30 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Συγκεντρωμένοι έξω από το υπουργείο Εργασίας βρίσκονται από το πρωί απλήρωτοι εργαζόμενοι στις κοινωνικές δομές των δήμων. Οι εργαζόμενοι, όπως καταγγέλλουν, παραμένουν από 3-5 μήνες απλήρωτοι ανάλογα με τον δήμο και την ΜΚΟ όπου εργάζονται.

Την ενόχληση του τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου προκάλεσε το αιχμηρό σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα για τους «νευρικούς πιλότους». Ο τούρκος πρωθυπουργός σημείωσε ότι η αναφορά δεν συνάδει με το κλίμα της Συνόδου ΕΕ-Τουρκίας, για να έρθει η ανταπάντηση από τον πρωθυπουργό: «Είμαστε στην ίδια γειτονιά, πρέπει να μιλάμε με ειλικρίνεια για να φθάσουμε σε λύσεις».

Λήγει σήμερα, Δευτέρα, η προθεσμία για να περάσουν από ΚΤΕΟ όσα οχήματα συμπλήρωσαν εξάμηνο χωρίς να έχουν περάσει τεχνικό έλεγχο από την 1/1/2015 έως και τις 14/9/2015, καταβάλλοντας μειωμένο τέλος εκπρόθεσμης προσέλευσης. Έτσι, από την 1 Δεκεμβρίου, οι ιδιοκτήτες θα πληρώνουν το πλήρες (αναλογούν) πρόστιμο ενώ από την 1η Ιανουαρίου θα τους επιβάλλεται και διοικητικό πρόστιμο 150 ευρώ.

Την κήρυξη γενικής απεργίας την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου αποφάσισαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ εν όψει της ψήφισης του προϋπολογισμού και αντιδρώντας στις αλλαγές στο Ασφαλιστικό. Κινητοποιήσεις την ίδια ημέρα και από το ΠΑΜΕ. Τη συμμετοχή της στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ στις 3 Δεκεμβρίου αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή της την Παρασκευή η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ). 

Τα πλοία όλων των κατηγοριών ακινητοποιούνται στα λιμάνια όλης της χώρας την Πέμπτη από τις 00.01-23.59. Σύμφωνα με την ΠΝΟ, «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος των ναυτεργατών θεριεύουν και οξύνονται ακόμη περισσότερο με τα νέα προαπαιτούμενα και τις προωθούμενες νέες ρυθμίσεις και περικοπές κατ’ εντολή του τρίτου μνημονίου».

Κόσμος: Από την κήρυξη του υποτιθέμενου «χαλιφάτου» της τον περυσινό Ιούνιο, η τζιχαντιστική ISIS έχει προχωρήσει σε σχεδόν 3.600 εκτελέσεις στα εδάφη που ελέγχει, σύμφωνα με τις -κατά κανόνα αξιόπιστες- αναφορές της ομάδας Συριακό Παρατηρητήριο. Οι μισοί εξ αυτών ήταν άμαχοι, και οι «κατηγορίες» για την οποίες βρέθηκαν ένοχοι ξεκινούν από «κατασκοπεία» και φτάνουν μέχρι... την ομοφυλοφιλία ή την μαγεία.

Στο θέατρο Bataclan, το χώρο της αιματηρότερες από τις πολλαπλές επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, βρέθηκε για να αφήσει λουλούδια ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, που βρίσκεται στη γαλλική πρωτεύουσα για τη Σύνοδο για το Κλίμα.

Με «φρέσκα» ακόμη τα δακρυγόνα και τις προσαγωγές από την πορεία στο Παρίσι που αψήφησε την απαγόρευση συγκεντρώσεων, ξεκινά η Σύνοδος για το Κλίμα, η οποία φέρνει στη γαλλική πρωτεύουσα ηγέτες 150 χωρών και αντιπροσωπείες από 196 χώρες. Στην πορεία της Κυριακής έγιναν 289 προσαγωγές, ενώ η παραμονή της Συνόδου «τιμήθηκε» με συγκεντρώσεις ανά την υφήλιο. Πρόκληση για τη Σύνοδο η δεσμευτική συμφωνία.

Η ισραηλινή αστυνομία σκότωσε την Κυριακή έναν Παλαιστίνιο ηλικίας 17 ετών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ξέσπασαν στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, ανακοίνωσε το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας. Σε συμφωνία επί σχεδίου δράσης για το προσφυγικό με κεντρικούς άξονες τη διάθεση τριών δισ. ευρώ για τους Σύρους πρόσφυγες εντός Τουρκίας και επανεκκίνηση της τελματωμένης ενταξιακής διαπραγμάτευσης, σε αντάλλαγμα τουρκικής βοήθειας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών προς την Ευρώπη, κατέληξε η Σύνοδος ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες. 

Ανοίγει φέτος το κεφάλαιο 17 στην ενταξιακή διαπραγμάτευση, θα επιταχυνθεί το άνοιγμα της διαδικασίας βίζας για τους Τούρκους πολίτες εφόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις. Ικανοποιημένη η Αγκυρα.

Οικονομία: Μειώσεις 30% στα μερίσματα δημοσίων υπαλλήλων φέρνει η περικοπή της σχετικής δαπάνης κατά 100 εκατ. ευρώ για το 2016. Αυτό σημαίνει απώλεια εισοδήματος για 280.000 συνταξιούχους. Εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η χορήγηση κρατικής βοήθειας προς την Τράπεζα Πειραιώς και το σχέδιο αναδιάρθρωσης του ομίλου, το οποίο δεν προβλέπει περιορισμό του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στην Ελλάδα.

Η Ευρώπη έκανε για την Ελλάδα περισσότερα από ό,τι για οποιαδήποτε άλλη χώρα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και απέρριψε κατηγορηματικά την ευθύνη που του καταλόγισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ότι με την συμπεριφορά του στην κρίση του ευρώ έγινε «κόκκινο πανί» για πολλούς και σε αυτό οφείλεται εν μέρει η σημερινή απροθυμία κάποιων κρατών-μελών να δεχθούν πρόσφυγες.

Αθλητισμός: Σε ένα εκπληκτικό παιχνίδι όπου οι δύο ομάδες αρνούνταν να χάσουν, Μαρσέιγ και Μονακό ήρθαν 3-3 στον αγώνα που ολοκλήρωσε την 15η αγωνιστική του γαλλικού πρωταθλήματος. Νωρίτερα, η Καέν πέρασε σαν... οδοστρωτήρας με 4-1 από την έδρα της Μπορντό και η ολοκλήρωση της αγωνιστικής τη βρήκε στη δεύτερη θέση της κατάταξης. Πιο δύσκολα από ότι δείχνει το τελικό 3-0 επικράτησε η Σεντ Ετιέν της Γκινγκάμπ στο «Ζοφρι Γκισάρ», αποτέλεσμα που βάζει τους γηπεδούχους σε... τροχιά Champions League.

Ήττα - σοκ στο «Ολίμπικο» γνώρισε η Ρόμα από την Αταλάντα με 2-0 (βασικός ο Μανωλάς, αλλαγή μπήκε ο Τοροσίδης), χάνοντας ένα παιχνίδι που σε βάθος χρόνου μπορεί να τους κοστίσει ακόμη και τον τίτλο. Τη νίκη της αγωνιστικής, ωστόσο, πέτυχε η Φροζινόνε απέναντι στη Βερόνα, σε ένα ματς που ο Βαγγέλης Μόρας διαμόρφωσε το τελικό σκορ και χάρις στην οποία οι γηπεδούχοι βγήκαν από τη ζώνη του υποβιβασμού, ενώ εντυπωσίασε και η Κάρπι, αλώνοντας το «Λουίτζι Φεράρις» της Γένοβας απέναντι στην Τζένοα.

Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο να επιστρέφει στα γκολ, έστω από τα 11 μέτρα, η Ρεάλ πέρασε από τη δύσκολη έδρα της Εϊμπάρ επικρατώντας 2-0 των Βάσκων και μειώνοντας τη διαφορά από την πρωτοπόρο Μπαρτσελόνα στους έξι βαθμούς, ενώ απέχει δύο από τη δεύτερη Ατλέτικο Μαδρίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: