03 Νοεμβρίου, 2015

ΓΙΑΤΙ ΑΠΟΧΩΡΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΔΙΑΣΚΕΨΗ Ο κ. ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ;

 

Στη διεθνή διάσκεψη με θέμα «Θρησκευτικός και Πολιτιστικός Πλουραλισμός και Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή», που συνήλθε την περασμένη Δευτέρα στην Αθήνα με τη συμμετοχή όλης της ηγεσίας της Ορθοδοξίας, αιφνιδίασε η ξαφνική αποχώρηση του κ. Βαρθολομαίου.

Ο κ. Βαρθολομαίος θεώρησε ότι υποβαθμίστηκε σε σχέση με τη θέση που είχε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και η αντίδρασή του ήταν να αποχωρήσει την επομένη της έναρξης των εργασιών της διάσκεψης, που κράτησαν μέχρι την Τετάρτη.

Κάποιοι που γνωρίζουν τα... ενδότερα τονίζουν ότι οι σχέσεις των δύο εκκλησιαστικών ηγετών έχουν από καιρό διαταραχθεί εξαιτίας της απαίτησης που προβάλλει από χρόνια ο κ. Βαρθολομαίος να ανήκουν οι Μητροπόλεις των Νέων Χωρών όχι μόνο πνευματικά αλλά και διοικητικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Η θέση του Αρχιεπισκόπου κ. Ιερώνυμου ήταν και είναι ότι υπάγονται στην Εκκλησία της Ελλάδος και εκλέγονται από την Ιεραρχία. Και η θέση αυτή της Εκκλησίας είναι πάγια. Απόδειξη, το ότι και οι Μακαριστοί Αρχιεπίσκοποι Σεραφείμ και Χριστόδουλος ήταν κατηγορηματικά αντίθετοι στην απαίτηση αυτή του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Το θέμα είχε πάρει διαστάσεις έντονης αντιπαράθεσης στην εκλογή του Μητροπολίτη Ιωαννίνων - η Μητρόπολη αυτή είναι μία από τις 36 των Νέων Χωρών και η πλουσιότερη της Ελλάδας. Ο κ. Βαρθολομαίος είχε την απαίτηση να εκλεγεί ένας δικός του, οπότε αυτομάτως θα είχε - έστω και άτυπα - και τη διοίκηση της Μητρόπολης.

Η θέση του Αρχιεπισκόπου ήταν κατηγορηματικά αντίθετη και στην ψηφοφορία που έγινε στην Ιεραρχία ο υποστηριζόμενος από τον Πατριάρχη, Αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Μαζίου Μεγάρων Αμφιλόχιος, πήρε μόλις 7 ψήφους έναντι 46 που έλαβε ο Πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Μάξιμος, ο οποίος είναι ο νέος Μητροπολίτης Ιωαννίνων, που διαδέχθηκε τον Θεόκλητο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: