29 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΩΡΑ-ΚΛΕΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΡΩΣΙΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ


Εδώ και λίγες ημέρες και με αφορμή την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τους Τούρκους, έχει ξεσπάσει μία πολύ μεγάλη κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών και το ερώτημα που προκύπτει είναι, ποια είναι η θέση της Ελλάδας σε όλα αυτά που πρόκειται να συμβούν.

Η κίνηση της Τουρκικής Κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Ερντογάν να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος δεν ήταν τυχαία. Ο Ερντογάν φοβήθηκε πως εξαιτίας της δράσης των τζιχαντιστών, οι ΗΠΑ είχαν αρχίσει να συγκλίνουν με τους Ρώσους και κάτι τέτοιο θα τον ανάγκαζε να υποχωρήσει στο θέμα της Συρίας γεγονός που θα αποτελούσε ήττα και εθνικά αλλά και για το γόητρο του ίδιου του Τούρκου Πρωθυπουργού.

Το θέμα όμως είναι το τι πρόκειται να γίνει από εδώ και στο εξής και ποιος θα είναι ο ρόλος της Ελλάδας… Με βάση το δεδομένο της μειωμένης εθνικής κυριαρχίας για τη χώρα μας δεν πρέπει να μας προκαλεί εντύπωση ότι κανένας Έλληνας αντιπρόσωπος δεν έχει κληθεί να συμμετάσχει σε συζητήσεις για το συριακό θέμα παρόλο που η Ελλάδα βρίσκεται σε θέση-κλειδί γεωγραφικά.

Στην Τουρκία συγκεκριμένα θεωρούν την Ελλάδα σαν μη υπολογίσιμη δύναμη γι’αυτό και οι παραβιάσεις του εναέριου χώρου μας αποτελούν καθημερινό φαινόμενο. Το κύριο πρόβλημα όμως για τη χώρα μας είναι η δέσμευση της προς το ΝΑΤΟ πράγμα που περιορίζει πολύ την εξωτερική πολιτική που υπάρχει δυνατότητα να ασκηθεί.Και το ερώτημα που προκύπτει τελικά είναι τι θα κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που της ζητηθεί να συμμετάσχει πιο ενεργά στην ρωσοτουρκική κρίση; 


Δεν υπάρχουν σχόλια: