05 Νοεμβρίου, 2015

ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΕ ΒΡΕΤΑΝΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

 

Έκκληση στον Βρετανό πρωθυπουργό να τους επιτρέψει να έρθουν στη χώρα έκαναν οι πρόσφυγες που φιλοξενούνται σε βάση της Βρετανικής αεροπορίας στην Δεκέλεια της Κύπρου, μετά την πυρκαγιά που ξέσπασε σε δύο από τις σκηνές του καταυλισμού και τον πανικό που προκλήθηκε.

Μάλιστα, σύμφωνα με την Telegraph, οι 114 πρόσφυγες από τη Συρία και το Λίβανο χαρακτήρισαν της συνθήκες φιλοξενίας τους στη βάση ως κράτηση στις φυλακές του Γκουαντάναμοκαι ζήτησαν από τον Ντέηβιντ Κάμερον να δείξει "ανθρωπιά".

Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας, Ο Michael Fallon, δήλωσε ότι η κυβέρνηση αρνείται να επιτρέψει να γίνει επικράτεια του Ηνωμένου Βασιλείου κερκόπορτα για τους μετανάστες να εισέλθουν στη Βρετανία.  Οι φιλοξενούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες έχουν δύο επιλογές: ή να ζητήσουν άσυλο στην Κύπρο, ή να σταλούν πίσω στις χώρες καταγωγής τους. 

Σε βίντεο που ανέβασε ο Guardian, φαίνονται σκηνές χάους, καμένες σκηνές και αρκετοί από τους πρόσφυγες να διαμαρτύρονται, ανεβασμένοι στο αγκαθωτό συρματόπλεγμα, ζητώντας πιο αξιοπρεπείς συνθήκες.  Εκπρόσωπος των Βάσεων επιβεβαίωσε στο ΡΙΚ μόνο το επεισόδιο με την πυρπόληση των σκηνών, λέγοντας ότι «τώρα επικρατεί ομαλότητα». Ανέφερε ακόμα ότι οι σκηνές που κάηκαν έχουν αντικατασταθεί. 

Σε ερώτηση για τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, ο εκπρόσωπος επικαλέστηκε γνωματεύσεις των εκπροσώπων των ανθρωπιστικών οργανώσεων του ΟΗΕ, οι οποίες πιστοποιούν, όπως είπε, ότι οι συνθήκες φιλοξενίας είναι καλές σε ό,τι αφορά τροφή και στέγη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: