23 Νοεμβρίου, 2015

ΟΙ ΑΝΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ ΚΑΙ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ

 

Η τακτοποίηση των σχέσεων Κράτους – Εκκλησίας, ουδεμία σχέση έχει με «συνωμοσίες» περί αποχριστιανισμού και εθνοκτονίας, αλλά αντιθέτως σχετίζεται με την εξοικονόμηση πολλών δεκάδων εκατομμύριων ευρώ προς όφελος των πολιτών.

Αυτό που ενδιαφέρει άμεσα όλους τους πολίτες, εκτός από την πολυπόθητη ισοκατανομή των οικονομικών βαρών, είναι η ισονομία και η δικαιοσύνη, που τόσο έχουν δεινοπαθήσει κατά τη λειτουργία του Ελληνικού Κράτους. Η συγκρότηση πολιτικής κοινωνίας είναι εξέχουσας σημασίας και αυτή δεν δύναται να περιλαμβάνει ευνοϊκές ή μη εξαιρέσεις.

Οι αντιδράσεις από πλευράς Εκκλησίας και συνδαιτυμόνων αυτής, θα είναι πολλές και έντονες. Αυτές όμως δεν πρέπει να κάμψουν την βούληση της κυβέρνησης, οδηγώντας σε μια ακόμη μετάθεση του ζητήματος σε κάποιο άγνωστο μέλλον. Η μετάβαση σε καθεστώς ΝΠΙΔ όλων των Εκκλησιών και Αναγνωρισμένων Θρησκειών είναι καθοριστικής σημασίας.

Μπορεί ο συσχετισμός πολιτικών δυνάμεων να φαίνεται αρνητικός, ωστόσο η προτεραιότητα και η συγκυρία είναι ευνοϊκές και καθοριστικές. Άλλωστε το ζήτημα της αποκρατικοποίησης της Εκκλησίας δεν περιλαμβάνεται (ούτε πρόκειται να περιληφθεί) στις όποιες μνημονιακές και μεταμνημονιακές δεσμεύσεις του Κράτους.

Η κοινωνία δεν διαθέτει πλέον την πολυτέλεια χρόνου που, σε συνδυασμό με το έλλειμμα πολιτικής βούλησης, της επέβαλε διαχρονικά αδιέξοδα όπως αυτό. Οψόμεθα καθώς φαίνεται πως στο χάσμα ανάμεσα στο «Είμεθα πρώτα Χριστιανοί και μετά Έλληνες» και στο «Ανήκομεν εις την δύσιν», κάπου έχει χαθεί η Πολιτεία.

Σχέσεις κράτους-εκκλησίας σε Ελλάδα και Ευρώπη.

Χωρίς πρόθεση για αποπροσανατολισμό όσων ασχολούνται με την έρευνα των πολιτικών θέσεων των υποψηφίων κομμάτων και όσων γενικά ζουν τον πολιτικό αναβρασμό των ημερών, το παρακάτω κείμενο εστιάζει περισσότερο σε ένα ζήτημα ελαττώματος του Συντάγματος, αιτία πολλών παρεπόμενων (ελληνικών) κρατικών λαθών...

Το θέμα που απασχολεί δεν είναι άλλο από τις σχέσεις κράτους-εκκλησίας. Έτσι, θα παρατεθεί μια συγκριτική έρευνα για το τι ισχύει στα διάφορα ευρωπαϊκά κράτη όσον αφορά το καθεστώς αναγνώρισης επίσημης θρησκείας, αναφοράς της (ή μη) στο εκάστοτε σύνταγμα και τα παραχωρούμενα (ή μη) προνόμια. (ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ). Διαβάστε το προηγούμενο ΕΔΩ....



 

Δεν υπάρχουν σχόλια: