06 Νοεμβρίου, 2015

ΝΕΑ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΣΟΚ

 

Προκειμένου να προωθηθούν τέσσερα τουρκικά διαπραγματευτικά κεφάλαια που έχει παγώσει μονομερώς η Λευκωσία από το 2009, θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των 28 κρατών-μελών της Ε.Ε. (περιλαμβανομένης και της Κυπριακής Δημοκρατίας) για «επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας».

Τη θέση αυτή, διατύπωσε η εκπρόσωπος του Επιτρόπου διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν, Μάγια Κοτσίγιαντσις, τονίζοντας με ιδιαίτερη έμφαση, ότι «η δέσμευση για επανενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, αναλήφθηκε στο ανώτατο επίπεδο, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και η Κομισιόν καλείται να την υλοποιήσει».

Επανέλαβε δε ότι η Κομισιόν θα παρουσιάσει ανανεωμένες προτάσεις και κριτήρια για τα κεφάλαια 23 και 24, για τα «Θεμελιώδη Δικαιώματα» και τη «Δικαιοσύνη», αντίστοιχα, καθώς και για το κεφάλαιο 15 «Ενέργεια», ενώ θα προτείνει το άνοιγμα του κεφαλαίου «Παιδεία-Πολιτισμός», το πρώτο τρίμηνο του 2016, σημειώνοντας πάντως ότι η κίνηση αυτή των Βρυξελλών «δεν προκαταλαμβάνει τις θέσεις που θα εκφράσουν τα κράτη-μέλη» .
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: