17 Νοεμβρίου, 2015

O ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

 

Λίγα μόλις εικοσιτετράωρα μετά το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι που έχει θέσει σε συναγερμό την Ευρώπη και τις ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επισκέπτεται σήμερα και αύριο την Τουρκία προσκεκλημένος του Τούρκου ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου.

Στο επίκεντρο των συνομιλιών που θα έχει με τον Αχμέτ Νταβούτογλου αλλά και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να βρεθούν το προσφυγικό, αλλά και οι διμερείς σχέσεις. Για το προσφυγικό ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να επαναλάβει την ελληνική θέση περί της ανάγκης δημιουργίας κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης προσφύγων στην Τουρκία και μετεγκατάστασής τους από τη γείτονα χώρα απευθείας στην Ευρώπη.

Στην πρόσφατη άτυπη σύνοδο κορυφής στη Μάλτα για το προσφυγικό ο Πρωθυπουργός είχε τονίσει πως η μόνη πραγματική πιθανότητα για ουσιαστική διευθέτηση της προσφυγικής κρίσης, είναι η συνεννόηση με την Τουρκία. 

 «Η μόνη πραγματική πιθανότητα να σταματήσουν αυτές οι ροές, ροές τόσο μεγάλες που καμιά χώρα –πόσο δε μάλλον η Ελλάδα της κρίσης- δεν μπορεί να διαχειριστεί, να σταματήσουν οι ροές και να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια διευθέτησης της προσφυγικής κρίσης, μοναδική δυνατότητα είναι η συνεννόηση με την Τουρκία.

Έτσι ώστε να δοθεί και οικονομική βοήθεια αλλά ουσιαστική δυνατότητα να υπάρξει στις τουρκικές ακτές και όχι στα ελληνικά νησιά οργανωμένη προσπάθεια κέντρων υποδοχής, τα hot spots δηλαδή να μεταφερθούν απέναντι και από κει να γίνεται οργανωμένα η διαδικασία επανεγκατάστασης προσφύγων στην κεντρική Ευρώπη, όχι από τα ελληνικά νησιά αλλά από την Τουρκία», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί και με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο στην Κωνσταντινούπολη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: