26 Νοεμβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ



Ελλάδα: Σε συμβολικό «χτίσιμο» της εισόδου του Δρομοκαΐτειου έχουν προχωρήσει από το πρωί οι εργαζόμενοι, οι οποίοι πραγματοποιούν τρίωρη στάση εργασίας, από τις 9:00 μέχρι τις 12:00 και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του ψυχιατρείου. Οι εργαζόμενοι δηλώνουν αδυναμία να εξυπηρετήσουν ασθενείς λόγω υποχρηματοδότησης.
 
Μειώση καταγράφεται στα περιστατικών των HIV λοιμώξεων που αφορούν τους χρήστες ενδοφλέβιων ναρκωτικών ουσιών, συγκριτικά με την προηγούμενη διετία, σύμφωνα με τα τελευταία επιδημιολογικά στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ. Σταθερός είναι και φέτος, σε σχέση με το 2014, o συνολικός αριθμός των δηλωθέντων περιστατικών. 

«Συναίνεση δεν σημαίνει να ψηφίζεις βλακώδη πράγματα» είπε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, εκφράζοντας την αντίθεσή του για το Ασφαλιστικό, το οποίο θα τεθεί επί τάπητος στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που αναμένεται να συγκληθεί τις επόμενες ημέρες. 

Εξέφρασε, επίσης, τη θέση ότι η κυβέρνηση έχει δέκα «βόμβες» στις τάξεις της αναφερόμενος στην ομάδα των 53 που είναι εκλεγμένοι βουλευτές και πως ως εκ τούτου «θα καταρρεύσει». Έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη στη θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου μετά τον εντοπισμό ενός ναυαγού από ρουμανικό ελικόπτερο. Ο ναυαγός περισυνελέγη και μεταφέρεται στη Μυτιλήνη, ενώ υπάρχουν αναφορές για διάσπαρτα σωσίβια μέσα στη θάλασσα.

Επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο είχε το πρωί της Πέμπτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και του ζήτησε να συγκαλέσει Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών. Στο επίκεντρο αναμένεται να βρεθεί το Ασφαλιστικό, αν και ο πρωθυπουργός είχε προϊδεάσει ότι θα ζητήσει εθνικό διάλογο και για άλλα μεγάλα ζητήματα, όπως η Παιδεία, το προσφυγικό και η αναθεώρηση του Συντάγματος.

Κόσμος: Τη θέση πως η Ευρώπη θα πρέπει να ορίσει ένα «γενναιόδωρο όριο» στον αριθμό των προσφύγων που θα δέχεται κάθε χρόνο εξέφράσε ο γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ - περάν των οποίων δεν θα γίνονται δεκτοί. Για να εφαρμοστεί το μέτρο, ανέφερε, απαιτείται και αυστηρή φύλαξη των εξωτερικών συνόρων.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε «συγκλονισμένος» από το βίντεο που δείχνει έναν λευκό αστυνομικό να σκοτώνει με 16 σφαίρες έφηβο αφροαμερικανό στο Σικάγο. Η οργή στην πόλη δεν έχει καταλαγιάσει, με οργανώσεις που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας να καλούν σε κινητοποιήσεις σε εμπορικά κέντρα την Παρασκευή -επομένη των Ευχαριστιών, οπότε και παραδοσιακά τα καταστήματα κατακλύζονται από κόσμο.

Διαπιστώνοντας πως περίπου το 15% των τουρκικών αγροτικών εισαγωγών από την Τουρκία «υπολείπεται των ρωσικών προδιαγραφών», το υπουργείο Γεωργίας στη Μόσχα κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εντείνουν τον έλεγχο των προϊόντων που εισάγονται. Προφανέστατα, η κίνηση γίνεται με φόντο τον πάγο στις διμερείς σχέσεις που έχει φέρει η τουρκική κατάρριψη του ρωσικού Sukhoi.

Το παρισινό Bataclan είχε γίνει το σκηνικό της πλέον αιματηρής από τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου, με την ομηρία που ξεκίνησε σε συναυλία των Eagles of Death Metal να καταλήγει στο θάνατο 89 ατόμων -νεαρών, στην πλειονότητά τους. Στην πρώτη τους εκτενή συνέντευξη, τα μέλη του συγκροτήματος λένε πως όχι μόνο «δεν βλέπουν την ώρα να γυρίσουν στο Παρίσι», αλλά θέλουν να είναι οι πρώτοι που θα ξαναπαίξουν στο Bataclan όταν ανοίξει ξανά.

Μετά τους Κάμερον, Ομπάμα και Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος συναντάται με τον ρώσο ομόλογό του στη διπλωματική εκστρατεία του για να συντονίσει το μέτωπο εναντίον της ISIS μετά τη βαρβαρότητα στο Παρίσι. Η πρόκληση δεν είναι μικρή, καθώς -παρά την συντριβή στο Σινά- στην αμοιβαία δυσπιστία για το ρόλο των εκατέρωθεν επιδρομών στη Συρία έχει προστεθεί το παγερό κλίμα με την Άγκυρα, την οποία αρχικά το Παρίσι έβλεπε στο κοινό μέτωπο κατά των τζιχαντιστών.

Οικονομία: «Αυτά που έγιναν στις προηγούμενες λίστες, είναι οδηγός μας για να μην κάνουμε τα ίδια σε αυτήν. Δεν θα μείνει τρία χρόνια σε κάποιο ντουλάπι ή σε κάποιο ψυγείο, θα ξεκινήσουμε άμεσα τον επιχειρησιακό σχεδιασμό και την υλοποίηση ελεγκτικών ενεργειών γι’ αυτή την λίστα» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, με αφορμή τη λίστα «Ρηνανίας».

Σταθεροποιητικά κινείται η χρηματιστηριακή αγορά στο άνοιγμα της συνεδρίασης την Πέμπτη, τελευταία ημέρα διαπραγμάτευσης για τις μετοχές τραπεζών Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, καθώς από την Παρασκευή θα τεθούν σε προσωρινή αναστολή προκειμένου να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες του reverse split.

Παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες ΑΕ, Μιχάλης Βερροιόπουλος, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ΑΕ. Ο Μιχάλης Βερροιόπουλος παραιτήθηκε για να αναλάβει χρέη Γενικού Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αθλητισμός: Την πρώτη νίκη στους ομίλους του Europa League θα επιδιώξει ο ΠΑΟΚ στην Τούμπα κόντρα στην Καμπάλα, στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων της διοργάνωσης. Τη νίκη, ώστε να παραμείνει ζωντανός για την πρόκριση στους «32», θ' αναζητήσει και ο Αστέρας Τρίπολης στην Πράγα, όπου θα αντιμετωπίσει τη Σπάρτα.

Η αστυνομία της Σουηδίας ανακοίνωσε τη σύλληψη 21 οπαδών της Παρί Σεν Ζερμέν, στο περιθώριο του αγώνα της γαλλικής ομάδας στην έδρα της Μάλμε (0-5), στο πλαίσιο της 5ης αγωνιστικής των ομίλων του Champions League. Με μόλις μια αγωνιστική να απομένει για την ολοκλήρωση των ομίλων του Champions League, με εννιά ομάδες να έχουν πάρει ήδη την πρόκριση στην επόμενη φάση της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης και 7 ακόμα εισιτήρια να περιμένουν τον... ιδιοκτήτη τους την τελευταία αγωνιστική. 

Ανάμεσα τους και ο Ολυμπιακός, όπου στις 9 Δεκεμβρίου υποδέχεται την Άρσεναλ στο γήπεδο «Καραϊσκάκη» και παίζει για... 2μιση αποτελέσματα, αφού με νίκη, ισοπαλία και ήττα με 0-1 και 1-2 προκρίνεται στην επόμενη φάση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: