29 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Συμφέροντα που «επιθυμούν τη διάλυση της ΝΔ» καταγγέλλει η πρώην υπουργός και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη. «Δεν είναι ώρα να τα ονοματίσω, αλλά εάν συνεχίσουν την "ευγενή" τους προσπάθεια θα το κάνω» τονίζει. Δεν αποκλείει να υπήρξε δόλος στο φιάσκο της εκλογικής διαδικασίας την περασμένη Κυριακή. «Δυσκολεύομαι πολύ να πιστέψω ότι υπήρξε τόση ανικανότητα» λέει.

Αδιαπραγμάτευτη θεωρεί ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, την πρόταση των εννέα σημείων που έχει καταθέσει και επιμένει στην αναγκαιότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης. «Ο κ. Τσίπρας να με ακούσει και να προβεί σε μία γενναία πράξη να παραδώσει την εξουσία σε οικουμενική κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός ζήτησε συναίνεση προσχηματικά. Διακατέχεται και αυτός από την αλαζονεία της καρέκλας» τονίζει.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις τίθενται σε ισχύ το πρωί της Κυριακής στο κέντρο της Αθήνας, λόγω διεξαγωγής του «2ου Athens Santa Run». Από τις 10 το πρωί και έως το πέρας της εκδήλωσης, η κυκλοφορία θα διακόπτεται σταδιακά και η στάση και στάθμευση των οχημάτων θα απογορεύεται σε συγκεκριμένους δρόμους.

«Σύντομα θα αποτελέσει ένα κακό παρελθόν για την πατρίδα μας», ανέφερε για τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε σχόλιό του με αφορμή τη δήλωση του πρωθυπουργού μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Ο υποψήφιος πρόεδρος της ΝΔ κάλεσε τον πρωθυπουργό αν νοιώσει ότι δεν μπορεί πλέον να ασκήσει τα καθήκοντά του να παραιτηθεί.

Σκληρή απάντηση ΠΑΣΟΚ στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα μετά το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών. Σε ανακοίνωσή του, το γραφείο Τύπου του κόμματος αναφέρει: «Μπροστά στα αδιέξοδα που ο ίδιος και η πολιτική του έχουν δημιουργήσει, μπροστά στον κίνδυνο αποκάλυψης της αλήθειας για τις ευθύνες του, ο κ. Τσίπρας έχει χάσει την ψυχραιμία του και ολισθαίνει σε επικίνδυνα μονοπάτια. Δεν θα τον ακολουθήσουμε στον κατήφορο».

Κόσμος: Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, στον απόηχο των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου, θα διεξαχθεί αύριο, Δευτέρα, η Διάσκεψη για το Κλίμα στο Μπουρζέ βόρεια του Παρισιού. Επί ποδός βρίσκονται 6.300 αστυνομικοί και στρατιώτες. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν «κάλεσε τους ηγέτες του κόσμου να βρουν ένα πεδίο συνεννόησης», υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει ποτέ τέλεια συμφωνία». Διαδηλώσεις για το κλίμα σε όλο τον κόσμο.

Τον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου, υποδέχονται το απόγευμα στις Βρυξέλλες οι ευρωπαίοι ηγέτες για να συνάψουν μαζί του συμφωνία για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προσφέροντάς του οικονομικά και πολιτικά ανταλλάγματα. Η ΕΕ θέλει να λάβει από την Άγκυρα την δέσμευση ότι τα σύνορά της θα γίνουν πιο αδιαπέραστα. Η Τουρκία, από την πλευρά της, μοιάζει αποφασισμένη να αποσπάσει όσα περισσότερα πολιτικά ανταλλάγματα μπορεί.

Σχεδόν οι μισοί γερμανοί ψηφοφόροι που έλαβαν μέρος σε δημοσκόπηση δήλωσαν ότι δεν θέλουν η Άνγκελα Μέρκελ να είναι εκ νέου υποψήφια για την καγκελαρία της Γερμανίας μετά τις εθνικές εκλογές του 2017. Το 48% των γερμανών ψηφοφόρων τάσσεται εναντίον μιας νέας υποψηφιότητας της Μέρκελ για την καγκελαρία, ενώ το 44% του δείγματος επιθυμεί η νυν καγκελάριος να διεκδικήσει νέα θητεία.

Φως στα κίνητρα του δράστη που άνοιξε πυρ μέσα σε κλινική αμβλώσεων στο Κολοράντο Σπρινγκς δίνει μια φράση που φέρεται πως είπε την ώρα που παραδινόταν στους αστυνομικούς. «Όχι άλλα κομμάτια μωρών» είπε ο 57χρονος κατηγορούμενος, φράση που παραπέμπει στο γεγονός ότι στην κλινική αυτή γίνονται αμβλώσεις, αλλά και στο γεγονός ότι η κλινική παραδίδει σε ερευνητές ιστούς βρεφών μετά τις επεμβάσεις.

Στα μέτρα της Άγκυρας επιχειρεί ο Ντόναλντ Τουσκ να «ράψει» το πλαίσιο που θα συμφωνηθεί στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας, την Κυριακή στις Βρυξέλλες. Οι ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν να εξασφαλίσουν ότι η Τουρκία θα μπλοκάρει την πορεία των προσφύγων προς στην Ελλάδα και είναι έτοιμοι να παρέχουν ως αντάλλαγμα στην Άγκυρα 3 δισ. ευρώ, απόφαση που έχει προκαλέσει επικρίσεις.

Οικονομία:Μέτρα-σοκ για τις συντάξεις περιλαμβάνει το «σκληρό σενάριο» μέτρων που έχει επεξεργαστεί το υπουργείο Εργασίας, στο πλαίσιο της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης, με αποτέλεσμα - όπως αναφέρει Το Βήμα της Κυριακής- στο κυβερνητικό στρατόπεδο να διατυπώνονται επιφυλάξεις κατά πόσον είναι εφικτή η αποδοχή τους από την κοινωνία.

Η δημιουργία νέου ΤΑΙΠΕΔ με ενισχυμένη ανεξαρτησία, η ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ (ή ένα ισοδύναμο μέτρο) και το ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο που θα ισχύσει από την 1η Ιανουαρίου 2016 είναι μέσα στα 13 αγκάθια που περιμένουν την κυβέρνηση μέσα στο επόμενο διάστημα -και συγκεκριμένα ώς τις 18 Αυγούστου - για το ξεκλείδωμα της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Την εκτίμηση ότι τα χειρότερα είναι πίσω μας, ότι η πορεία της οικονομίας θα είναι σημαντικά καλύτερη και ότι ήδη φέτος, παρά τις πολύ αρνητικές αρχικές προβλέψεις, μάς έχει εκπλήξει θετικά, διατυπώνει μεταξύ άλλων σε συνέντευξη του ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank Φωκίων Καραβίας.

Αθλητισμός: Συνέχεια στην 12η αγωνιστική της Σούπερ Λιγκ την Κυριακή. Η ΑΕΚ θα υποδεχτεί στο ΟΑΚΑ τον Παναιτωλικό στο πρώτο ματς της ημέρας (15:00), ενώ στο τελευταίο, ο Ολυμπιακός θα φιλοξενήσει τον Αστέρα Τρίπολης στο άδειο λόγω τιμωρίας Καραϊσκάκη (19:30), ψάχνοντας για το απόλυτο των νικών. Στις 17:15 Λεβαδειακός-Ξάνθη και Πλατανιάς-Βέροια...

Σημεία «ζωής» έδειξε απόψε η Μίλαν. Οι «ροσονέρι» διέλυσαν 4-1 τη Σαμπντόρια στο Σαν Σίρο, ίσως στην πιο «πειστική» εμφάνιση που έχουν πραγματοποιήσει από το ξεκίνημα της σεζόν. Ετσι, βρίσκονται προσωρινά στην 5η θέση της βαθμολογίας, περιμένοντας τις υπόλοιπες αναμετρήσεις της 14ης αγωνιστικής στη Serie A. Παράλληλα, η Τορίνο επικράτησε με 2-0 της Μπολόνια και ανέβηκε στην 8η θέση.

Τη... χαώδη διαφορά που τη χωρίζει από τις υπόλοιπες ομάδες, αύξησε η Παρί Σεν Ζερμέν ξεπερνώντας εύκολα 4-1 το εμπόδιο της ουραγού Τρουά στο «Παρκ ντε Πρενς». Οι Παριζιάνοι του Λοράν Μπλαν είναι μάλιστα από σήμερα πρωταθλητές Χειμώνα, αφού έφτασαν τους 41 βαθμούς σε 15 αγώνες, ενώ 26 έχει η η Ανζέ που επέστρεψε στις νίκες μετά από 40 ημέρες και ανέβηκε στη δεύτερη θέση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: