14 Νοεμβρίου, 2015

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΑΠΟ ΤΟ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ

 

Στη Γαλλία, τουλάχιστον 120 άνθρωποι, έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες έχουν τραυματιστεί, οι 83 σοβαρά, συμφωνά με τον προσωρινό επίσημο απολογισμό, από το χθεσινό μπαράζ τρομοκρατικών επιθέσεων σε δημόσιους χώρους, στο Παρίσι, συμπεριλαμβανομένης της σφαγής στο συναυλία χώρο Μπατακλάν και επίθεσης αυτοκτονίας στο Σταντ ντε Φρανς.

Συγκλονισμένη η διεθνής κοινότητα εξέφρασε τον αποτροπιασμό της για το πολύνεκρο τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι. Nεκροί είναι και 8 φερόμενοι ως δράστες των επιθέσεων. Υπάρχουν πιθανόν «συνεργοί» των δραστών οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, δηλώνει ο εισαγγελέας που έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας, ενώ ερευνώνται οι πληροφορίες για ανάληψη της ευθύνης από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, κύρηξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης , κλείνοντας τα σύνορα και διεμήνυσε ότι η κυβέρνησή του θα διεξαγάγει έναν «αδυσώπητο» αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας και των δραστών των χθεσινοβραδινών επιθέσεων. 

Παράλληλα ο Γάλλος πρόεδρος ζήτησε να σταλούν άλλοι 1500 άνδρες από τις ένοπλες δυνάμεις, που προστίθενται στους 7.000 στρατιωτικούς που είναι μόνιμα ανεπτυγμένοι εντός της χώρας για αποστολές ασφαλείας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου Ιανουαρίου στο Σαρλί Εμπντό.

Στο μεταξύ σε τηλεφωνική επικοινωνία τους οι πρόεδροι Γαλλίας και ΗΠΑ συμφώνησαν να ενισχύσουν την διμερή συνεργασία τους για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Τη θλίψη και την αλληλεγγύη της στον γαλλικό λαό εξέφρασε η διεθνής κοινότητα, ενώ για έγκλημα κατά της ανθρωπότητας έκανε λόγω ο Ιρανός πρόεδρος, ο οποίος ακύρωσε τις προγραμματισμένες συναντήσεις του σε Γαλλία και Ιταλία.

Η Air France σχεδιάζει να πραγματοποιήσει κανονικά όλες τις πτήσεις της σήμερα, και προσφέρει δωρεάν αλλαγές εισιτηρίων για τους επιβάτες που δεν προτίθενται να ταξιδέψουν έως και την 15η Νοεμβρίου. Καθυστερήσεις στις πτήσεις προς Παρίσι ανακοίνωσε η American Airlines.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν πληροφορίες για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, ενω όσοι επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την ελληνική πρεσβεία στο Παρίσι, για να μάθουν για οικεία τους πρόσωπα μπορούν να καλούν στον τηλεφωνικό αριθμό 0033 611 222 837.

Μήνυμα συμπαράστασης στη Γαλλία έστειλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα. «Πρόκειται για μία επίθεση όχι απλά κατά της Γαλλίας αλλά και κατά της ανθρωπότητας και ενάντια στις κοινές αξίες που μοιραζόμαστε», ανέφερε ο Μπαράκ Ομπάμα και δεσμεύτηκε ότι οι ΗΠΑ θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να βρεθούν οι δράστες ενώπιον της δικαιοσύνης.

Βαθύτατα συγκλονισμένη και σοκαρισμένη, δήλωσε η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ. Όπως ενημέρωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, στις 10 το πρωί ώρα Γερμανίας, θα πραγματοποιηθεί έκτακτη σύσκεψη του υπουργικού συμβουλίου.

Τα συλλυπητήριά του στον γαλλικό λαό και στον Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Ολάντ εξέφρασε ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν, που σύμφωνα με πληροφορίες δήλωσε ότι είναι έτοιμος να συνεργαστεί με τις ΗΠΑ προκειμένου να ηττηθεί το Ισλαμικό Κράτος.

Τη βαθιά του λύπη και τον αποτροπιασμό του, καθώς και τα συλλυπητήριά του στο γαλλικό έθνος εξέφρασε ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν και επανέλαβε τη θέση του για διεθνή συναίνεση κατά της τρομοκρατίας.

Σοκαρισμένοι δήλωσαν ο Βρετανός Πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ. Ο Ισπανός πρωθυπουργός, μ. Ραχόι σε μήνυμά του στο Twitter δήλωσε και αυτός «σοκαρισμένος και εξέφρασε την αλληλεγγύη του ισπανικού λαού προς τους Γάλλους.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι δήλωσε πως «η Ευρώπη θα απαντήσει σε αυτή τη βαρβαρότητα». Σειρά συντονισμένων τρομοκρατικών επιθέσεων βρίσκεται σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ περίπου 100 όμηροι κρατούνται σε θέατρο της γαλλικής πρωτεύουσας.

Αρκετή αργότερα, νέο επεισόδιο πυροβολισμών αναφέρθηκε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο Les Halles του Παρισιού. Συγκεκριμένα, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας - Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ. Μία από τις εκρήξεις αποδίδεται από γαλλικά μέσα ενημέρωσης σε επίθεση αυτοκτονίας.

Τα γεγονότα χρονολογικά:

03: 27: Εκλεισαν τα σύνορα της Γαλλίας με τη Γερμανία
03:24:Πέντε νεκροί δράστες συνολικά μέχρι στιγμής λέει ο εισαγγελέας του Παρισίου
03:18:Η ιστοσελίδα της Le Monde μιλά για συνολικά 7 τρομοκρατικά χτυπήματα
03:15:Το Βέλγιο έκλεισε τα σύνορα για λόγους ασφαλείας
03:13:Τρεις άνθρωποι φέρεται να έχασαν τη ζωή τους σε επίθεση στη διάρκεια του φιλικού παιχνιδιού Γαλλίας - Γερμανίας στο Stade de France
03:01:Ο δήμαρχος του Παρισίου μιλά για 118 νεκρούς στον συναυλιακό χώρο και 40 στις υπόλοιπες επιθέσεις
03:00:Φρανσουά Ολάντ: Ανελέητη θα είναι η μάχη κατά της τρομοκρατίας 
02:52:Οι αεροπορικές εταιρείες των ΗΠΑ σταματούν τα δρομολόγιά τους προς τη Γαλλία
02:51:Κήρυξη της Γαλλίας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με αόφαση του Γαλλικού Υπουργικού Συμβουλίου - Ειδική άδεια για περιορισμό στις οικίες τους σε όσους κρίνονται επικίνδυνοι για τη δημόσια ασφάλεια
02:42:Οι φωτεινοί σηματοδότες καλούν τους πολίτες να μείνουν σπίτι τους και να περιμένουν τις οδηγίες των αρχών
02:36:O Ολάντ μεταβαίνει μαζί με τον Γάλλο πρωθυπουργό στον συναυλιακό χώρο προκειμένου να ενημερωθεί, καθώς το γαλλικό πρακτορείο μιλά για 100 νεκρούς
02:30:Τέσσερις οι νεκροί δράστες στον συναυλιακό χώρο
02:27:Το ISIS ανέλαβε την ευθύνη των επιθέσεων και απειλεί Ρώμη και Λονδίνο με νέες επιθέσεις
02:19:Πάνω από 100 νέκροι μέσα στον συναυλιακό χώρο μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
01:50:Τελευταίες πληροφορίες θέλουν να έχει κλείσει όλες οι γραμμές του Παρισίου ενώ έκλεισε το αεροδρόμιο Ορλύ στο Παρίσι
01:45:Νεκροί οι δύο δράστες στον συναυλιακό χώρο
01:44:Σύμφωνα με τα γαλλικά μέσα, η αστυνομία και ειδικά κλιμάκια της Αντιτρομοκρατικής έκανε έφοδο μέσα στο θέατρο Bataclan.

Το χρονικό των επιθέσεων:

Σειρά συντονισμένων τρομοκρατικών χτυπημάτων βρίσκεται σε εξέλιξη το βράδυ της Παρασκευής στο Παρίσι με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες, ενώ περίπου 100 όμηροι κρατούνται σε θέατρο της γαλλικής πρωτεύουσας.
Αρκετή αργότερα, νέο επεισόδιο πυροβολισμών αναφέρθηκε στο κεντρικό εμπορικό κέντρο Les Halles του Παρισιού.

Συγκεκριμένα, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν περίπου στις 11 το βράδυ (ώρα Ελλάδος) έξω από το Stade de France, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη φιλικός αγώνας Γαλλίας - Γερμανίας, παρουσία του Φρανσουά Ολάντ.

Μία από τις εκρήξεις αποδίδεται από γαλλικά μέσα ενημέρωσης σε επίθεση αυτοκτονίας. Παράλληλα, τρία επεισόδια με πυροβολισμούς αναφέρθηκαν μεταξύ 10ου και 11ου διαμερίσματος. Ο αρχικός απολογισμός κάνει λόγο για 42 νεκρούς. Ειδησεογραφικά πρακτορεία τους ανεβάζουν στους 100. Επίσης μιλούν για «δεκάδες» τραυματίες.

Ως προς τους δράστες μάρτυρες μιλούν για 5-6 ενόπλους χωρίς κουκούλα. 
Τουλάχιστον 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν από τις πολλαπλές, σχεδόν ταυτόχρονες επιθέσεις σε χώρους ψυχαγωγίας και διασκέδασης στο Παρίσι το βράδυ της Παρασκευής, σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ενώ δεκάδες άνθρωποι, από 60 ως 100 σύμφωνα με τις ως τώρα πληροφορίες, κρατούνται όμηροι σε συναυλιακό χώρο.

Ο Ολάντ συγκάλεσε τις πρώτες πρωινές ώρες (ώρα Ελλάδας) Υπουργικό Συμβούλιο και κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στη χώρα, ενώ ανακοίνωσε ότι κλείνουν τα σύνορα της Γαλλίας. Επιπλέον, όπως ανέφερε η αστυνομία στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο  θέατρο Bataclan βρίσκεται σε εξέλιξη κατάσταση ομηρίας και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες υπάρχουν τουλάχιστον 60 όμηροι.

"Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι. Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές στηρίζουμε το γαλλικό λαό", αναφέρει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε ανάρτησή του στον προσωπικό λογαριασμό του στο twitter, για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

Τα βαθιά συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων και την στήριξή του σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον γαλλικό λαό εξέφρασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε μήνυμα του προς τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, με αφορμή το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι.

"Βαθιά συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων. Εκφράζω τη στήριξη μας σε αυτές τις δύσκολες στιγμές στον Γαλλικό λαό", είναι το μήνυμα που έστειλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον κ. Ολάντ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος εξέφρασε απόψε στον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ την αμέριστη συμπαράστασή του για τα τρομοκρατικά χτυπήματα στο Παρίσι, και τον παρακάλεσε να διαβιβάσει τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των θυμάτων.

Ερευνούν εάν υπάρχουν ακόμη συνεργοί των τρομοκρατών. Η έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη για τις χθεσινοβραδινές επιθέσεις στο Παρίσι θα επιτρέψει να προσδιοριστεί εάν υπάρχουν ακόμη «συνεργοί» των τρομοκρατών οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι, δήλωσε σήμερα ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολέν.

Η γαλλική δικαιοσύνη διεξάγει έρευνα για «δολοφονίες που σχετίζονται με τρομοκρατική οργάνωση» και «σύσταση και συμμορία», διευκρίνισε ο εισαγγελέας, o οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της έρευνας.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: