19 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Φάρσα αποδείχθηκε τελικά το απειλητικό τηλεφώνημα για βόμβα που δέχθηκε η ελληνογαλλική σχολή στην Αγία Παρασκευή το πρωί της Πέμπτης. Το σχολείο εκκενώθηκε και η αστυνομία ερεύνησε όλους τους χώρους. Σε τίποτα δεν θυμίζει την εντυπωσιακή παραλία των Εγκρεμνών, το τοπίο που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός μετά τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που ταρακούνησε τη Λευκάδα την Τρίτη. 

Μία ημέρα μετά το χτύπημα του Εγκέλαδου η εικόνα της παραλίας έχει αλλάξει δραματικά. Βράχοι αποκολλήθηκαν από την ισχυρή δόνηση και έπεσαν στη θάλασσα, καλύπτοντας την παραλία, που έχει πια σχεδόν «εξαφανιστεί». Κείμενο διαμαρτυρίας που αφορά τη διενέργεια ΕΔΕ σε Ερευνητική Μονάδα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για προεκλογική έρευνα του τμήματος υπέγραψαν 70 γνωστοί πανεπιστημιακοί καθηγητές και ερευνητές. 

Στο κείμενο διαμαρτυρίας τονίζεται ότι η διεξαγωγή ΕΔΕ για θέματα που αφορούν την ουσία του ερευνητικού έργου, όπως η επιλογή μεθοδολογίας, είναι εντελώς ακατάλληλη διαδικασία και προσβάλει την ελευθερία της ακαδημαϊκής έκφρασης. Ανθρωποκυνηγητό έχει εξαπολύσει από τα μεσάνυχτα η ΕΛ.ΑΣ. για τον εντοπισμό και τη σύλληψη τεσσάρων υπόπτων, οι οποίοι δεν σταμάτησαν σε σήμα αστυνομικών για έλεγχο στην περιοχών των Σπάτων. 

Οι αστυνομικοί θεώρησαν ύποπτο το ΙΧ και τους έκαναν σήμα να σταματήσουν. Λίγη ώρα αργότερα, οι άγνωστοι εγκατέλειψαν το ΙΧ και τράπηκαν σε φυγή, ενώ ένας εκ των αστυνομικών πυροβόλησε στον αέρα για εκφοβισμό. Τη Λέσβο επισκέπτεται σήμερα, Πέμπτη, ο ευρωπαίος επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, Βιτένις Αντριουκαΐτις. 

Ο λιθουανός επίτροπος θα επισκεφθεί το Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας (ΠΕΔΥ), τον χώρο άφιξης προσφύγων στη Σκάλα Συκαμιάς, καθώς και το προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης, την Υπηρεσία Πρώτης Υποδοχής και την Υπηρεσία Ασύλου στη Μόρια. Πριν μεταβεί στο νησί ο κ. Αντριουκαΐτις θα συναντηθεί με τους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Υγείας.

Κόσμος: Τα Σκόπια και το Βελιγράδι επιτρέπουν πλέον τη διέλευση μόνο σε πρόσφυγες από Σύρους, Αφγανούς και Ιρακινούας, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. Η Σερβία άρχισε να στέλνει πίσω τους υπόλοιπους. Κλιμάκιο της Αρμοστείας στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ αναφέρει ότι επικρατεί ένταση στην ουδέτερη ζώνη μετά την ανακοίνωση της απόφασης, και ότι ομάδα Ιρανών έχει αποκλειστεί.

Σε ενισχυμένες περιπολίες και ελέγχους, για το φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος, προχωρούν οι ιταλικές Αρχές μετά από φερόμενο σήμα του FBI για ενδεχόμενο επιθέσεων σε σημεία που προσελκύουν τουρίστες. Ρώμη, Βατικανό και Μιλάνο βρίσκονται στην κορυφή της λίστας για τα αυξημένα μέτρα ασφάλειας. Η ιταλική πρωτεύουσα ετοιμάζεται το Δεκέμβριο για την έναρξη του «εμβόλιμου Ιωβηλαίου» που έχει κηρύξει ο Πάπας σε μία προσπάθεια να αναζωογονηθεί η Αιώνια Πόλη.

Πτήση από τη Βαρσοβία με προορισμό αιγυπτιακό θέρετρο προχώρησε σε αναγκαστική προσγείωση στη Βουλγαρία μετά από απειλή για βόμβα. Στον έλεγχο δεν βρέθηκαν εκρηκτικά. Η πρόσφατη επιβεβαίωση από τη Ρωσία πως η συντριβή στο Σινά ήταν τρομοκρατική επίθεση έχει ενισχύσει την ανησυχία και για τις πτήσεις στην περιοχή.

Η Γαλλία προσέρχεται στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ με ψήφισμα για την τρομοκρατία στον απόηχο των επιθέσεων στο Παρίσι, όμως αναμένεται να βρει στο τραπέζι και ανταγωνιστικό προσχέδιο της Ρωσίας - που, καίρια, υπογραμμίζει τη σημασία συνεργασίας με τις «εκάστοτε κυβερνήσεις» όποτε γίνονται επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή εναντίον της ISIS. 

Στόχος του γαλλικού κειμένου, τονίζει το Παρίσι, είναι να διασφαλιστεί πως η διεθνής κοινότητα είναι «ενωμένη απέναντι στη μάχη εναντίον της τρομοκρατίας». Καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερωνόταν, μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες, για την πορεία των επιχειρήσεων στη Συρία, οι αξιωαμτικοί τού έδειξαν έναν χάρτη της Συρίας που φαίνεται να δείχνει μονάδα του πυροβολικού στο κεντρικό τμήμα της χώρας. 

Το Κρεμλίνο περιορίστηκε στο ότι στη Συρία υπάρχουν ομάδες εμπειρογνωμόνων που συντονίζουν τις επιδρομές, επαναλαμβάνοντας πως δεν διεξάγονται χερσαίες επιχειρήσεις.

Οικονομία: Η μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρουγκαλου με τους εκπροσώπους των δανειστών το απόγευμα (17:00) σήμερα, Πέμπτη. Ο κ. Κατρούγκαλος θα παρουσιάσει τα βασικά στοιχεία που αφορούν την εξοικονόμηση 700 έως 900 εκατ. ευρώ, με στόχο την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου στις αρχές Δεκεμβρίου.

Μετά τη συμφωνία για τα προαπαιτούμενα που ξεκλειδώνουν τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ, δανειστές και κυβέρνηση έπιασαν δουλειά για τον καθορισμό ακόμη μιας λίστας με προαπαιτούμενα, για την εκταμίευση του υπόλοιπου 1 δισ. ευρώ της πρώτης δόσης του δανείου. Και αυτές οι συζητήσεις αφορούν δύσκολα ζητήματα...

«Προβληματισμένοι» εμφανίστηκαν στην Βουλή οι ΑΝΕΛ όσον αφορά την ρύθμιση για τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στο κρασί, ενώ και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αντιδρούν. Εξαιτίας των αντιδράσεων ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης δήλωσε ότι «επανεξετάζουμε το θέμα του κρασιού», επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την διαδικασία δεν είμαστε δογματικοί». Δεκτό κατά πλειοψηφία από τις επιτροπές το πολυνομοσχέδιο.

Αθλητισμός: Ο Μάρκους Μπεργκ επέστρεψε με την ψυχολογία στα ύψη ύστερα από την πρόκριση της εθνικής Σουηδίας στο EURO 2016 και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπος με την πρόκληση του Ολυμπιακού. Ο επιθετικός του Παναθηναϊκού παρουσιάστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος και έστειλε μήνυμα νίκης για το σαββατιάτικο ματς στη Λεωφόρο. Νοκ άουτ ο Βέμερ για ένα μήνα...

Στα 600 ευρώ είναι αυτή την στιγμή η μέση τιμή ενός εισιτηρίου για το Clasico, ανάμεσα σε Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα που θα φιλοξενηθεί το Σάββατο στο Santiago Bernabeu, με την ηγεσία στο παιχνίδι. Πρόκειται για τιμή μεταπώλησης, αφού διαθέσιμα εισιτήρια δεν υπάρχουν από τον Αύγουστο και είναι υψηλότερη από το κόστος εισιτηρίου διαρκείας στα περισσότερα γήπεδα στης La Liga.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Χιλής είναι το τελευταίο - ως τώρα - «θύμα» του σκανδάλου διαφθοράς που συγκλονίζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Ο Σέρχιο Χαντούε υπέβαλε την παραίτησή του από την ηγεσία της ANFP και μετέβη στις ΗΠΑ, προκειμένου να καταθέσει στο FBI σχετικά με τη συμμετοχή του στην υπόθεση.



Δεν υπάρχουν σχόλια: