17 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τη σημασία ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ της ΕΕ και του ΝΑΤΟ υπογράμμισε ο υπουργός Άμυνας κατά την άφιξή του στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα άμυνας της ΕΕ που συνεδριάζει την Τρίτη στις Βρυξέλλες. Νέο ναυάγιο με εννέα νεκρούς πρόσφυγες σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης στο Ακρωτήρι Αγ.Φωκά στην Κω, όταν η βάρκα στην οποία επέβαιναν ανατράπηκε.

Πρόκειται για τέσσερα παιδιά, τέσσερις γυναίκες και έναν άνδρα που ανασύρθηκαν νεκροί. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί επτά άτομα, ενώ αγνοούνται δύο αγόρια. Δύο ηλικιωμένες γυναίκες έχασαν τη ζωή της από τον ισχυρό σεισμό των 6 βαθμών που σημειώθηκε στις 9:10 στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Λευκάδας. Στο νοσοκομείο του νησιού έχουν διακομιστεί και τέσσερις τραυματίες, μεταξύ των οποίων δύο παιδιά. 

Σοβαρές ζημιές έχουν σημειωθεί στην ευρύτερη περιοχή της Βασιλικής. Έντονη η μετασεισμική ακολουθία στο νησί. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί το απόγευμα για την Κωνσταντινούπολη, όπου θα παρακολουθήσει τον ποδοσφαιρικό αγώνα των εθνικών ομάδων Τουρκίας και Ελλάδας, προσκεκλημένος του ομολόγου του Αχμέτ Νταβούτογλου. Το πρόγραμμα των επαφών του πρωθυπουργού περιλαμβάνει συναντήσεις με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, με αφορμή την κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους εταίρους για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων και των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, άσκησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά. «Πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια παύει η προστασία α' κατοικίας» τόνισε και πρόσθεσε ότι οι διαρκείς υποχωρήσεις της κυβέρνησης οδηγούν την Ελλαδα σε διαρκές αδιέξοδο, με αποτέλεσμα το Grexit να είναι παρκαρισμένο στην αυλή μας.

Κόσμος:Με επίσημο αίτημα την παροχή στρατιωτικής συνδρομής στις επιχειρήσεις εναντίον της ISIS προσέρχεται η Γαλλία στις συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες. «Θα ακούσουμε τι έχει να ακριβώς ζητά το Παρίσι και θα το εξετάσουμε» ανέφερε η γερμανική πλευρά, επαναλαμβάνοντας την στήριξη του Βερολίνου. Παράλληλη συνάντηση του Ολάντ με τον αμερικανό ΥΠΕΞ, «συζητήθηκε ενίσχυση της συνεργασίας εναντίον της ISIS».

Η Τυνησία υποστηρίζει πως απέτρεψε «μεγάλη επίθεση» ισλαμιστών τρομοκρατών που σχεδιάζοταν για αυτό το μήνα στο έδαφός της, εξαρθρώνοντας πυρήνα 17 μελών. Η χώρα είχε συγκλονιστεί φέτος από δύο τρομοκρατικές επιθέσεις την ευθύνη των οποίων είχε διεκδικήσει η ISIS. Το γερμανικό αντιμεταναστευτικό κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) φαίνεται να επωφελείται από την σκληρή του στάση στο ζήτημα του ασύλου και αναδεικνύεται για πρώτη φορά σε τρίτη δύναμη σε δημοσκόπηση.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών αναφέρουν πως στο αεροσκάφος της Metrojet που είχε συντριβεί στο Σινά βρέθηκαν ίχνη εκρηκτικών και θεωρούν πως η κατάρριψη ήταν τρομοκρατική πράξη. Βάσει όλων των ενδείξεων, εξερράγη αυτοσχέδιος μηχανισμός με ΤΝΤ που είχε τοποθετηθεί στο αεροσκάφος πριν την απογείωση. «Θα βρούμε τους υπεύθυνους» λέει ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Δύο «υπόπτους ως συνεργούς» φέρεται να έχει συλλάβει η Αίγυπτος.

Σε επιδρομές με στόχο την ISIS στην Συρία προχώρησε για δεύτερη κατά σειρά νύχτα η γαλλική αεροπορία, την ώρα που στο εσωτερικό της Γαλλίας η αντιτρομοκρατική προχώρησε τη νύχτα σε πάνω από 100 έρευνες. Το Παρίσι έχει διαμηνύσει πως δεν θα υποχωρήσει από τη μάχη εναντίον των τζιχαντιστών, ενώ ο Ολάντ είπε χαρακτηριστικά πως η Γαλλία βρίσκεται σε πόλεμο. Συνεχίζεται το ανθρωποκυνηγητό για τον καταζητούμενο 26χρονο, στο Παρίσι αναμένεται ο αμερικανός ΥΠΕΞ.  Όλες οι εξελίξεις.

Οικονομία: Την κάλυψη του βιβλίου προσφορών ανακοίνωσε και επίσημα το πρωί της Τρίτης η Alpha Bank. Σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι έχει λάβει ενδιαφέρον από θεσμικούς επενδυτές το οποίο υπερκαλύπτει το αρχικώς σκοπούμενο ποσό των 1,55 δισ. ευρώ, ωστόσο το βιβλίο θα παραμείνει ανοιχτό.

Οι στόχοι για το γαλλικό δημοσιονομικό έλλειμα «αναγκαστικά» δεν θα επιτευχθούν εξαιτίας της ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, είπε ο πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς. «Η Κομισιόν πρέπει να καταλάβει πως η μάχη εναντίον της ISIS δεν αφορά μόνο τη Γαλλία, αλλά και την Ευρώπη» είπε χαρακτηριστικά ο γάλλος πρωθυπουργός.

Μετά την ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές, στις 01:20 της Τρίτης, το EuroWorking Group πρόκειται να επικυρώσει τη συμφωνία με τηλεδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ώρες. Τα μέτρα προωθούνται εντός της ημέρας ή το αργότερο αύριο προς ψήφιση στη Βουλή, ώστε να δοθεί το πράσινο φως για τη δόση των 2+10 δισ. ευρώ την Παρασκευή, σε νέα συνεδρίαση του EWG με αυτοπρόσωπη παρουσία. Η τυπική έγκριση για την εκταμίευση αναμένεται τη Δευτέρα.

Αθλητισμός: Έναν δυνατό αγώνα, τον δεύτερο του Μίχαελ Σκίμπε στο «τιμόνι», δίνει η Εθνική απέναντι στην Τουρκία στο στάδιο «Μπασακσεχίρ Φατίχ Τερίμ» της Κωνσταντινούπολης (20:15). Η «γαλανόλευκη» προέρχεται από τα καταστροφικά προκριματικά του Euro 2016, όπου τερμάτισε τελευταία στον όμιλο της, καθώς και από την ήττα από το Λουξεμβούργο στο ντεμπούτο του νέου ομοσπονδιακού τεχνικού στον πάγκο.

Οι ανησυχίες επιβεβαιώθηκαν και η Μίλαν θα στερηθεί για περίπου τρεις ακόμη μήνες των υπηρεσιών του Μάρκο Μπαλοτέλι, ο οποίος τραυματίστηκε και παραμένει εκτός δράσης από τα τέλη Σεπτεμβρίου. Ο Ιταλός διεθνής επιθετικός δεν κατάφερε να ξεπεράσει με θεραπεία τις ενοχλήσεις που αντιμετωπίζει στη βουβωνική χώρα και την Κυριακή υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για να επιλυθεί το πρόβλημα του.

Ένας φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ του Βελγίου και της Ισπανίας που είχε προγραμματιστεί στις Βρυξέλλες το βράδυ της Τρίτης, αναβλήθηκε για λόγους ασφάλειας, και μετά από υποδείξεις της κυβέρνησης λόγω της κατάστασης που επικρατεί μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, όπως ανακοίνωσε η ομοσπονδία ποδοσφαίρου του Βελγίου σε γραπτή δήλωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: