02 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Με κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας στις 2 το μεσημέρι της Τρίτης θα διαμαρτυρηθούν οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία Ευαγγελισμός και Αττικόν για το πρόβλημα της υποστελέχωσης που οδηγεί σε κλείσιμο τμημάτων, το αδιέξοδο του επικουρικού προσωπικού και των εργαζομένων στις ΜΕΘ. Οριακή χαρακτηρίζει την κατάσταση στο σύστημα υγείας και ο αρμόδιος υπουργός, Ανδρέας Ξανθός.

Σε δύσκολη υπόθεση αναδεικνύονται φέτος οι μετεγγραφές των φοιτητών, καθώς τα πολλαπλά κριτήρια που έχουν τεθεί αναμένεται να τις περιορίσουν στο ελάχιστο. Η προθεσμία για την υποβολή (ηλεκτρονικών) αιτήσεων μετεγγραφών αρχίζει την Τρίτη και λήγει στις 13 Νοεμβρίου. Μεσήλικη γυναίκα έπεσε σήμερα το πρωί στις ράγες του Ηλεκτρικού στη Νέα Ιωνία, από την πλευρά με κατεύθυνση προς Πειραιά. Απεγκλωβίστηκε ζωντανή, από πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο, ενώ στη συνέχεια διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Αποδεκτό από την κυβέρνηση και σε σωστή ιδεολογική και πολιτική βάση είναι το αίτημα να γκρεμιστεί ο φράχτης στον Έβρο, δηλώνει ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Ωστόσο, υπογραμμίζει ότι «στην παρούσα συγκυρία δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε το γκρέμισμα του φράχτη να οδηγήσει σε θετικό αποτέλεσμα, ενώ αντιθέτως υπάρχει ο κίνδυνος να επιτείνει τα προβλήματα και για τους πρόσφυγες και για την Ελλάδα».

«Δεν πρόκειται να παζαρέψω» δηλώνει για την υποψηφιότητά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης και, με συνέντευξή του στα Νέα, ζητεί να τραβήξει η ΝΔ μια διαχωριστική γραμμή με τον λαϊκισμό. Παράλληλα τονίζει ότι η χώρα οφείλει να υλοποιήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές που προβλέπει το Μνημόνιο και επισημαίνει ότι «το δίλημμα μνημόνιο - αντιμνημόνιο δεν σηματοδοτεί πολιτική επιλογή».

Κόσμος: Η συμφωνία της Μέρκελ με το βαυαρικό CSU για το προσφυγικό θέτει υπό ισχυρή πίεση τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες: Μετά τα απανωτά τελεσίγραφα στην Μέρκελ, το CSU κατάφερε να περάσει την πρότασή του για «ζώνες τράνζιτ» στα σύνορα, στην οποία όμως οι Σοσιαλδημοκράτες παραμένουν αντίθετοι και αντιπροτείνουν «κέντρα εισόδου» σε όλη την επικράτεια. Στελέχη του SPD απορρίπτουν σε υψηλούς τόνους την πρόταση, μιλώντας για κίνδυνο να δημιουργηθούν «ζώνες φυλακής».

Απόλυτος κυρίαρχος της κάλπης, ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την επικράτηση του ΑΚΡ νίκη της «σταθερότητας» και υποστήριξε πως το σημαντικότερο μήνυμα της κάλπης στρέφεται εναντίον του κουρδικού PKK - καλώντας επίσης τα άλλα κόμματα σε συνεννόηση για νέο Σύνταγμα. Επίθεση και στους επικριτές του έξω από τη χώρα, λέγοντας πως το εξωτερικό «πρέπει να σεβαστεί το αποτέλεσμα, αλλά δεν έχει δείξει τέτοια ωριμότητα».

Στην Αγία Πετρούπολη μεταφέρθηκαν οι πρώτες σοροί της συντριβής του ρωσικού αεροσκάφους στο Σινά, που στοίχισε τη ζωή σε όλους τους 224 επιβαίνοντες και βύθισε στο πένθος τη χώρα. Τα στοιχεία δείχνουν πως το αεροσκάφος διαλύθηκε στον αέρα πριν τα συντρίμμια του σκορπιστούν σε μεγάλη έκταση στην έρημο, και οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως είναι ακόμη πολύ νωρίς για να αντληθούν συμπεράσματα. Ο ηγέτης της αλ Κάιντα Αϊμάν αλ Ζαουάχρι κάλεσε «όλους τους ισλαμιστές μαχητές να ενώσουν τις δυνάμεις τους» εναντίον των ΗΠΑ και της Ρωσίας, σε μια νεότερη ένδειξη προς στενότερη σχέση της οργάνωσης με την ISIS.

Σε εξασέλιδο «έγγραφο θέσεων» για την πολιτική του Βερολίνου στην προσφυγική κρίση κατέληξαν οι Χριστιανοδημοκράτες (CDU) της Άνγκελα Μέρκελ και οι Βαυαροί Χριστιανοκοινωνιστές (CSU) του Χορστ Ζεεχόφερ, επιτυγχάνοντας -τουλάχιστον για την ώρα- αποκλιμάκωση της μεταξύ τους έντασης.

Οικονομία: Σε αγώνα δρόμου για την κάλυψη των κεφαλαιακών τους αναγκών επιδίδονται από σήμερα οι συστημικές τράπεζες, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των stress tests από την ΕΚΤ, την ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση και την απόφαση του ΚΥΣΟΙΠ για τη συμμετοχή του Δημοσίου στις ΑΜΚ, που πρόκειται να επισημοποιηθεί εντός της ημέρας με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Οι τράπεζες θα πρέπει να καταθέσουν τα σχέδιά τους έως την Παρασκευή.

Κατακόρυφη άνοδο σε σχέση με το δολάριο και το ευρώ καταγράφει τη Δευτέρα η τουρκική λίρα μετά τη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία. Κέρδη άνω του 5% στο Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης.

Νέα ανοδική διόρθωση σημείωσε τον Οκτώβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα, κινούμενος στις 86,5 (από 83,1) μονάδες, σε πολύ χαμηλότερη όμως επίδοση από την αντίστοιχη περυσινή (102,3 μον.), αλλά και από τα επίπεδα του πρώτου εξαμήνου, πριν δηλαδή την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων.

Αθλητισμός: Ισόπαλη χωρίς τέρματα ολοκληρώθηκε η αναμέτρηση της Νις με τη Λιλ, στο πλαίσιο της 12ης αγωνιστικής του γαλλικού πρωταθλήματος. Η Λιλ έτσι έμεινε στα χαμηλά την βαθμολογίας, ενώ η Νις έχασε ευκαιρία να ανέβει ακόμα πιο ψηλά. Βαθμολογικό άλμα για τη Μονακό του Λεονάρντο Ζαρντίμ, που με γκολ του Μάριο Πάσαλιτς νίκησε στο «Λουί ΙΙ» την Ανζέ με 1-0 και ανέβηκε στους 20 βαθμούς, δύο λιγότερους από τις Λιόν, Σεντ Ετιεν. «Διπλό» της Μαρσέιγ επί της Ναντ με γκολ του Ν'Κουντού στο 53'.

Αυτή ναι, ήταν η Μίλαν που θέλουν και ονειρεύονται οι οπαδοί της... Η ομάδα του Σίνισα Μιχάιλοβιτς πέρασε επιβλητικά από το "Ολίμπικο" της Ρώμης "σκορπίζοντας" τη γηπεδούχο Λάτσιο με 3-1 και έφτασε στους 19 βαθμούς, που την έφεραν στους πέντε βαθμούς από την κορυφή και, παράλληλα, της επέτρεψαν να προσπεράσει τους "λατσιάλι". Η Φιορεντίνα επιβλήθηκε εύκολα στο «Αρτέμιο Φράνκι» 4-1 της Φροζινόνε και επανήλθε στην κορυφή της κατάταξης. Η Νάπολι είχε κι αυτή την ευκαιρία να «πιάσει» κορυφή αλλά δεν τα κατάφερε, καθώς έμεινε στο 0-0 με την Τζένοα (στον πάγκο ο Ταχτσίδης) στο «Λουίτζι Φεράρις».

Η Αθλέτικ Μπιλμπάο πέρασε νικηφόρα από το "Μπενίτο Βιγιαμαρίν" επικρατώντας της γηπεδούχου Μπέτις με 3-1 στην αναμέτρηση με την οποία ολοκληρώθηκε η 10η αγωνιστική στο ισπανικό πρωτάθλημα. Η ομάδα του Ερνέστο Βαλβέρδε έκανε βαθμολογικό άλμα καθώς ανέβηκε στην όγδοη θέση, ενώ "ανάσα" πήρε και η Χιχόν που νίκησε τη Μάλαγα με 1-0. Στην έκτη θέση «σκαρφάλωσε» η Εϊμπάρ, η οποία επικράτησε 1-0 στο «Ιπουρούα» της Ράγιο Βαγεκάνο, χάρη σε ένα αυτογκόλ του Ντιέγκο Γιορέντε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: