24 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Κυβέρνηση και κόμματα καταδίκασαν τη βομβιστική επίθεση, τα ξημερώματα της Τρίτης, στο κτήριο όπου στεγάζονται τα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. «Η απόλυτη καταδίκη τέτοιων ενεργειών, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, χωρίς επικίνδυνες ερμηνείες, αποτελεί την ενδεδειγμένη πολιτική στάση» δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη.

Ισχυρή έκρηξη βόμβας σημειώθηκε τα ξημερώματα στα γραφεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ), στην οδό Ξενοφώντος, στο Σύνταγμα. Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει η περιοχή. Στο σημείο που έγινε η έκρηξη, άνοιξε κρατήρας, ενώ έχουν προκληθεί μεγάλες υλικές ζημιές και στα γύρω κτίρια. Οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για δύο δράστες.  Οι δρόμοι γύρω από το Σύνταγμα έχουν ανοίξει, κλειστή παραμένει μόνο η Ξενοφώντος.

Φάρσα αποδείχτηκε νωρίς το πρωί της Τρίτης το προειδοποιητικό τηλεφώνημα, από άγνωστο στο τελωνείο της Ραφήνας, για τοποθέτηση βόμβας στο επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Evia Star» που είχε προορισμό το Μαρμάρι της Εύβοιας. Οι 48 επιβάτες αποβιβάστηκαν στο λιμάνι μέχρις ότου το πλοίο ερευνηθεί από ειδικό κλιμάκιο της ασφάλειας του Λιμενικού.

Συνομιλίες υψηλού επιπέδου σε μια κρίσιμη συγκυρία για τη Μέση Ανατολή, τις διμερείς σχέσεις και τον ρόλο της χώρας μας στην περιοχή, θα έχει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο Ισραήλ. Θα συναντηθεί την Τετάρτη με τον ισραηλινό πρωθυπουργό, Μπ.Νετανιάχου και με τον ηγέτη των Παλαιστινίων, Μ.Αμπάς την Πέμπτη.

Στην αίθουσα της Γερουσίας στη Βουλή μεταφέρεται την Τρίτη η σκληρή κόντρα που ξέσπασε στη ΝΔ μετά την αποτυχία διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας. Η συνεδρίαση της ΚΟ έχει προγραμματιστεί για τις 7 το απόγευμα, θα είναι κλειστή, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η παρέμβαση Μεϊμαράκη, αφού πληροφορίες τον θέλουν να υποβάλει την παραίτησή του.

Κόσμος: Δύο βόμβες εξερράγησαν στην πόλη αλ-Αρίς της Αιγύπτου έξω από ξενοδοχείο όπου διαμένουν δικαστικοί αντιπρόσωποι, σκοτώνοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση. Η επίθεση σημειώνεται μία ημέρα μετά τον δεύτερο γύρο ψηφοφορίας των βουλευτικών εκλογών. Δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης.

Τουρκικά F16 κατέρριψε ρωσικό μαχητικό στη μεθόριο με τη Συρία, στη συριακή πλευρά της τουρκοσυριακής μεθορίου, το πρωί της Τρίτης κατηγορώντας το για παραβίαση - κάτι που η Μόσχα απορρίπτει. Σύμφωνα με τη ρωσική πλευρά, οι δύο χειριστές πρόλαβαν να χρησιμοποιήσουν το σύστημα εκτόξευσης πριν τη συντριβή αλλά η τύχη τους είναι άγνωστη. Το τουρκικό πρωθυπουργικό γραφείο περιορίστηκε στο ότι θα διαβουλευτεί με ΟΗΕ και ΝΑΤΟ «για τις εξελίξεις στα σύνορα με τη Συρία».

Ενώ οι Βρυξέλλες βρίσκονται για τέταρτη ημέρα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, οι βελγικές αρχές διατηρούν υπό κράτηση τρία άτομα που συνελήφθησαν, έχοντας ήδη απαγγείλει κατηγορίες σε έναν τέταρτο για συμμετοχή σε τρομοκρατική ομάδα. Παράλληλα, στο Παρίσι συνεχίζονται οι έρευνες ενώ εξετάζεται εάν η ζώνη που είχε βρεθεί σε σκουπιδοτενεκέ είχε όντως εκρηκτικά.

Κάπως ενισχυμένος εμφανίζεται δημοσκοπικά ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος έχει αναλάβει πιο «πολεμικό» ρόλο μετά τη βαρβαρότητα στο Παρίσι. Αν και η αποδοχή του ενισχύεται, η πλειονότητα των Γάλλων συνεχίζει να αποτιμά αρνητικά την διακυβέρνησή του - και, κατά κανόνα, η συσπείρωση γύρω από την ηγεσία σε καιρούς τέτοιου είδους κρίσεων μένει πρόσκαιρη.

Το 52% των ερωτηθέντων σε δημοσκόπηση για λογαριασμό του Independent τάσσονται  υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για πρώτη φορά σε ανάλογη έρευνα. Είναι η πρώτη τέτοια δημοσκόπηση μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, καθώς το ευρωσκεπτικιστικό στρατόπεδο προσπαθεί να συνδέσει την τρομοκρατία με το προσφυγικό -έστω κι αν θεωρείται ότι οι ίδιες οι επιθέσεις και η αλληλεγγύη στη Γαλλία μπορεί, αντιθέτως, να ενισχύσουν το στρατόπεδο υπέρ της παραμονής στους «28».

Οικονομία: Στην αγορά του 35% των δικαιωμάτων της Noble στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ προχώρησε η βρετανική εταιρεία B.G. Group, ανακοίνωσε ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης. Ανάσχεση των μεγάλων πιέσεων που δέχθηκαν οι τραπεζικές μετοχές στις προηγούμενες συνεδριάσεις παρατηρείται στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου την Τρίτη. 

Οι τραπεζικές μετοχές ανακάμπτουν, με εξαίρεση τη μετοχή της Πειραιώς (-9,09%). Η Eurobank ενισχύεται κατά 14,29%, η Alpha Bank κατά 1,92% και η Εθνική κατά 1,91%. Έως την Τετάρτη αναμένεται να αναρτηθούν στο Taxis τα νέα τέλη κυκλοφορίας, προκειμένου να πληρωθούν έως τις 31 Δεκεμβρίου. Για όσους δεν τα πληρώσουν εμπρόθεσμα, προβλέπεται επιβολή προστίμου ίσου με της αξία των τελών.

Αθλητισμός: Το μεγάλο παιχνίδι της 5ης ημέρας στο Champions League θα διεξαχθεί στο «Καμπ Νου» με την Μπαρτσελόνα, μετά την εκπληκτική νίκη της επί της Ρεάλ Μαδρίτης, να υποδέχεται τη Ρόμα των Μανωλά και Τοροσίδη. Το μεγάλο ευρωπαϊκό στοίχημα του Ολυμπιακού παίζεται σήμερα, Τρίτη (21:45, ΟΤΕ Sport 2), στο Μόναχο. 

Κόντρα στην μοναδική ομάδα από την οποία έχουν φέτος ηττηθεί, τη Μπάγερν, οι «ερυθρόλευκοι» θέλουν να κάνουν την υπέρβαση που θα τους φέρει ακόμα πιο κοντά στο όνειρο της πρόκρισης στους «16» του Champions League. H ομάδα του Σίλβα προκρίνεται με θετικό αποτέλεσμα, αλλά ακόμη κι αν χάσει σε περίπτωση όμως που η Άρσεναλ την ίδια ώρα αφήσει βαθμούς απέναντι στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ.

Ολοκληρώθηκε η 13η αγωνιστική της πρέμιερ λιγκ με την Σάντερλαντ να "δραπετεύει" με την νίκη απο την έδρα της Κρίσταλ Πάλας χάρις στο τέρμα του Ζερμέν Ντεφόου στο 80΄.



Δεν υπάρχουν σχόλια: