15 Νοεμβρίου, 2015

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ

 

Λίγες μόνο ημέρες πριν την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Άγκυρα, ο αρχηγός του Τουρκικού Ναυτικού, δημοσιοποίησε μέσω της ιστοσελίδας του Επιτελείου του τη νέα στρατηγική της χώρας του.

Μέσω της τακτικής του αυτής, σαφώς, αμφισβητεί τη Συνθήκη της Λωζάννης και τονίζει ότι το ναυτικό θα «υπερασπιστεί τα δικαιώματα της Τουρκίας στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας, του Αιγαίου και της Μεσογείου με ιδιαίτερη έμφαση στις περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων».

Πιο συγκεκριμένα, ο Τούρκος Ναύαρχος Αρχηγός ΓΕΝ, Bülent Βostanoğlu, τονίζει τη σημαντική γεωστρατηγική θέση της Τουρκίας και επισημαίνει ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προβλήματα στο Αιγαίο εξαιτίας της εφαρμογής της Συνθήκης της Λωζάννης και αυτό έχει ως συνέπεια τον περιορισμό των δικαιωμάτων της Τουρκίας, παρά την εποικοδομητική της στάση.

Επίσης, επισημαίνεται η ανάγκη διασφάλισης της ασφάλειας των θαλασσίων οδών και φυσικά, η συμμετοχή του Τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στις επιχειρήσεις κατά της πειρατείας. Επίσης, προβάλλεται η πρόθεση από πλευράς Πολεμικού Ναυτικού Τουρκίας να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της χώρας στις περιοχές της Μαύρης Θάλασσας.

Του Αιγαίου και της Μεσογείου και ειδικά στις περιοχές όπου υπάρχουν κοιτάσματα υδρογονανθράκων. Δεν είναι η πρώτη φορά, άλλωστε, που ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΝ προβαίνει σε τέτοιου είδους δηλώσεις…
 




Δεν υπάρχουν σχόλια: