01 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Δεμένα θα παραμείνουν τη Δευτέρα και την Τρίτη (2-3 Νοεμβρίου) τα επιβατηγά πλοία σε όλα τα λιμάνια της χώρας, λόγω της 48ωρης απεργιακής κινητοποίησης που αποφάσισε η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ).

Χωρίς τέλος συνεχίζεται το προσφυγικό δράμα στα νερά του Αιγαίου. Αυτή τή φορά 11 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους, όταν η εξάμετρη πλαστική λέμβος, που τους μετέφερε, βυθίστηκε ενώ πλησίαζε βραχώδη περιοχή στο Γαλάζιο Σάμου, στα 20 μέτρα από την ακτή, λίγο πριν προλάβουν οι επιβαίνοντες να αποβιβαστούν. Ζωντανά από το ναυάγιο βγήκαν 15 άτομα. 

Ανοικτά θα είναι την Κυριακή 1 Νοεμβρίου τα εμπορικά καταστήματα, με ωράριο λειτουργίας, όπως προτείνει ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και Θεσσαλονίκης, 11:00-18:00. Η λειτουργία των συμπίπτει με την έναρξη των ενδιάμεσων εκπτώσεων που θα διαρκέσουν έως την Τρίτη 10 Νοεμβρίου. Με 3.337 πρόσφυγες αναμένεται να καταπλεύσουν δύο πλοία στο λιμάνι του Πειραιά μέχρι το μεσημέρι της Κυριακής. 

Η πλειονότητά τους προέρχεται από Μυτιλήνη και Χίο. Απαγορεύτηκε ο απόπλους από τα λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου λόγω των ισχυρών ανέμων. Κανονικά εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων από το λιμάνι του Πειραιά.

Κόσμος: Ομάδα ακτιβιστών που συλλέγει πληροφορίες από το συριακό έδαφος αναφέρει πως οι τζιχαντιστές της ISIS πήραν τα ξημερώματα τον έλεγχο της πόλης Μαχίν, στην περιφέρεια της Χομς. Παράλληλα, η Άγκυρα ανέφερε πως μαχητικά Τουρκίας και ΗΠΑ προχώρησαν σε πλήγματα εναντίον θέσεων της ISIS που κατέληξαν στο θάνατο πάνω από 50 μαχητών της οργάνωσης.

Τόσο η Μόσχα όσο και το Κάιρο απορρίπτουν ως αναξιόπιστους τους ισχυρισμούς πως τζιχαντιστές κατέρριψαν το ρωσικό Airbus που συνετρίβη στη Χερσόνησο του Σινά, παρασύροντας στο θάνατο όλους τους επιβαίνοντες. Η αιγυπτιακή πλευρά πιθανολογεί πως το αίτιο του δυστυχήματος ήταν τεχνικό πρόβλημα. Πενθεί η Ρωσία, εξετάζονται τα δύο μαύρα κουτιά που εντοπίστηκαν. Και η Emirates, μετά τις Lufthansa και Air France, θα αποφεύγει να πετά πάνω από το Σινά.

Με την αβεβαιότητα στο ζενίθ και τις μνήμες από το μακελειό στην Άγκυρα νωπές άνοιξαν οι κάλπες για τις πιο κρίσιμες εκλογές των τελευταίων χρόνων στην Τουρκία. Το μέχρι πρότινος κυρίαρχο ΑΚΡ ζητά την αυτοδυναμία που δεν κατάφερε να πάρει πριν από πέντε μήνες, τα μικρότερα κόμματα ελπίζουν σε συγκυβέρνηση αλλά η δύναμη του φιλοκουρδικού HDP παραμένει ο καθοριστικός παράγοντας. 

Η Ευρώπη περιμένει με το βλέμμα στο προσφυγικό, ενώ η Άγκυρα έχει ανοικτές συγκρούσεις σε κάθε μέτωπο. Δύο ισχυρές εκρήξεις σημειώθηκαν σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πρωτεύουσας της Σομαλίας το πρωί της Κυριακής, όπου άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας αντάλλαξαν πυρά με επιτιθέμενους που εισέβαλαν στο κτίριο. Ο απολογισμός ανέρχεται σε δέκα νεκρούς, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. 

Λόγω τεχνικού προβλήματος κατέπεσε πιθανότατα το ρωσικό αεροσκάφος που συνετρίβη το πρωί του Σαββάτου στη Χερσόνησο του Σινά σύμφωνα με την πρώτη επισκόπηση που έγινε στο σημείο της συντριβής. Τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους εντοπίστηκαν και οι έρευνες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη.

Οικονομία: Την αισιοδοξία τους για την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών εκφράζουν τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο και οι τράπεζες, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε αναμονή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που θα καθορίζει λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης. 

Στα 1,02 δισ. ευρώ διαμορφώνονται οι συνολικές κεφαλαιακές ανάγκες της Attica Bank, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της άσκησης προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που διενήργησε η Τράπεζα της Ελλάδος, παράλληλα με τα stress tests της ΕΚΤ. Για τις δραματικές στιγμές του καλοκαιριού και τον κίνδυνο να βρεθεί η Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα Grexit μιλά ο κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του. 

Ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι έβλεπε «την Ελλάδα να πηγαίνει στα βράχια» και μιλά για την πρόταση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Αθλητισμός: Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Κώστας Μανωλάς έχει μπει στο στόχαστρο μεγάλων ομάδων. Σύμφωνα με δημοσίευμα του βρετανικού Τύπου Αρσεναλ και Τότεναμ εξετάζουν την περίπτωση του διεθνή αμυντικού. Βρετανικά δημοσιεύματα συνεχίζουν να φέρνουν τον Ζοσέ Μουρίνιο σε δεινή θέση αναφορικά με το μέλλον του στον πάγκο της Τσέλσι. 

Σύμφωνα τουλάχιστον με τη Mirror, ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι έτοιμος να απολύσει για δεύτερη φορά τον Πορτογάλο προπονητή μετά την έκτη φετινή ήττα των «μπλε», με 3-1 από τη Λίβερπουλ το Σάββατο. Ένα κλασικό αθηναϊκό ντέρμπι που μας είχε λείψει επιστρέφει και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο. 

Ο Παναθηναϊκός υποδέχεται την ΑΕΚ στη Λεωφόρο (19:30), με την ομάδα του Γιάννη Αναστασίου να θέλει τη νίκη για να παραμείνει κοντά στην κορυφή και τον Ολυμπιακό, και την «Ενωση» να ψάχνει το διπλό στο ντεμπούτο του νέου προπονητή της, Γκουστάβο Πογέτ. Ενδιαφέρον έχει και το ματς στην Τρίπολη, με τον Αστέρα να υποδέχεται τον ΠΑΟΚ (15:00), ενώ το πρόγραμμα συμπληρώνουν οι αναμετρήσεις:  Ξάνθη Παναιτωλικός, ΠΑΣ-Πανθρακικός (17:15).



Δεν υπάρχουν σχόλια: