27 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα Ένταση σημειώθηκε την Πέμπτη στα σύνορα Ελλάδας-ΠΓΔΜ, όταν εκατοντάδες πρόσφυγες που έχουν εγκλωβιστεί στην Ειδομένη ξήλωσαν το συρματόπλεγμα που έχουν τοποθετήσει οι αρχές της γειτονικής χώρας και προσπάθησαν να μπουν στο έδαφος της ΠΓΔΜ. Κάποιοι πετούσαν πέτρες στους αστυνομικούς, οι οποίοι τους ώθησαν προς τα πίσω χτυπώντας τους με τα κλομπς. 

Τους 14 έχουν φτάσει οι απεργοί πείνας, λέει  ο συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στην Ειδομένη, Αντώνης Ρήγας. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι τηλεφωνικές επικοινωνίες του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να τους ενημερώσει για την πρωτοβουλία του να ζητήσει σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εφόσον, οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης ανταποκριθούν στην πρόσκληση του πρωθυπουργού, ο Προκόπης Παυλόπουλος θα ορίσει την ημέρα και την ώρα του Συμβουλίου.

Διχασμός επικρατεί στο εσωτερικό της ΝΔ για το εάν θα πρέπει να στηρίξει ή όχι νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΣΥΡΙΖΑ και να δώσει έστω και ψήγματα συναίνεσης στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο κατηγορούν όλοι για «πολιτικά παίγνια» με τους θεσμούς σε μια περίοδο που η αξιωματική αντιπολίτευση έχει... κενό εξουσίας. Για σήμερα, Παρασκευή, έχει προσδιοριστεί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, η δίκη για τη «σύμβαση 8002» του ΟΤΕ με τη Siemens, σκέλος της υπόθεσης των παράνομων χρημάτων που διακινήθηκαν από τα αποκαλούμενα «μαύρα ταμεία» της γερμανικής εταιρίας. 

Είναι η πρώτη δικογραφία, από το σύνολο των υποθέσεων της Siemens που φθάνει στο ακροατήριο. Πάντως, αναμένεται να πάρει αναβολή και λόγω στάσης εργασίας των δικαστικών υπαλλήλων. Μικροπροβλήματα σημειώνονται στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν τοπικά τα 7 μποφόρ. Από τον Πειραιά δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των υδροπτέρυγων για τον Αργοσαρωνικό και για τη Σαλαμίνα.

Κόσμος: Στην εξίσωση εναντίον της ISIS βάζει για πρώτη φορά το Παρίσι και τον συριακό καθεστωτικό στρατό: Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς έκανε για πρώτη φορά λόγο για το ενδεχόμενο οι στρατιωτικές δυνάμεις του καθεστώτος της Δαμασκού να συμμετάσχουν, μαζί με τις ομάδες της αντιπολίτευσης και τις σουνιτικές αραβικές ομάδες στις επιχειρήσεις, καθώς απέκλεισε αποστολή γαλλικών στρατιωτικών δυνάμεων.

Ακόμη και για τον πήχη που έχει θέσει, ο Ντόναλντ Τραμπ ξεπέρασε αυτή τη φορά τα εσκαμμένα: Ο πολυεκατομμυριούχος υποψήφιος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών δέχεται πανταχόθεν βέλη κριτικής επειδή μιμήθηκε χλευαστικά δημοσιογράφο με κινητικά προβλήματα κατά τη διάρκεια ομιλίας του. Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Τραμπ όχι μόνο αρνείται πως κορόιδευε το κινητικό πρόβλημα αλλά θέλει και... να του ζητήσουν συγγνώμη, λέγοντας πως ο δημοσιογράφος «εκμεταλλεύεται την αναπηρία του».

Το μέγαρο των Invalides (Απομάχων) στο Παρίσι γίνεται το μεσημέρι της Παρασκευής το μέρος που θα κοιτάζει όλη η Γαλλία για την κεντρική τελετή τιμής και μνήμης στα θύματα των επιθέσεων της 13ης Νοεμβρίου. Ο Ολάντ θα συνομιλήσει με συγγενείς των θυμάτων - αν και δύο οικογένειες αρνήθηκαν να παραστούν. Στην πόλη κυριαρχεί η «εθνική τριχρωμία», με τους κατοίκους να καλούνται να κρεμάσουν σημαίες από τα παράθυρα.

Πληροφορίες από την έρευνα για τις επιθέσεις στο Παρίσι αναφέρουν πως ορισμένα από τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν προήλθαν από έμπορο όπλων στη Γερμανία και είχαν αγοραστεί λίγες ημέρες νωρίτερα. Παράλληλα, η αντιτρομοκρατική στο Βερολίνο προχώρησε σε εκτεταμένη επιχείρηση που κατέληξε στη σύλληψη δύο υπόπτων για σχέσεις με ισλαμιστικά δίκτυα που φέρονται -σύμφωνα με διαρροές στον Τύπο- να προετοίμαζαν επίθεση (ενδεχομένως στο Ντόρτμουντ).

Η κυβέρνηση του Νίγηρα ανέφερε πως ένοπλοι της Μπόκο Χαράμ σκότωσαν 18 άτομα, μεταξύ τους και έναν θρησκευτικό ηγέτη, σε επίθεση σε χωριού στην περιοχή Ντίφα, στα νότια σύνορα της χώρας με τη Νιγηρία. Η Μπόκο Χαράμ συνήθως δεν αναλαμβάνει ευθύνη για τέτοιου είδους επιθέσεις στις οποίες προχωρά - με βάση τη βόρεια Νιγηρία, ομάδες της εφορμούν συχνά σε χωριά στις γειτονικές χώρες του Νίγηρα, του Τσαντ και του Καμερούν.

Οικονομία: Έπειτα από πολλά παράπονα, δεκάδες καταγγελίες σε ελληνικά και ευρωπαικά όργανα και μπόλικο άκαρπο πολλές φορές λόμπινγκ, η βιομηχανία πρόκειται όπως όλα δείχνουν, να δει τις πρώτες εδώ και χρόνια σημαντικές μειώσεις στο ρεύμα. Τα νέα βιομηχανικά τιμολόγια, τη μεθοδολογία των οποίων ενέκρινε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ, θα εξασφαλίσουν σύμφωνα με πληροφορίες για τις μεγαλύτερες ελληνικές επιχειρήσεις ένα χαμηλότερο κόστος κατά 60-70 εκατ. ευρώ το χρόνο.

Στην τελική φάση της οργάνωσής τους βρίσκονται τα Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου ή αλλιώς Open Malls σε έξι πόλεις της Ελλάδας - Αθήνα, Πειραιάς, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Αλεξανδρούπολη και Πάτρα. Σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα έχουν ήδη προαναγγείλει ότι θα ανοίξουν μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου και ενόψει των γιορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. 

Σημαντικά μειωμένα τιμολόγια θα δουν από του χρόνου όσα νοικοκυριά καίνε φυσικό αέριο καθώς και οι βιομηχανίες, υπό την προϋπόθεση φυσικά οι εξελίξεις στη Συρία να μην ανατρέψουν την εδώ και έναν χρόνο συνεχιζόμενη πτωτική πορεία του πετρελαίου.

Αθλητισμός: Χωρίς τον Τζέι Ροντρίγκεζ θα πορευθεί η Σαουθάμπτον για ακόμη δύο μήνες, καθώς ο Αγγλος διεθνής φορ, που είναι εκτός δράσης από τις 17 Οκτωβρίου και το ματς με τη Λέστερ, υπέστη υποτροπή και αναμένεται να επιστρέψει στα γήπεδα στα μέσα Ιανουαρίου. Η ισοπαλία του ΠΑΟΚ με την Καμπάλα, για τους ομίλους του Europa League, έδωσε νέους βαθμούς στην Ελλάδα, αλλά δεν μειώθηκε περισσότερο η διαφορά από τη 13η Τσεχία στην κατάταξη της UEFA, λόγω της ήττας του Αστέρα Τρίπολης από τη Σπάρτα Πράγας.

Για ένα ακόμα παιχνίδι, το τελευταίο εντός έδρας στην φετινή ευρωπαϊκή του διαδρομή ο ΠΑΟΚ δεν κατάφερε να σημειώσει γκολ άρα και νίκη, απέναντι στην Γκαμνπάλα του Αζερμπαϊτζάν και φυσικά έμεινε με τις ελάχιστες εντυπώσεις της προσπάθειας που κατέβαλαν οι παίκτες του στο χωρίς ενδιαφέρον παιχνίδι, δεδομένου πως το παιχνίδι της πρόκρισης είχε χαθεί για την ελληνική ομάδα και πριν την έναρξη του αγώνα, με τη νίκη της Κρασνοντάρ επί της Ντόρτμουντ.





Δεν υπάρχουν σχόλια: