21 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα:Τρομοκρατική χαρακτηρίζει ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης την εμπρηστική επίθεση τα ξημερώματα του Σαββάτου στο σπίτι του, στα Εξάρχεια και καταγγέλλει ότι είναι αποτέλεσμα της επίθεσης που ξεκίνησαν σε βάρος του η διαπλοκή σε συνεργασία με αντιδραστικούς πολιτικούς κύκλους.

Στην Ειδομένη βρίσκεται από το πρωί του Σαββάτου ο αναπληρωτής υπουργός για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας. Στον καταυλισμό που έχει δημιουργηθεί δίπλα στη ουδέτερη ζώνη ανάμεσα στην Ελλάδα και την ΠΓΔΜ, βρίσκονται περίπου 4.500 πρόσφυγες. Στους 1.300 εξ αυτών δεν επιτρέπεται η διέλευση, καθώς δεν είναι Σύροι, Αφγανοί και Ιρακινοί.

Το Συμβούλιο Φυλακών που κρίνει το θέμα για την εξ αποστάσεως φοίτηση κρατουμένων με βραχιολάκι έχει επικεφαλής εισαγγελικό λειτουργό, απαντά το υπουργείο Δικαιοσύνης σε δημοσιεύματα αναφορικά με τη διάταξη που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για το σύμφωνο συμβίωσης και προβλέπει ότι η απόφαση θα λαμβάνεται πλέον από το Συμβούλιο Φυλακών χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Αρχής που διέταξε την κράτηση.

Η διάταξη αφορά και τον Νίκο Ρωμανό.Μετά από ένα δίμηνο έντονης και εσωστρεφούς εσωκομματικής προεκλογικής διαδικασίας, και χωρίς να γίνει πολιτικός διάλογος, αλλά παράλληλοι μονόλογοι, η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται ενώπιον μιας κρίσιμης εκλογικής αναμέτρησης για την εκλογή του νέου της αρχηγού. Οι τελευταίες εμφανίσεις των υποψηφίων και ο δεκάλογος του ψηφοφόρου.

Δεν τίθεται θέμα αστάθειας της κυβέρνησης, είναι το μήνυμα που εκπέμπει το Μέγαρο Μαξίμου μετά την απώλεια δύο εδρών για τον κυβερνητικό συνασπισμό ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη ψηφοφορία της Πέμπτης για τα προαπαιτούμενα. Θέλοντας να αντικρούσει τη σύζητηση περί κυβέρνησης συνεργασίας ή οικουμενικής, το Μαξίμου διαμηνύει ότι η κοινοβουλευτική πλειοψηφία των 153 είναι συμπαγής και ότι δύσκολα θα καταγραφούν και νέες απώλειες στις επόμενες ψηφοφορίες.

Κόσμος:Σε ύψιστο συναγερμό έχει τεθεί το Βέλγιο υπό το φόβο τρομοκρατικής επίθεσης, μετά την πολύνεκρη τραγωδία στο Παρίσι. Το μετρό έκλεισε και οι πολίτες καλούνται να αποφεύγουν τα πολυσύχναστα μέρη, όπως εμπορικά κέντρα, αίθουσες συναυλιών και εκδηλώσεων, λόγω «σοβαρής και επικείμενης» απειλής. Η χώρα βρίσκεται σε υψηλή επιφυλακή, καθώς υπάρχουν «αρκετά ακριβείς πληροφορίες» για τον κίνδυνο επίθεσης, δήλωσε ο βέλγος πρωθυπουργός.

Μια εβδομάδα έντονων διπλωματικών διαβουλεύσεων ξεκινά για τον Φρανσουά Ολάντ από τη Δευτέρα με φόντο τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Τη Δευτέρα θα δεχτεί στο Μέγαρο των Ηλυσίων τον βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον για να συζητήσουν για τη μάχη κατά της τρομοκρατίας και για τη συριακή κρίση. Την Τρίτη έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 10 ημέρες από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, κηρύχθηκε το Μάλι μετά το εννιάωρο θρίλερ της ομηρείας στο ξενοδοχείο Radisson Blu στην πρωτεύουσα του Μάλι, Μπαμάκο, που άφησε πίσω 21 νεκρούς, μεταξύ των οποίων και δύο δράστες. Ο τελικός απολογισμός ανακοινώθηκε από τον πρόεδρο του Μάλι, ο οποίος κήρυξε και τριήμερο εθνικός πένθος στη μνήμη των θυμάτων.

Αναζητούνται τουλάχιστον τρεις ύποπτοι για την επίθεση.Έκκληση σε όλα τα κράτη-μέλη απευθύνει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου να συμμετάσχουν στη μάχη κατά των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους σε Συρία και Ιράκ και να διπλασιάσουν τις προσπάθειές τους για να αποτρέψουν άλλες επιθέσεις. Τα 15 κράτη-μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας υιοθέτησαν ομόφωνα το ψήφισμα που υπέβαλε η Γαλλία, με το οποίο καλεί να ληφθούν «όλα τα αναγκαία μέτρα» για να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος.

Μία εβδομάδα συμπληρώνεται από τις πολύνεκρες τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι και εκατοντάδες Γάλλοι τίμησαν τους 130 νεκρούς με κεριά και τραγούδια. Η τουρκική αστυνομία συνέλαβε τρία άτομα, μεταξύ των οποίων και έναν Βέλγο μαροκινής καταγωγής με την υποψία ότι έψαξε και καθόρισε τις τοποθεσίες εναντίον των οποίων εξαπέλυσε τις επιθέσεις το Ισλαμικό Κράτος. Κατηγορίες για σύνδεση με τις επιθέσεις στο Παρίσι απαγγέλθηκαν και σε έναν ύποπτο που είχε συλληφθεί στο Βέλγιο.

Οικονομία:Με επιτυχία ολοκληρώνεται ο τρίτος από το 2013 γύρος ανακεφαλαιοποίησης των τεσσάρων συστημικών ομίλων. Alpha Bank και Eurobank κάλυψαν το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προέκυψαν από τα stress test της ΕΚΤ, ενώ Εθνική Τράπεζα και Τράπεζα Πειραιώς αναπλήρωσαν το έλλειμμα του βασικού σεναρίου της άσκησης.

Ακυρώθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση της πρώην Γενικής Γραμματέως Δημοσίων Εσόδων Αικατερίνης Σαββαΐδου για επανέλεγχο του προστίμου των 78 εκατομμυρίων ευρώ σε εταιρεία, με απόφαση του Ιωάννη Μπάκα οποίος έχει ορισθεί ως αναπληρωτής της κ. Σαββαΐδου για το χρονικό διάστημα από τη λήξη της θητείας της, μέχρι τον διορισμό του διαδόχου της.

«Ευρεία συμφωνία» επί της εφαρμογής των προαπαιτούμενων από την Ελλάδα έχει επιτευχθεί στο πλαίσιο του EuroWorking Group, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Εντούτοις, ζητήθηκαν από την Αθήνα επιπλέον διευκρινίσεις σε επιμέρους θέματα και η τελική συμφωνία σε επίπεδο EWG αναμένεται το Σάββατο.

Αθλητισμός:Βαριές ποινές στους Σεπ Μπλάτερ και Μισέλ Πλατινί εισηγήθηκε η Επιτροπή Ηθικής της FIFA. Όπως ανακοινώθηκε το πρωί του Σαββάτου, οι έρευνες σχετικά με τους δύο ισχυρούς άνδρες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου ολοκληρώθηκαν και πλέον η υπόθεση περνάει στον επικεφαλής και αρμόδιο για την τελική απόφαση, Χανς–Γιοακίμ Έκερτ.

Το «αιώνιο» ντέρμπι μεταξύ της Ρεάλ Μαδρίτης και της Μπαρτσελόνα (Σάββατο 21/11, 19:15 ώρα Ελλάδας) επισκιάζει όλη την αγωνιστική δραστηριότητα του Σαββατοκύριακου στην Ισπανία. Την ίδια στιγμή, όμως, το πρώτο «clasico» της σεζόν επισκιάζεται με τη σειρά του από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της περασμένης εβδομάδας στο Παρίσι, που υποχρέωσαν τις ισπανικές αρχές να λάβουν δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι, οι «μπλαουγκράνα» πηγαίνουν στη Μαδρίτη με αβαντάζ τριών βαθμών. Την τελευταία στιγμή θα κριθεί η συμμετοχή του ανέτοιμου Λιονέλ Μέσι. Το σούπερ ντέρμπι του ελληνικού πρωταθλήματος ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό, που θα διεξαχθεί το Σάββατο (19:30) στο «Απόστολος Νικολαΐδης», συγκεντρώνει το ενδιαφέρον των φιλάθλων για την 11η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα.

Ο Ολυμπιακός είναι αήττητος και με νίκη σήμερα στη Λεωφόρο, εκτός από το ρεκόρ νικών, βάζει, ουσιαστικά, στην «τσέπη» του και το φετινό τίτλο. Αυτό θέλουν ν' αποτρέψουν οι «πράσινοι», ο οποίοι θα παλέψουν για τη νίκη, ώστε να παραμείνουν στη διεκδίκηση του τίτλου. Ο Παναθηναϊκός θα έχει για πρώτη φορά στον πάγκο του τον Ιταλό, Αντρέα Στραματσόνι, ο οποίος πήρε τη θέση του Γιάννη Αναστασίου.



Δεν υπάρχουν σχόλια: