16 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Απέκλεισαν το ενδεχόμενο συμμετοχής της Ελλάδας σε στρατιωτικές επεμβάσεις στη Συρία τόσο ο υπουργός Αμυνας Πάνος Καμμένος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Βίτσας, στη διάρκεια συνεντεύξεών τους τη Δευτέρα. Ο Π.Καμμένος τόνισε, δε, ότι «είναι πολυτιμότερος ο ρόλος της Ελλάδας ως εγγυητή της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, παρά ως μέρος του πολέμου».

Η συνδικαλιστική παράταξη της ΠΑΣΚΕ αναδείχθηκε πρώτη δύναμη στις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας διοίκησης του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και διατήρησε τις 13 έδρες που είχε σε σύνολο 31, συγκεντρώνοντας 171 ψήφους και ποσοστό 41,5%. Κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ των φοιτητών και της διοίκησης της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Πάτρας για τα συγγράμματα, καθώς αποφασίστηκε να γίνουν περικοπές σε ορισμένα βιβλία. Η συγκεκριμένη απόφαση προκάλεσε την έντονη αντίδραση των φοιτητών που ζητούν να έχουν τα συγγράμματα στα χέρια τους.

Η Αθήνα ανησυχεί πως το αιματοκύλισμα που προκάλεσε το ISIS στο Παρίσι θα αποτελέσει την αφορμή για χώρες που ήταν ήδη αρνητικές απέναντι στο προσφυγικό να κλείσουν τα σύνορά τους και να μετατοπίσουν το βάρος της επίλυσης του ζητήματος σε ελάχιστες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα. Υπό αυτό το πρίσμα, στο Μέγαρο Μαξίμου χαρακτηρίζεται ακόμη πιο καίριο το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Ξεκίνησαν οι εκδηλώσεις για την 42η επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι οποίες θα κορυφωθούν την Τρίτη με την καθιερωμένη πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία. Σήμερα, Δευτέρα, οι πόρτες του ιδρύματος θα είναι ανοικτές από τις 9:30 έως τις 21:00. Σε ισχύ έκτακτες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.

Κόσμος: Ένας ακόμη δράστης, από τους καμικάζι του Μπατακλάν, ταυτοποιήθηκε, μεταδίδει το τηλεοπτικό δίκτυο BFMTV. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές τις οποίες επικαλείται το γαλλικό δίκτυο, πρόκειται για τον Σαμί Αμιμούρ, γεννημένο το 1987 στο Παρίσι. Η οικογένειά του ζει στο Μπομπινί, στο Βόρειο Παρίσι, όπου πραγματοποιήθηκε το πρωί έφοδος της γαλλικής Αστυνομίας.

Σε 150 εφόδους, στο ευρύτερο πλαίσιο εναντίον του ισλαμιστικού εξτρεμισμού, σε διάφορα σημεία της γαλλικής επικράτειας έχει προχωρήσει από τις πρώτες πρωϊνές ώρες η αντιτρομοκρατική, την ώρα που οι Αρχές βρίσκονται επί ποδός αναζητώντας τον 26χρονο ύποπτο. Συλλήψεις και εύρεση βαρύ οπλισμού, ενώ η γαλλική αεροπορία προχώρησε σε μαζικές επιδρομές εναντίον θέσεων της ISIS στη Συρία. Σε ύψιστη επιφυλακή και Βέλγιο και Ισπανία, για το φόβο διαφυγής του 26χρονου στο εξωτερικό.

Η Γαλλία βομβάρδισε το βράδυ της Κυριακής το προπύργιο των τζιχαντιστών στη Συρία, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Άμυνας. Στην επιχείρηση, η οποία έρχεται δύο ημέρες μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι, συμμετείχαν δέκα αεροσκάφη που έριξαν συνολικά 20 βόμβες. «Η Γαλλία έχει τη νομιμοποίηση» να πράξει κατ' αυτόν τον τρόπο, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς.

Οι κάτοικοι του Παρισιού δοκιμάζονται για δεύτερη φορά φέτος τον εφιάλτη του τρόμου, η πόλη όμως αρνείται να τρομοκρατηθεί: Τη Δευτέρα, τα σχολεία θα ανοίξουν κανονικά, όπως και τα μουσεία που είχαν μείνει προσωρινά κλειστά για λόγους ασφαλείας. Δεύτερη ημέρα εθνικού πένθους στη Γαλλία, ενός λεπτού σιγή θα τηρηθεί το μεσημέρι.

Ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως οι υπηρεσίες πληροφοριών έχουν αποτρέψει αριθμό επιθέσεων απο το καλοκαίρι και γνώριζαν πως σχεδιάζονταν επιθέσεις, όπως και ότι επιθέσεις ακόμη σχεδιάζονται «και στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη».

Οικονομία:Εικόνα σταθεροποίησης παρουσιάζει η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης τη Δευτέρα. Πτωτικές τάσεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. H Eurobank ανακοίνωσε την Δευτέρα ότι μειώνει το ανώτατο ποσό που θα επιδιώξει να αντλήσει από την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 83 εκατ. ευρώ, λόγω καλύτερων αποτελεσμάτων. 

Έτσι, το ποσό ορίζεται στα 2,039 δισ. ευρώ. Την Τρίτη ολοκληρώνεται η διαδικασία του βιβλίου προσφορών. Ήδη έχουν καλυφθεί τα 3/4 της ΑΜΚ, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Φωκίωνας Καραβίας, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την πλήρη κάλυψη του ποσού. Πτωτικές τάσεις επικράτησαν τη Δευτέρα κατά την έναρξη της διαπραγμάτευσης στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στην πρώτη συνεδρίαση μετά τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι. Συγκρατημένη πτώση καταγράφεται στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Αθλητισμός: Τέλος της (σπουδαίας) καριέρας για τον Ραούλ. Ο 38χρονος σούπερ σταρ αποσύρθηκε, με την κατάκτηση ενός ακόμη τίτλου, από τα γήπεδα, τον 22ο συνολικά στη σπουδαία καριέρα του. Ο Ισπανός επιθετικός κατέκτησε το τρόπαιο με τη φανέλα των Νιου Γιορκ Κόσμος, στους οποίους μετακινήθηκε το 2014 μετά το πέρασμα του από την Αλ Σαντ, τον τίτλο του πρωταθλητή του «NASL», με τους Κόσμος να πανηγυρίζουν την κατάκτηση του τίτλου μετά το 3-2 επί της Όταβα.

Ο Αντρέα Στραματσόνι συνεχίζει να καταστρώνει τα πλάνα του εν όψει του σαββατιάτικου ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, όταν θα κάνει και το ντεμπούτο του στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Ένα από τα ζητήματα που έχει να σκεφτεί είναι η συμμετοχή του Μάικλ Εσιέν. Όσο αναφορά την βασική 11άδα μοιάζει από δύσκολο ως απίθανο ο 32χρονος άσος να είναι σε αυτή.

Η αντίστροφη μέτρηση για το ντέρμπι των «αιωνίων» ξεκίνησε σήμερα Δευτέρα.Ο Μάρκο Σίλβα ξεκαθάρισε στους παίκτες του ότι προτεραιότητα αποτελεί η νίκη στο σαββατιάτικο ματς του Ολυμπιακού στη Λεωφόρο με τον Παναθηναϊκό.Εν τω μεταξύ την ανανέωση της συνεργασίας της με τον UNICEF ανακοίνωσε η ΠΑΕ Ολυμπιακός.



Δεν υπάρχουν σχόλια: