17 Νοεμβρίου, 2015

ΣΥΡΙΑ - ΗΠΑ ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

 

Συνοδοιπόρος των εξελίξεων δείχνει να είναι για άλλη μια φορά το WikiLeaks, το οποίο αποφάσισε να φέρει στο φως της δημοσιότητας ορισμένες πληροφορίες τους παρελθόντος, δίνοντας μια πληρέστερη εικόνα της σημερινής κατάστασης στην Μ. Ανατολή.

Πιο αναλυτικά, το WikiLeaks, κοινοποίησε στην ιστοσελίδα μια συνομιλία "κλειδί" του 2010 ανάμεσα στον τότε επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τον υφυπουργό Εξωτερικών της Συρίας. Η επίμαχη συνομιλία περιείχε πλήθος θεμάτων, με κυριότερο αυτό μιας ενδεχόμενης συνεργασίας με τις ΗΠΑ. Στην συνέχεια ακολουθούν τα αποσπάσματα των συνομιλιών: "Ο Μαμλούκ περιγράφει τις μεθόδους των μυστικών υπηρεσιών της Συρίας. 

Ο επικεφαλής των συριακών μυστικών υπηρεσιών είπε ότι η Συρία υπήρξε πιο αποτελεσματική από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες στην περιοχή στην καταπολέμηση των τρομοκρατικών ομάδων γιατί «είμαστε πρακτικοί και όχι «θεωρητικοί». Δήλωσε ότι η επιτυχία της έγκειται στην διείσδυση της στις τρομοκρατικές ομάδες. «Κατ’ αρχήν δεν τους επιτιθέμεθα ή τους σκοτώνουμε άμεσα αλλά ενσωματωνόμαστε σε αυτούς και μόνο την κατάλληλη στιγμή κινούμαστε».

Χαρακτηρίζοντας την όλη διαδικασία ως «πολύπλοκη» ο Μαμλούκ είπε ότι το αποτέλεσμα είχε ως αποτέλεσμα την κράτηση πολλών τρομοκρατών, εξαλείφοντας τρομοκρατικούς πυρήνες και αποτρέποντας την είσοδο στο Ιράκ εκατοντάδων τρομοκρατών. Ο ίδιος αναγνώρισε ότι κάποιοι τρομοκράτες περνούν στο Ιράκ από την Συρία. «Βεβαίως θα συνεχίσουμε να το πράττουμε, αλλά εάν ξεκινήσουμε να συνεργαζόμαστε μαζί σας θα οδηγήσει σε καλύτερα αποτελέσματα και μπορούμε να προστατεύσουμε καλύτερα τα συμφέροντα μας» κατέληξε."

Στην συνέχεια ο Μαμλούκ υπογραμμίζει, η σχέση μεταξύ των δυο χωρών σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών δεν απέδωσε καρπούς, παγώνοντας τις μεταξύ τους σχέσεις, ενώ πρόσθεσε ότι η Συρία ευελπιστεί πως κάθε μελλοντική συνεργασία πρόκειται να είναι επί ίσοις όροις, δίνοντας το δικαίωμα στην Συρία να «ηγείται» των αντι-τρομοκρατικών επιχειρήσεων.

Χαρακτηριστική ήταν η σχετική δήλωση του Μαμλούκ ο οποίος ανέφερε ξεκάθαρα ότι: «έχουμε μεγάλη εμπειρία και γνωρίζουμε τις ομάδες αυτές. Είναι η περιοχή μας και την γνωρίζουμε. Είμαστε στο πεδίο και θα έπρεπε να έχουμε το πρώτο χέρι».

Δεν υπάρχουν σχόλια: