17 Νοεμβρίου, 2015

ΕΞΙ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΩΝ ΗΠΑ ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΠΟΡΤΑ ΣΤΟΥΣ ΣΥΡΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

 

Το Τέξας, το Αρκανσας, η Ιντιάνα και η Λουιζιάνα προστέθηκε στις πολιτείες των ΗΠΑ που δηλώνουν ότι πλέον δεν θα δέχονται Σύρους πρόσφυγες. Μετά από την Αλαμπάμα και το Μίσιγκαν, που έκαναν την αρχή, ακολούθησαν τέσσερις ακόμη πολιτείες, οι οποίες δηλώνουν ότι θεωρούν πως είναι πολύ επικίνδυνο να επιτρέψουν την είσοδό τους μετά από τις αιματηρές επιθέσεις στο Παρίσι.

«Το Τέξας δεν μπορεί να μετάσχει σε οποιαδήποτε πρόγραμμα που αφορά τη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων, από τους οποίους ο καθένας μπορεί να διασυνδέσεις με την τρομοκρατία», ανέφερε ο κυβερνήτης του Τέξας, Γκρεγκ Αμποτ, σε ανοιχτή επιστολή του προς τον Μπαράκ Ομπάμα. «Ούτε εσείς, ούτε κάποιος άλλος ομοσπονδιακός αξιωματούχος μπορεί να εγγυηθεί ότι οι Σύροι πρόσφυγες δεν έχουν μετάσχει σε κάποια τρομοκρατική δραστηριότητα», τόνισε ακόμη.

Ο ίδιος ο Μπαράκ Ομπάμα, μιλώντας από την Αττάλεια, στο «κλείσιμο» της Συνόδου της G20, ζήτησε ακριβώς το αντίθετο από τον κόσμο. «Δεν πρέπει να κλείσουμε τις καρδιές μας στους Σύρους πρόσφυγες. Αυτοί έχουν πληγεί περισσότερο από την τρομοκρατία. Είναι γονείς, παιδιά, ορφανά», είπε ο Αμερικανός πρόεδρος, ζητώντας να μην συνδέεται το προσφυγικό με τις επιθέσεις στο Παρίσι.

Σύμφωνα με νομικούς αναλυτές όμως, δεν είναι ξεκάθαρο αν οι κυβερνήτες έχουν τη δικαιοδοσία να σταματήσουν να δέχονται πρόσφυγες στις πολιτείες τους. «Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση έχει την εξουσία στο προσφυγικό. Αν κάνουν δεκτούς Σύρους πρόσφυγες, τότε θα έρθουν», εξήγησε στο Reuters η Ντέμπορα Ανκερ, καθηγήτρια Νομικής στο Χάρβαρντ, ενώ υπογράμμισε ότι δεν πρόκειται για ανθρώπους που φτάνουν μόνοι τους στα σύνορα κάποιας πολιτείας, αλλά για κάποιους που τους επιτρέπει η κυβέρνηση να μπουν στη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: