23 Δεκεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Τις 11 βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης για το πρώτο εξάμηνο του 2016 παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο της χρονιάς. Ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη επιτάχυνσης και καλύτερου συντονισμού του κυβερνητικού έργου και κάλεσε τους υπουργούς του να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους και να θέσουν χρονοδιαγράμματα. «Δεν δικαιολογούνται οι καθυστερήσεις» τόνισε.

Η πρώτη επίσημη δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη για τα αποτελέσματα του α' γύρου των εκλογών της ΝΔ περιλαμβάνει αναφορά στην «παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή» για να περιγράψει το όραμά του για τη ΝΔ, εν όψει της 10ης Ιανουαρίου. Αναφερόμενος στην πρώτη θέση που κατέκτησε σημειώνει ότι «η νίκη ανήκει στον κόσμο της ΝΔ, που με την αθρόα συμμετοχή τους έδωσαν δυναμικό παρών». Καλεί, δε, τους νεοδημοκράτες να τον στηρίξουν στον β' γύρο.

Το δίλημμα της 10ης Ιανουαρίου είναι ποιος μπορεί να κερδίσει τον Τσίπρα, δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την Τετάρτη. Σημείωσε ότι ο ίδιος κέρδισε το στοίχημα της μαζικής συμμετοχής στις εκλογές της ΝΔ και άφησε αιχμές κατά του Β.Μεϊμαράκη που είχε ταχθεί κατά της εκλογής προέδρου από τη βάση. Παράλληλα, έριξε το γάντι στον πρώην πρόεδρο του κόμματος, λέγοντας ότι «δεν πρέπει να κρυβόμαστε στα δύσκολα» και καλώντας τον να μιλήσει για το τι θέλει να κάνει στο κόμμα.

Πολυμελή σπείρα κακοποιών που βασάνιζε τα θύματά της, προκειμένου να τα ληστέψει και είχε δράσει σε πολλές περιοχές της χώρας, όπως στην Αττική, στην Αχαΐα, στην Εύβοια και στην Κορινθία, εξάρθρωσε η Ασφάλεια Πατρών. Έχουν ήδη συλληφθεί επτά άτομα, ενώ άλλα δύο μέλη της σπείρας βρίσκονται ήδη στις φυλακές, εκτίοντας ποινές για άλλες υποθέσεις.

Πέθανε στις 5 τα ξημερώματα της Τετάρτης μετά από σκληρή μάχη που έδωσε τις τελευταίες εβδομάδες ο πρώην βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ, Αναστάσιος Καραμάριος. Εξελέγη βουλευτής Δωδεκανήσου της ΝΔ στις εκλογές του 1989 (δύο φορές) του 1990, του 1996, του 2004 και του 2007 και διετέλεσε πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Κόσμος: Στο 54% -σε κάθε περίπτωση πάνω από το μισό- έχει υποχωρήσει στη Φινλανδία η υποστήριξη στο ευρώ, καθώς η χώρα βρίσκεται για τρίτη χρονιά σε ύφεση και πάνω από το Ελσίνκι «πλανάται» το ενδεχόμενο δημοψηφίσματος για τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη. Πάντως, η υποστήριξη στην έξοδο παραμένει σχετικά περιορισμένη και ακόμη και ο αρχηγός του ευρωσκεπτικιστικού κόμματος των «Φινλανδών» (και νυν ΥΠΕΞ) απέφυγε να το υποστηρίξει, αναγνωρίζοντας πως θα ήταν «πολύ δύσκολη διαδικασία».

Ο Σέιμουρ Χερς, βραβευμένος βετεράνος ρεπόρτερ στις ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι στην αμερικανική στρατιωτική ηγεσία έχει διαμορφωθεί ένα κύμα δυσφορίας απέναντι στην στάση της Ουάσινγκτον στο Συριακό και το Πεντάγωνο προχώρησε σιωπηρά σε κινήσεις που θα κατέληγαν σε «ανοχή παρουσίας» του Άσαντ, ως αντίβαρο στην τζιχαντιστική ISIS. Ο ρεπόρτερ επικαλείται στρατιωτικές πηγές, οι οποίες επιπλέον σημειώνουν τη δυσφορία στο Πεντάγωνο απέναντι στην στάση της Τουρκίας.

Δικαστήριο της Νέας Ζηλανδίας έκρινε πως ο Kid Dotcom, o «διάσημος» ιδρυτής του πειρατικού Megaupload, και τρεις συνεργάτες του μπορούν να εκδοθούν στις ΗΠΑ, όπου εκρεμμούν σε βάρος τους κατηγορίες για παραβίαση της νομοθεσίας περί πνευματικών δικαιωμάτων. Οι συνήγοροί τους θα ασκήσουν έφεση στην απόφαση, κάτι που αναμένεται να καθυστερήσει την έκβαση της διαδικασίας. 

O Αμπντουλάχ Κούρντι, ο πατέρας του μικρού Αϊλάν που είχε πνιγεί στο Αιγαίο και η φωτογραφία της σορού στην ακτή είχε γίνει το σύμβολο του προσφυγικού δράματος, κάλεσε τον κόσμο να ανοίξει την πόρτα στους σύρους πρόσφυγες σε μήνυμά του που θα μεταδοθεί την ημέρα των Χριστουγέννων.

Ένας άνδρας ανασύρθηκε ζωντανός 60 και πλέον μετά την τεράστια κατολίσθηση βιομηχανικών αποβλήτων που είχε «καταπιεί» βιομηχανικό πάρκο στην πόλη Σενζέν στη νότια Κίνα. Παράλληλα, εντοπιστεί και νέα σορός ενώ ο αριθμός των αγνοουμένων βρίσκεται πλέον περί τους 70. Απόδοση ευθυνών ζητούν οι συγγενείς των αγνοουμένων, σύλληψη στελέχους της εταιρείας που διαχειρίζεται την εγκατάσταση.

Οικονομία: Η Σχολή Επιχειρηματικότητας, η πρώτη σχολή χωρίς καθηγητές της διεθνούς μη κερδοσκοπικής οργάνωσης ThinkYoung, διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με την στήριξη του Ιδρύματος της Coca-Cola που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό της νεανικής επιχειρηματικότητας.

Προθεσμία ως 31 Δεκεμβρίου έχουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων που δεν έχουν περάσει από ΚΤΕΟ να το πράξουν, για να μην επιβαρυνθούν με το πρόστιμο 150 ευρώ, βάσει κοινής υπουργικής απόφασης. Ωστόσο μετά την προθεσμία αυτή το πρόστιμο θα επιβάλλεται σε όσους εντοπίζονται μέσω ηλεκτρονικών διασταυρώσεων να μην έχουν περάσει από ΚΤΕΟ το όχημά τους για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών.

Στους λογαριασμούς των 16.885 δικαιούχων θα πιστωθεί σήμερα, Τετάρτη το ποσό των 4.697.469,88 ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος  «Εγγυημένο Κοινωνικό Εισόδημα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αθλητισμός: Αγνοια για τις φημολογούμενες επαφές με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δήλωσε ο μάνατζερ του Ζοσέ Μουρίνιο, Ζόρζε Μέντες. Όπως είναι γνωστό, μετά την απομάκρυνσή του από την Τσέσλι, την περασμένη Πέμπτη, ο Πορτογάλος προπονητής συνδέθηκε με την προοπτική της Γιουνάιτεντ, δεδομένης της σοβαρής κρίσης των αποτελεσμάτων της ομάδας του Λουίς Φαν Γκάαλ.

Σκληρό μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση έστειλε ο υφυπουργός αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, στην εκδήλωση των βραβείων ΠΣΑΤ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη. Έτσι λοιπόν, μετά και τη μη τήρηση του κανόνα στο Περιστέρι όπου δεν διεκόπη ο αγώνας, παρά τη ρίψη φωτοβολίδας ευθείας βολής, ο κ. Κοντονής έστειλε τη δική του απάντηση σε όλους λέγοντας πως «αυτή η κατάσταση θα σταματήσει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: