03 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: Σε κοντέινερ-ψυγείο στοιβάζονται οι σοροί των πνιγμένων προσφύγων στη Λέσβο, καθώς το νοσοκομείο είναι γεμάτο και δεν υπάρχει χώρος ταφής, είπε ο μητροπολίτης Μυτιλήνης, Ερεσού και Πλωμαρίου, Ιάκωβος.

 Όπως τόνισε στο κοιμητήριο του νησιού δεν υπάρχει χώρος και αυτή την ώρα οι σοροί προσφύγων που δεν έχουν ταφεί ξεπερνούν τις 20-25. Παρόμοιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Σάμος. Νέα δεδομένα στις πανελλαδικές εξετάσεις θα αντιμετωπίσουν πάνω από 100.000 υποψήφιοι, καθώς εγκαινιάζεται το νέο εξεταστικό σύστημα που θα ισχύσει φέτος για τους μαθητές της Γ' Λυκείου.

Οι φετινοί υποψήφιοι θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα νέο σύστημα με λιγότερα εξεταζόμενα μαθήματα, αναδιάταξη των τμημάτων στα επιστημονικά πεδία, αλλά και αλλαγές στα μαθήματα αυξημένης βαρύτητας, στα οποία εξασφαλίζουν σε μεγάλο βαθμό την εισαγωγή στα τμήματα των πανεπιστημίων και των ΤΕΙ.

Απέκλεισε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, το ενδεχόμενο να γκρεμιστεί ο φράχτης του Έβρου, λέγοντας πως εξετάζονται εναλλακτικές προτάσεις, χωρίς να τις κατονομάσει. «Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή, δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το γκρέμισμα, αλλά δεν υπάρχει και κανένα ζήτημα.

Ούτε εμποδίζει, ούτε στέλνει ο φράχτης τους πρόσφυγες στα νησιά. Είναι μια θεωρία που δεν στέκει κάτω από καμία λογική» τονίζει. Την απόφαση να κλείσει το δημαρχείο της Γαύδου, επικαλούμενη τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή και ζητώντας από την πολιτεία να πάρει θέση για την επίλυσή τους, πήρε η δήμαρχος του ακριτικού νησιού Ευαγγελία Καλλινίκου.

Τραγικό τέλος για 16χρονη που βρέθηκε απανθρακωμένη μετά από πυρκαγιά που ξέσπασε στη 01:15 τα ξημερώματα σε παλιό διώροφο σπίτι στην οδό Μενάνδρου 24 στην Αθήνα. Στο διαμέρισμα διέμενε μια πενταμελής οικογένεια. Ο 50χρονος πατέρας μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με εγκαύματα, ενώ η μητέρα και δύο ακόμη κορίτσια, 5 και 21 ετών κατάφεραν να γλιτώσουν από τις φλόγες.

Κόσμος:Η αστυνομία έκανε έφοδο στην έδρα της Γερμανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (DFB) και σε σπίτια υψηλόβαθμων αξιωματούχων της, σε έρευνα για φοροδιαφυγή που σχετίζεται με την υπόθεση του Μουντιάλ του 2006. Οι έφοδοι έβαλαν στο στόχαστρο τον νυν πρόεδρο Βόλφγκανγκ Νίσπμπαχ και τον τέως πρόεδρο Τέο Τσβάντσιγκερ.

Οι ρωσικές υπηρεσίες πολιτικής αεροπορίας απορρίπτουν ως βιαστική κάθε εκτίμηση για τα αίτια της πολύνεκρης συντριβής πάνω από το Σινά, όμως, ελλείψει στοιχείων, τα σενάρια κάθε είδους οργιάζουν. Ο αιγύπτιος πρόεδρος έφτασε στο σημείο να απορρίψει ως «προπαγάνδα» τα περί κατάρριψης από τζιχαντιστές, αλλά μέχρι να βγάλει συμπεράσματα η έρευνα μένει, αναγκαστικά, κάθε ενδεχόμενο ανοικτό. Παράλληλα, το CNN υποστηρίζει πως δορυφόρος «έπιασε» απότομη αύξηση θερμοκρασίας στο σημείο την ώρα συντριβής.

Την στάση της στο προσφυγικό υπερασπίστηκε εκ νέου η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ σε συγκέντρωση του - όλο και πιο επιφυλακτικού- κόμματός της, λέγοντας μεταξύ άλλων πως κλείσιμο των συνόρων θα μπορούσε να οδηγήσει ακόμη και σε στρατιωτικές εντάσεις. Η Μέρκελ άσκησε ξανά πίεση στους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να δεχθούν την πρόταση για «ζώνες τράνζιτ», στην οποία συμφώνησε με τους βαυαρούς συμμάχους της - ενώ οι αφίξεις στη Βαυαρία συνεχίζονται αμείωτες.

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις θα συνεχίσουν να πλέουν στη Νότια Σινική Θάλασσα «παντού όπου το διεθνές δίκαιο το επιτρέπει», δήλωσε σήμερα στο Πεκίνο ο ναύαρχος Χάρι Χάρις, λίγες ημέρες μετά τη διέλευση πολεμικού πλοίου των ΗΠΑ κοντά στα νησιά των οποίων η Κίνα διεκδικεί την κυριαρχία. Δεν υποχωρούν οι «δισταγμοί» στους βρετανούς βουλευτές, συμπολιτευόμενους και μη, για το ενδεχόμενο επιδρομών εναντίον της ISIS και στη Συρία:

Ομάδα βουλευτών με επιρροή στο Ουέστμινστερ εκφράζει αμφιβολίες για τα πλήγματα και προειδοποιεί τον Κάμερον να μην την φέρει σε ψηφοφορία εάν δεν έχει διασφαλίσει ότι θα περάσει. Ο πρωθυπουργός επιμένει πως θα φέρει, όταν κριθεί σκόπιμο, την απόφαση σε ψηφοφορία -αντιδρώντας σε αναφορές που τον θέλουν να βάζει το σχέδιο στο συρτάρι για το φόβο κοινοβουλευτικής ήττας.

Οικονομία:Υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώνεται και σήμερα, Τρίτη, για τις μετοχές της Eurobank και της Alpha bank στο άνοιγμα της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου, με την αγορά να παρουσιάζει συνολικά εικόνα σταθεροποίησης. Δάνεια, συνολικού ύψους 285 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ, τον ΔΕΣΦΑ και τον ΑΔΜΗΕ χορηγεί η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και παρών στην υπογραφή των σχετικών συμβάσεων το μεσημέρι της Τρίτης θα είναι και ο πρόεδρος της ΕΤΕπ, Βέρνερ Χόγιερ.

Στην επιβολή ενιαίας εισφοράς 20% για την κύρια σύνταξη, στα πρότυπα του ΙΚΑ, και αύξησης επιμέρους εισφορών άλλων κλάδων οι οποίες είχαν μειωθεί προσανατολίζεται το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

Αθλητισμός: Το μεγάλο παιχνίδι στο «Μπερναμπέου» μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Παρί Σεν Ζερμέν ξεχωρίζει από το σημερινό πρόγραμμα της 4ης αγωνιστικής των ομίλων (1ος-4ος) του τσάμπιονς λίγκ. Οι δύο ομάδες είχαν αναδειχθεί ισόπαλες την προηγούμενη αγωνιστική στο Παρίσι (0-0) και το παιχνίδι αναμένεται μ' εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ο Βέλικο Παούνοβιτς θα είναι, εκτός σοβαρού απροόπτου, ο νέος προπονητής του Παναθηναϊκού, παίρνοντας τη θέση του Γιάννη Αναστασίου. Οι «πράσινοι» κατέληξαν στον 38χρονο Σέρβο προπονητή, ο οποίος οδήγησε την εθνική ομάδα κάτω των 20 ετών της χώρας του, στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος πριν από λίγους μήνες.

Η Τότεναμ νίκησε την Άστον Βίλα με 3-1 στο παιχνίδι με το οποίο ολοκληρώθηκε η 11η αγωνιστική στην Premier League, αφήνοντας την ομάδα του Μπέρμιγχαμ, που ανακοίνωσε την πρόσληψη του Ρεμί Γκαρντ, στην τελευταία θέση της βαθμολογίας. Ταυτόχρονα, οι "πετεινοί" έφτασαν στην πέμπτη θέση τη Γουέστ Χαμ και ελπίζουν σε ακόμη καλύτερες ημέρες, αφού η διαφορά από τις πρωτοπόρους Μάντσεστερ Σίτι και Άρσεναλ είναι μόλις πέντε βαθμοί.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: