30 Νοεμβρίου, 2015

ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΤΟ ΚΑΚΟ ΕΧΕΙ ΠΑΡΑΓΙΝΕΙ

 

Μπορεί μόλις την περασμένη εβδομάδα, ο Μπάρακ Ομπάμα να υπερασπίστηκε την δράση της Τουρκίας να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος που παραβίασε τα σύνορά της.

Ωστόσο αυτό όπως φαίνεται δεν εξαλείφει διόλου τις αμερικανικές ανησυχίες για τον ίδιο λόγο που πρόσφατα ο Βλαντιμίρ Πούτιν επιτέθηκε με σφοδρότητα κατά του Ερντογάν κατηγορώντας τον για παρασκηνιακές δοσοληψίες με τους τρομοκράτες του ISIS.

Η καχυποψία των ΗΠΑ για τον ρόλο που παίζει η Τουρκία σε σχέση με τον ISIS διαφαίνεται ξεκάθαρα από τις χθεσινές δηλώσεις αξιωματούχου του Λευκού Οίκου, ο οποίος μιλώντας σε δημοσιογράφους πέταξε το γάντι στην τουρκική πολιτική ηγεσία για το γεγονός ότι μέχρι σήμερα παραμένει άπραγη στην ανάγκη- που οι ΗΠΑ θεωρούν επιτακτική- για κλείσιμο των συνόρων της Τουρκίας με την Συρία.

Ενδιαφέρον έχει ο τόνος που χρησιμοποίησε ο αμερικανός αξιωματούχος στη συνομιλία του με τους δημοσιογράφους στο Παρίσι όπου ο Μπάρακ Ομπάμα βρίσκεται από χθες για να μετέχει στην σύνοδο για την κλιματική αλλαγή. "Το παιχνίδι έχει αλλάξει. Η κατάσταση έχει παραγίνει. Τα σύνορα (σ.σ. Τουρκίας-Συρίας) πρέπει να σφραγιστούν" είπε χαρακτηριστικά.

Η σημειολογία της συγκυρίας.Η δήλωση είναι δηλωτική της μη ικανοποίησης της Ουάσινγκτον από την συμπεριφορά της Άγκυρας, η οποία αν ακολουθήσει τις επιταγές των ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσει περίπου 30.000 τουρκικά στρατεύματα για να σφραγίσει σύνορα έκτασης εκατοντάδων χιλιομέτρων που η Αμερική θεωρεί αυτήν την στιγμή ως την νούμερο ένα πηγή εισόδου τρομοκρατών τους ISIS μέσω Τουρκίας με κατάληξη την Ευρώπη.

Πάντως έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον από πλευράς σημειολογίας η χρονική συγκυρία που η Ουάσινγκτον αποφάσισε να ανεβάσει τους τόνους της κριτικής κατά της Τουρκίας στο θέμα του ISIS, την ώρα που η Ευρώπη- σχεδόν γονηπετής- εκπληρώνει όλα τα τουρκικά αιτήματα στο βωμό της ελπίδας ότι τα τουρκικά σύνορα θα μπορέσουν να θωρακίσουν την ασφάλεια της ευρωπαϊκής ηπείρου έναντι των τζιχαντιστών και να αναχαιτίσουν την προσφυγική κρίση.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: