25 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: «Με 40 παραβιάσεις στο Αιγαίο την ημέρα, δεν μπορούμε να είμαστε πιο θετικοί απέναντι στην Άγκυρα»: Αυτά τα λόγια του έλληνα ΥΠΕΞ το 2005 προς τον αμερικανό πρέσβη μεταφέρει τηλεγράφημα προς την Ουάσινγκτον, καταγράφοντας τη δυσφορία της Αθήνας για την τουρκική στάση στο Αιγαίο. 

Σε σήμα της αμερικανικής πρεσβείας που δημοσιεύει το Wikileaks, η στάση της Άγκυρας χαρακτηρίζεται εμπρηστική ενώ επισημαίνεται η σχετική μείωση εκείνο τον καιρό των περιστατικών που καταγράφηκαν. Πέθανε, πλήρης ημερών, σε ηλικία 93 ετών ο Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο πατριάρχης της μεγαλύτερης ελληνικών συμφερόντων σοκολατοβιομηχανίας, της ΙΟΝ.

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί στις αρχές η βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του ΣΕΒ. Και αυτό γιατί οι δράστες κατάφεραν να χτυπήσουν σε μία περιοχή με τρεις εν δυνάμει στόχους, πολύ κοντά στη Βουλή, και σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη χρονική στιγμή.

«Πρέπει να σταματήσουμε τους τρομοκράτες, όχι όποιον ζητά άσυλο» είναι ο τίτλος της συνέντευξης, που παραχώρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, στην ιταλική εφημερίδα La Repubblica, με αφορμή τη διήμερη επίσημη επίσκεψή του στη Ρώμη, από αύριο, Πέμπτη.

Τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στην Ειδομένη με τους εγκλωβισμένους πρόσφυγες κρούει η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, προειδοποιώντας για αυξανόμενα ανθρωπιστικά προβλήματα στα συνοριακά περάσματα από την Ελλάδα στα Βαλκάνια. 

Αναφερόμενη στην απόφαση της ΠΓΔΜ να επιτρέπει μόνο σε Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούς να περνούν στο έδαφος της γειτονικής χώρας, η Ύπατη Αρμοστεία τονίζει ότι τα περιοριστικά αυτά μέτρα θα αποβούν προς όφελος των διακινητών.

Κόσμος: Μετά από τέσσερις ημέρες, το μετρό και τα σχολεία στις Βρυξέλλες άνοιξαν ξανά καθώς η βελγική πρωτεύουσα προσπαθεί να επιστρέψει στους κανονικούς της ρυθμούς -χωρίς ακόμη ωστόσο να υποχωρεί από τα αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας. Αισθητή η παρουσία των δυνάμεων ασφαλείας στους δρόμους ενώ οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής συνεχίζονται.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα «για τη σημασία να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης» μετά την κατάρριψη του ρωσικού πολεμικού αεροσκάφους στην τουρκοσυριακή μεθόριο. «Δεν επιθυμούμε κλιμάκωση, προστατεύουμε μόνο την ασφάλεια μας» είπε ο Ερντογάν. Παράλληλα, αμερικανοί αξιωματούχοι δηλώνουν πως το τζετ φαίνεται ότι καταρρίφθηκε ενώ βρισκόταν εντός της συριακής επικράτειας.

Ο δεύτερος από τους χειριστές του ρωσικού μαχητικού που καταρρίφθηκε από την Τουρκία περισυνελέγη από δυνάμεις του συριακού στρατού. Σύμφωνα με ρωσικές αναφορές, μεταφέρεται στη ρωσική αεροπορική κοντά στη Λαττάκεια. Παράλληλα, η Ρωσία θα ενισχύσει τα συστήματα άμυνας στη βάση της στη Συρία αναπτύσσοντας συστήματα S-400.

Η Gazprom ανέφερε πως σταματά εφ' εξής να παραδίδει ρωσικό φυσικό αέριο στην Ουκρανία, λέγοντας πως το Κίεβο δεν έχει καταβάλει προκαταβολικά πληρωμές για επόμενες ποσότητες. Η διακοπή ακολουθεί το δίμηνο «διάλειμμα» στο οποίο η Ρωσία προμήθευε φυσικό αέριο βάσει συμφωνίας που είχε συναφθεί υπό την αιγίδα της ΕΕ με ορίζοντα μέχρι το Μάρτιο.

Η διεθνής κοινότητα κάνει έκκληση για ψυχραιμία μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την Τουρκία, ενώ αναμένεται κάποιου είδους απάντηση εκ μέρους της Μόσχας. Αυτή είναι προς ώρας οικονομική. Ο πρωθυπουργός Ντιμίτρι Μεντβέντεφ εξέδωσε ανακοίνωση την Τετάρτη, σύμφωνα με την οποία πιθανώς να ακυρωθούν σημαντικά επενδυτικά σχέδια που προωθούνται απο κοινού με την Τουρκία.

Οικονομία: H Alpha Bank ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της Αυξήσεως Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 2,563 δισ.    ευρώ, που αποφασίσθηκε στην από 14.11.2015 Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της. Πρόταση για μεταρρύθμιση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης κατέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον υπουργό Εργασίας Γ. Κατρούγκαλο και την Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή.

Την έγκριση του ενημερωτικού δελτίου της δημόσιας προσφοράς που θα πραγματοποιήσει στην Ελλάδα με στόχο την άντληση έως 300 εκατ. ευρώ, εξασφάλισε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η Εθνική Τράπεζα. Ο όμιλος θα διαθέσει, στο πλαίσιο του πλάνου κεφαλαιακής του ενίσχυσης, έως και 1 δισ. μετοχές ονομαστικής αξίας 0,30 ευρώ, στην τιμή των 0,30 ευρώ σε επενδυτές στην Ελλάδα.

Αθλητισμός: Τα γραφεία της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου στο Πάρκο Γουδή, εκκενώνονται ύστερα από δύο απειλητικά τηλεφωνήματα αγνώστου για βόμβα, στον ΔΟΛ και την Εφημερίδα των Συντακτών. Το παιχνίδι στο Τορίνο μεταξύ της Γιουβέντους και της Μάντσεστερ Σίτι δεσπόζει από το σημερινό πρόγραμμα της 5ης αγωνιστικής των ομίλων (1ος-4ος) του Champions League. 

Οι δύο ομάδες έχουν ήδη εξασφαλίσει την πρόκριση στην επόμενη φάση του θεσμού, αλλά η ιταλική ομάδα θέλει τη νίκη για να ανέβει στην πρώτη θέση, μαζί με τη Σίτι, του 4ου ομίλου. Η Αρσεναλ, άνοιξε το αναμενόμενο δώρο από την Μπάγερν, νίκησε εύκολα (3-0) την Ντιναμό Ζάγκρεμπ, εξασφάλισε το Europa League και εξακολουθεί να βρίσκεται στην συζήτηση για την πρόκριση στους 16» της κορυφαίας διοργάνωσης. Αρκεί να κερδίσει τον Ολυμπιακό τουλάχιστον με 3-2, ή με άλλο σκορ αλλά με δύο γκολ διαφορά (0-2 ή 1-3).

Δεν υπάρχουν σχόλια: