δευτέρα από την Premier League, όταν η Άρσεναλ υποδέχεται τη Μάντσεστερ Σίτι. Από εκεί και πέρα, το Σάββατο στο Campionato θα δούμε εάν η Έβερτον μπορεί να σταματήσει το τρένο του Ρανιέρι… τη Λέστερ, ενώ την Κυριακή ξεχωρίζει από το Campionato το Ίντερ - Λάτσιο.  

Ο τίτλος του πρωταθλητή χειμώνα με την 15η νίκη σε ισάριθμους αγώνες στην Super League, είναι το ζητούμενο πλέον για τον Ολυμπιακό στον αγώνα του Σαββάτου (19:30) με την ουραγό Καλλονή στο στάδιο της Μυτιλήνης. Τα άλλα δύο ματς που γίνονται νωρίτερα είναι Ατρόμητος - Πανιώνιος (15:00) στο Περιστέρι και Βέροια - Αστέρας Τρίπολης (17:15) στην πρωτεύουσα της Ημαθίας.

   


   




 


Δεν υπάρχουν σχόλια: