12 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Σε εξέλιξη βρίσκονται οι κινητοποιήσεις ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, ενάντια στις πολιτικές λιτότητας της κυβέρνησης. Ολοκληρώθηκε η συγκέντρωση και πορεία του ΠΑΜΕ. Χωρίς Μετρό, ΟΣΕ και Προαστιακό η Αθήνα· πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην πλατεία Ομονοίας συμμετείχε ο γγ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Σε δήλωση του τόνισε, μεταξύ άλλων: «Με λαϊκή συμμαχία, με πάλη και αγώνα ενάντια στα μονοπώλια και τον καπιταλισμό, όλοι μαζί μπορούμε να επιβάλουμε ανατροπές, ριζικές αλλαγές στην οικονομία και την κοινωνία για το καλό του λαού μας».

Ακινητοποιημένοι παραμένουν την Πέμπτη οι συρμοί του Μετρό και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, όπως και τα τρένα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, καθώς οι εργαζόμενοι συμμετέχουν πλήρως στην 24ωρη γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Πώς θα κινηθούν τα υπόλοιπα μέσα. Σε ακυρώσεις πτήσεων προχωρούν οι δύο αεροπορικές εταιρίες, λόγω της συμμετοχής της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) στην αυριανή 24ωρη πανελλαδική απεργία των ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Τη συμμετοχή τους στην απεργιακή κινητοποίηση της Πέμπτης 12 Νοεμβρίου έχουν αποφασίσει οι εργαζόμενοι στον χώρο της Υγείας. Συγκεκριμένα, στην 24ωρη απεργία που έχει προκηρύξει η ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ συμμετέχουν οι γιατροί και οι λοιποί εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, οι φαρμακοποιοί και οι φυσικοθεραπευτές.

Κόσμος: Αγόρι ηλικίας 8 ετών στις ΗΠΑ κατηγορείται, διότι χτύπησε βάναυσα και σκότωσε μέσα στην κούνια του μωρό ενός έτους, το οποίο έκλαιγε. Η μητέρα του είχε βγει για νυχτερινή έξοδο, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Διεθνής συμφωνία επιτεύχθηκε την Τετάρτη στη Γενεύη βάσει της οποίας στο εγγύς μέλλον θα παρακολουθούνται δορυφορικά όλες οι πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, με στόχο να αποφευχθούν περιστατικά όπως η μυστηριώδης εξαφάνιση της πτήσης MH370 των Μαλαισιανών Αερογραμμών τον Μάρτιο του 2014.

Η Βουλή της ΠΓΔΜ ενέκρινε την Τετάρτη την πρόταση για τον ανασχηματισμό της κυβέρνησης του Νίκολα Γκρούεφσκι, στην οποία θα συμμετέχει πλέον και το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση (SDMS) του Ζόραν Ζάεβ.

Τουλάχιστον 14 πρόσφυγες, ανάμεσά τους επτά παιδιά, πνίγηκαν στα ανοικτά των τουρκικών ακτών όταν βυθίστηκε το σκάφος με το οποίο σκόπευαν να πάνε στη Λέσβο. Σε δεύτερο ναυάγιο, άλλοι τέσσερις μετανάστες έχασαν τη ζωή τους ανοιχτά της Χίου ενώ προσπαθούσαν να φθάσουν από την Τουρκία στα ελληνικά παράλια, ανεβάζοντας σε 18 τον αριθμό των θυμάτων σε μία ημέρα. Έρευνες για επιζώντες και από τα δύο ναυάγια.

Η Βαλέττα γίνεται το σκηνικό της νέας διήμερης Σύνοδου της ΕΕ για το προσφυγικό, καθώς οι «28» αξιολογούν τη μέχρι τώρα πορεία των αποφάσεων και τους τρόπους επιτάχυνσης μετεγκατάστασης και ελέγχου στα σύνορα. Η πρώτη ημέρα περιστρέφεται γύρω από το ρεύμα από την Αφρική, με παρόντες ηγέτες της ηπείρου, ενώ η δεύτερη ημέρα θα επικεντρωθεί στη συνεργασία με την Τουρκία. Νέα τραγωδία στο Αιγαίο υπογραμμίζει το επείγον της κατάστασης.

Οικονομία: Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέλαβε, απευθυνόμενος στα στελέχη της ΕΚΤ, την προειδοποίησή του ότι η πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης ενέχει τον κίνδυνο δημιουργίας ψευδών κινήτρων και εξασθένησης της βούλησης των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Την ετήσια έκθεσή τους για την πορεία της γερμανικής οικονομίας δημοσίευσαν την Τετάρτη οι λεγόμενοι πέντε σοφοί. Σύμφωνα με αυτή, η Γερμανία μπορεί να διαχειριστεί το οικονομικό κόστος του προσφυγικού κύματος. «Πιστεύω ότι ως το Σάββατο θα τα έχουμε κλείσει όλα έτσι ώστε να δοθεί και ένα θετικό μήνυμα» δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μετά την πεντάωρη συνάντησή του με το κουαρτέτο των θεσμών, που διεξάγεται σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Αθλητισμός: Η προετοιμασία της Εθνικής ομάδας εν όψει του φιλικού αγώνα της Παρασκευής με το Λουξεμβούργο ολοκληρώθηκε με την απογευματινή προπόνηση της Τετάρτης. Η αποστολή του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος θα αναχωρήσει το πρωί (10:30) της Πέμπτης για τη χώρα της κεντρικής Ευρώπης, αλλά ο Κώστας Φορτούνης δεν θα μπει στο αεροπλάνο.

Καλύτερο ξεκίνημα στον Παναθηναϊκό δεν θα μπορούσε να φανταστεί ο Αντρέα Στραματσόνι. Ο νέος τεχνικός του «τριφυλλιού» έκανε σήμερα την πρώτη του προπόνηση στις εγκαταστάσεις της ομάδας στο Κορωπί, με τον Μίκαελ Εσιέν να βγάζει κανονικά όλο το πρόγραμμα χωρίς να νιώσει την παραμικρή ενόχληση.

Ευεργετικά λειτουργεί η διακοπή του πρωταθλήματος για τους τραυματίες παίκτες του Ατρόμητου. Ο ένας εξ αυτών, μάλιστα, ο Χαβιέ Ούμπιδες, άρχισε σιγά-σιγά τρέξιμο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις αναμένεται να τεθεί στη διάθεση του Τραϊανού Δέλλα με την επανέναρξη της Super League, το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: