07 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ


Ελλάδα: Τους κατοίκους της Σκάλας Συκαμνιάς, του μικρού χωριού στη βόρεια Λέσβο που βρέθηκε στο μάτι του προσφυγικού κυκλώνα, θα επισκεφθεί την Κυριακή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά την επίσκεψή του στη Λέσβο, με αφορμή τον εορτασμό των 103 χρόνων από την απελευθέρωση του νησιού από τους Οθωμανούς.

Ένα άτομο έχει συλληφθεί μέχρι στιγμής για την επίθεση εναντίον του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Κουμουτσάκου, ενώ άλλα τέσσερα άτομα, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, αναζητούνται από την Ασφάλεια, για να συλληφθούν στο πλαίσιο του Αυτοφώρου. Όλοι έχουν ταυτοποιηθεί και σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τουλάχιστον δύο από αυτούς έχει εξακριβωθεί ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής.

Αναβάλλεται η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Τζον Κέρι στην Αθήνα η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 13 Νοεμβρίου. Οφείλουμε ένα μεγάλο συγγνώμη στον ελληνικό λαό για μια ανεύθυνη πρακτική του παρελθόντος, δήλωσε ο βουλευτής της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην υπόθεση της χρηματοδότησης των πολιτικών κομμάτων από την Αγροτική Τράπεζα, η οποία μπήκε στο αρχείο. Την πρόσληψη 775 αναπληρωτών εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης για την ειδική αγωγή ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας.

Κόσμος: Νεκρός σε ξενοδοχείο της Ουάσινγκτον βρέθηκε ο Ρώσος εκατομμυριούχος Μιχαήλ Λεσίν, συνεργάτης του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, όπως μετέδωσε τις πρώτες πρωινές ώρες το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC News, επικαλούμενο ρώσο και αμερικανό αξιωματούχο. Αυστηροποίηση του πλαισίου χορήγησης ασύλου ανακοίνωσε την Παρασκευή ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, τις οποίες απέσυρε λίγο αργότερα, καθώς φαίνεται ότι δεν είχε ενημερώσει την κυβέρνηση συνασπισμού -σύμφωνα με κάποιους ούτε την ίδια τη Μέρκελ. 

Συγκεκριμένα, ο Ντε Μεζιέρ είχε πει νωρίτερα, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα, ότι η Γερμανία δεν θα επιτρέπει πλέον την επανένωση οικογενειών Σύρων προσφύγων στο έδαφός της, ενώ θα περιορίσει τον χρόνο που θα δικαιούνται να παραμείνουν στη χώρα. Ευρωπαίοι ερευνητές που ανάλυσαν τα στοιχεία από τα δύο μαύρα κουτιά του αεροπλάνου της Metrojet που συνετρίβη, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 224 άτομα, ξεκαθαρίζουν ότι η συντριβή δεν είναι ατύχημα. 

Σύμφωνα με το France 2, ο καταγραφέας ήχου στο πιλοτήριο έχει καταγράψει τον ήχο μιας έκρηξης, ενώ ο καταγραφέας των στοιχείων της πτήσης επιβεβαιώνει ότι η έκρηξη δεν οφείλεται σε ατύχημα. Μετά το Αριστερό Μπλοκ, το Κομμουνιστικό Κόμμα της Πορτογαλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέληξε σε συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS), εξέλιξη που ανοίγει τον δρόμο για μια χωρίς προηγούμενο συμμαχία της πορτογαλικής αριστεράς που αναμένεται να οδηγήσει στην πτώση της δεξιάς κυβέρνησης μειοψηφίας. 

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Πέδρο Πάσους Κοέλιο παραδέχθηκε ότι θα μπορούσε να οδηγηθεί σε παραίτηση. Ο Μπεν Κάρσον, ο συνταξιούχος νευροχειρουργός που είναι υποψήφιος για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τις προεδρικές εκλογές του 2016, έλεγε ψέματα όταν υποστήριζε ότι είχε γίνει δεκτός για να φοιτήσει σε μια από τις περίβλεπτες στρατιωτικές ακαδημίες των ΗΠΑ, αποκάλυψε σήμερα ο ιστότοπος Politico.

Οικονομία: Συνεχίζονται και το Σάββατο οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθήνας και θεσμών με στόχο έναν έντιμο συμβιβασμό, όπως λέει η ελληνική πλευρά. Σε ετοιμότητα να συνεδριάσει την Κυριακή το EWG, που θα κάνει τη σχετική εισήγηση στο Eurogroup της Δευτέρας, από το οποίο η ελληνική κυβέρνηση προσδοκά να ανάψει το πράσινο φως για την καταβολή της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ.

Σε ανοιχτή γραμμή με τους θεσμούς βρίσκεται το οικονομικό επιτελείο, κυρίως για το κρίσιμο θέμα των πλειστηριασμών α' κατοικίας. Στόχος να υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές έως τη Δευτέρα, οπότε το Eurogroup να ανάψει το πράσινο φως για την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ, δίνοντας και ισχυρό σήμα για την αξιοπιστία και την συνέπεια της ελληνικής κυβέρνησης.

Στη σύγκληση γενικής συνέλευσης των μετόχων της για τις 17 Νοεμβρίου, με θέμα τη διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησής της προχώρησε το διοικητικό συμβούλιο της Εθνικής Τράπεζας.

Αθλητισμός: Τα παιχνίδια σε Περιστέρι και Ολυμπιακό στάδιο ξεχωρίζουν από το πρόγραμμα της 10ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας. Συγκεκριμένα ο Ατρόμητος, στο ντεμπούτο του Τραϊανού Δέλλα στον πάγκο της ομάδας του Περιστερίου, υποδέχεται τον Παναθηναϊκό, ο οποίος θα παίξει για πρώτη φορά χωρίς τον Γιάννη Αναστασίου στον πάγκο του.

Το 1/4 της αγωνιστικής περιόδου στην Premier League ολοκληρώνεται το Σαββατοκύριακο και στο πρόγραμμα των δέκα αναμετρήσεων «αστράφτει» το κλασικό ντέρμπι του βόρειου Λονδίνου για τη 12η αγωνιστική. Η μονομαχία Άρσεναλ - Τότεναμ μετράει ήδη πάνω από έναν αιώνα ύπαρξης, με τους «κανονιέρηδες» να κυριαρχούν από καταβολής της Premiership, δηλαδή από το 1992. Στο κοινό τους σπίτι, το Ολίμπικο, η Ρόμα θα υποδεχθεί τη Λάτσιο στο ντέρμπι της Ρώμης για την 12η αγωνιστική του Campionato. 

Δύσκολες αποστολές περιμένουν την Κυριακή τις συμπρωτοπόρους Ρεάλ Μαδρίτης και Μπαρτσελόνα, στο πλαίσιο της 11ης αγωνιστικής του ισπανικού πρωταθλήματος, δύο εβδομάδες πριν τη σύγκρουσή τους στο «Μπερναμπέου». Ο Φρανκ Ριμπερί μηνύει το CNN διεκδικώντας αποζημίωση 1,5 εκατομμυρίου δολαρίων, καθώς, όπως δήλωσε ο δικηγόρος του ακραίου επιθετικού της Μπάγερν Μονάχου, το αμερικανικό δίκτυο χρησιμοποίησε μια φωτογραφία του πρώην Γάλλου διεθνούς σε ένα θέμα για την κρυοθεραπεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: