04 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Στους δρόμους κατεβαίνουν ξανά μαθητές και φοιτητές αύριο, Πέμπτη, με αίτημα τη διασφάλιση της χρηματοδότησης για τα σχολεία, την αντιμετώπιση των ελλείψεων και την κάλυψη των κενών σε εκπαιδευτικούς. Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθούν συγκεντρώσεις στα Προπύλαια, ενώ διαδηλώσεις προγραμματίζονται και σε πολλές πόλεις.

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτήν την ώρα συγκέντρωση διαμαρτυρίας συνταξιούχων στην πλατεία Κλαυθμώνος με αφορμή τη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γ.Κατρούγκαλου και του Ευρωπαίου Επιτρόπου Πιέρ Μοσκοβισί για το ασφαλιστικό. Οι συνταξιούχοι διαμαρτύρονται για τις συνεχιζόμενες μειώσεις στις συντάξεις τους. Στον αέρα βρίσκονται οι υποτροφίες για 3.000 νέους, αφού στο πλαίσιο της περιστολής κονδυλίων, που απορρέει από τις μνημονιακές υποχρεώσεις, δεν εγκρίθηκαν οι απαραίτητες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών.

Συνάντηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα έχει στη 1:30 το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας στο Μέγαρο Μαξίμου. Ψηλά στην ατζέντα φαίνεται πως θα βρεθεί το θέμα των προσφυγικών ροών, ενώ πιθανόν θα τεθεί επί τάπητος η διδασκαλία των Θρησκευτικών στα σχολεία και εν γένει οι σχέσεις εκκλησίας-κράτους.

Διπλωματικό μαραθώνιο ξεκινά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με βασικό στόχο την ενίσχυση της χώρας και τη μετάβαση στην αναπτυξιακή πορεία. Στο πλαίσιο των επαφών που έχουν προγραμματιστεί, ο Αλ.Τσίπρας θα υποδεχθεί τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζον Κέρι, ο οποίος θα βρεθεί στην Αθήνα στις 13 και 14 Νοεμβρίου, ενώ εντός Νοεμβρίου θα μεταβεί στην Τουρκία και το Ισραήλ.

Κόσμος: Την πρόθεση τού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αλλάξει το τουρκικό πολιτικό σύστημα σε προεδροκεντρικό επιβεβαίωσε η τουρκική προεδρία, λέγοντας πως εάν απαιτηθεί, θα στηθεί και δημοψήφισμα. Πάντως η προεδρία έσπευσε να σημειώσει πως κίνητρο για την αλλαγή δεν είναι το μέλλον τού Ερντογάν γιατί... ούτως ή άλλως, «έχει ήδη γραφτεί στην Ιστορία», όπως σημείωσε η προεδρία.

Την παραίτησή του πρόκειται να υποβάλει εντός της ημέρας ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, όπως ανακοίνωσε το κυβερνών κόμμα, στον απόηχο της πολύνεκρης πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στο Βουκουρέστι. Την προηγούμενη ημέρα, είχαν γίνει πολυπληθείς διαδηλώσεις εναντίον της κυβέρνησης με αφορμή την τραγωδία.
Ο εκπρόσωπος του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε πως η Άγκυρα θα κρατήσει την πολιτική «για ανοικτές πόρτες» στο προσφυγικό, ανεξαρτήτως εάν η Τουρκία λάβει ή όχι στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Φορτηγό αεροσκάφος Antonov συνετρίβη κοντά στο αεροδρόμιο της Τζούμπα στο Νότιο Σουδάν, υπό άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες, καταλήγοντας στο θάνατο τουλάχιστον 41 ατόμων. Νεκροί είναι όχι μόνο οι περισσότεροι επιβαίνοντες, αλλά και όσοι στο έδαφος βρέθηκαν στο «πέρασμα» του αεροσκάφους. Ένα μέλος του πληρώματος και ένα μωρό επέζησαν.

Ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λεγκέρι, αναμένει περαιτέρω αύξηση της εισροής προσφύγων και μεταναστών στην Ευρώπη και ζητεί από τις χώρες της ΕΕ «να συλλαμβάνουν αν είναι απαραίτητο» όσους μετανάστες δεν έχουν δικαίωμα να λάβουν άσυλο.

Οικονομία: Με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργο Κατρούγκαλο συναντήθηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πιέρ Μοσκοβισί. Κεντρικό θέμα της συνάντησης, οι αλλαγές που εξετάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο της εφαρμογής του μνημονίου. 

Σε εξέλιξη η συνέντευξη Τύπου Μοσκοβισί. Ισχυρές πιέσεις δέχονται οι τιμές των τραπεζικών μετοχών στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, την Τετάρτη, οδηγώντας την αγορά σε χαμηλότερα επίπεδα. O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώνεται στις 712,22 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,82%.

Αθλητισμός: Υπό κράτηση από τις αρχές βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης ο Γάλλος επιθετικός της Ρεάλ Μαδρίτης, Καρίμ Μπενζεμά, για το γνωστό σκάνδαλο με το βίντεο ροζ περιεχομένου του Ματιέ Βαλμπουενά, όπως ανέφερε μέσο twitter ο δημοσιογράφος του γαλλικού πρακτορείου ειδήσεων, Στάνισλας Τουσό.

Στο δρόμο της πρόκρισης στην επόμενη φάση της διοργάνωσης θέλει να συνεχίσει ο Ολυμπιακός, γι' αυτό στοχεύει μόνο στη νίκη στο αποψινό (21:45 ΕΡΤ1/ ΟΤΕ2) παιχνίδι στο «Γ. Καραϊσκάκης» κόντρα στη Ντιναμό Ζάγκρεμπ. Η ομάδα του Μάρκο Σίλβα είναι σ' εξαιρετική κατάσταση. Είναι αήττητη στο πρωτάθλημα, ενώ στο Champions League προέρχεται από τις δύο σπουδαίες νίκες σε Λονδίνο και Ζάγκρεμπ.

Το θέμα προπονητή στον Παναθηναϊκό αναμένεται να λάβει σήμερα Τετάρτη, καθώς ο Βέλικο Παούνοβιτς θα βρίσκεται στην Αθήνα, με σκοπό να κάνει τις τελικές συζητήσεις με τους ανθρώπους της ΠΑΕ και στη συνέχεια να υπογράψει το νέο του συμβόλαιο. Από τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει ο Παούνοβιτς θα φέρει μαζί του και δύο συνεργάτες.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: