23 Νοεμβρίου, 2015

ΔΕΙΤΕ ΠΟΙΟΙ ΒΓΑΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΠΕΙΝΑΕΙ

 

Σε μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια εκτιμάται πως θα είναι το κέρδος από προμήθειες των ξένων οίκων που συνεργάστηκαν με τα τέσσερα συστημικά πιστωτικά ιδρύματα της χώρας για την ολοκλήρωση της ανακεφαλοποίησής τους σε ένα ζοφερό οικονομικό περιβάλλον.

Ακριβώς όμως αυτές οι δυσκολίες εύρεσης κεφαλαίων ανεβάζουν πολύ τον πήχη των προμηθειών τις οποίες λαμβάνουν, μετατρέποντας την ελληνική κρίση σε έναν μικρό «παράδεισο» για τις επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού. Οι περισσότερες επενδυτικές τράπεζες είχαν συνεργαστεί ξανά με τις ελληνικές τράπεζες στην προηγούμενη ανακεφαλοποίηση την περσινή χρονιά αλλά και παλαιότερα. Όπως επίσης και σε ομολογιακές εκδόσεις.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, υπολογίζεται ότι οι ελληνικές τράπεζες θα αντλήσουν τελικά περί τα 5 δισ. από ιδιωτικά κεφάλαια με τη βοήθεια των ξένων οίκων οι οποία ήταν ιδιαίτερα θετικοί στο ελληνικό κάλεσμα. Και αυτό γιατί υπολογίζεται σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις ότι θα υπάρχει για τις επενδυτικές τράπεζες έσοδα που θα ξεπερνούν τα 200 εκατομμύρια αν συμφωνηθεί μία προμήθεια της τάξης του 2-3%. 

Βέβαια άνθρωποι που γνωρίζουν πολύ καλά τις ιδιομορφίες της ελληνικής ανακεφαλοποίησης υποστηρίζουν ότι η προμήθεια των συμβούλων αναδόχων ενδέχεται να φτάνει και το 4,5% λόγω της κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή κοντά στα 315 εκατομμύρια.

Αν συνυπολογίσει κανείς και τις αμοιβές για τις δημόσιες προσφορές των ομολογιούχων, το σύνολο των αμοιβών των επενδυτικών τραπεζών μπορεί να προσεγγίζει τα 300-350 εκατομμύρια. Πέρυσι λέγεται ότι καταβλήθηκαν κατά μέσον όρο προμήθειες της τάξης του 2,5%, δηλαδή 25 εκατ. ευρώ προμήθειες για καθένα από τους περίπου 10 μεγάλους ξένους οίκους που ενεπλάκησαν ενεργά ως σύμβουλοι και ανάδοχοι των συναλλαγών αυτών.

 Η λίστα με τους συμβούλους

1.Credit Suisse
2.Deutsche Bank
3.UBS Limited
4.Goldman Sachs
5.Morgan Stanley & Co
6.BofA Merrill Lynch
7.HSBC
8.Mediobanca Banca
9.Wood & Company
10.Citigroup Global Markets Ltd
11.J.P. Morgan Securities plc
12. Barclays Bank PLC
13.BNP Paribas
14.Commerzbank
15.Nomura International plc
16.Keefe Bruyette & Woods
 



Δεν υπάρχουν σχόλια: