02 Νοεμβρίου, 2015

ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΝΙΚΗ ΕΡΝΤΟΓΑΝ

 

Πραγματικός... σουλτάνος της Τουρκίας αναδεικνύεται ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά το γεγονός πως ως πρόεδρος της χώρας πια δεν συμμετείχε ενεργά στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν χθες Κυριακή (1.11.2015).

Ο Αχμέντ Νταβούτογλου που έχει πια αναλάβει τα ηνία του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης θεωρείται και ένα το alter ego του Ερντογάν και η συντριπτική νίκη στις εκλογές κάνει τον Τούρκο πρόεδρο παντοδύναμο. O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περιέγραψε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα επικράτησε με άνεση συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, ως μια νίκη της Δημοκρατίας.

«Είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο. «Καλός εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία που είχε χάσει πριν από πέντε μήνες, όπως μετέδωσαν ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας. Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το AKP συγκέντρωσε το 49,3% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μετέδωσαν τα δίκτυα NTV και CNN- Turk. Όλα δείχνουν ότι οι ψήφοι που έχασαν οι ακροδεξιοί πηγαίνουν κατευθείαν στο Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης.

Έτσι, δικαιώνεται το κυβερνών κόμμα στην προεκλογική του τακτική την οποία έστρεψε σχεδόν εξολοκλήρου εναντίον των ακροδεξιών. Η ρητορική του στράφηκε και εναντίον του φιλοκουρδικού κόμματος, ωστόσο σε επίπεδο τοπικών οργανώσεων, η προεκλογική δουλειά του ΚΔΑ είχε ως αποκλειστικό στόχο τις ακροδεξιές ψήφους. Μείωση και μάλιστα σημαντική, υπάρχει και για το φιλοκουρδικό κόμμα, το οποίο αυτή τη στιγμή έχει αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να μην ξεπεράσει το εθνικό όριο του 10%. 

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, όλα δείχνουν ότι θα διατηρήσει το 24,95% των εκλογών της 7ης Ιουνίου.Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 τα κόμματα είχαν συγκεντρώσει τα εξής ποσοστά: Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης 40,79%, Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα 24,95%, Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος 16,29%, Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών 13,12%.

Θεαματική η αύξηση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης. Θεαματική είναι η αύξηση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα στις σημερινές εκλογές. Παράλληλα, καταγράφεται και η καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για λογαριασμό του φιλοκουρδικού κόμματος, είναι το γεγονός ότι οι απώλειες αφορούν και τα κάστρα του κόμματος, όπως το Ντιγιάρμπακιρ.

Από το 79,8% που είχε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου στο νομό αυτό, έπεσε στο 72%. Τα ποσοστά των κομμάτων στις χθεσινές εκλογές, καθώς και τα ποσοστά τους στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, στην Κωνσταντινούπολη, την 'Αγκυρα, τη Σμύρνη και το Ντιγιάρμπακιρ, έχουν ως εξής:

Κωνσταντινούπολη:

ΚΔΑ 48,τ% (41,1%), ΡΛΚ 30,3% (29,1%), ΔΚΛ 10,1% (11,0%), ΚΕΚ 8,6% (11,0%)

'Αγκυρα:
ΚΔΑ48,8% (41,4%), ΡΛΚ 30,7% (29,17%), ΚΕΚ 14,1% (17,8%), ΔΚΛ 4,2% (5,6%)

Σμύρνη:
ΡΛΚ 46,2 (44,8%), ΚΔΑ 31,3% (26,75%), ΚΕΚ 11,3% (13,6%), ΔΚΛ 8,6%, (10,6%)

Ντιγιάρμπακιρ:
ΔΚΛ 72,0% (79,8%), ΚΔΑ 21,8% (13,89%), ΡΛΚ 1,7% (0,91%), ΚΕΚ 0,7% (0,98%)

Αποτελέσματα στις τουρκικές διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπείες στην Ελλάδα. Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα αναδείχθηκε πρώτο με ποσοστό 33,13% στις κάλπες που άνοιξαν στις τουρκικές διπλωματικές και προξενικές αντιπροσωπίες στην Ελλάδα για τις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία.

Ακολουθούν το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών με 32,16%, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης με 25,19% και το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος με 4,82%. Σημειώνεται ότι τα αποτελέσματα αυτά αφορούν τα 643 έγκυρα ψηφοδέλτια.

Επεισόδια μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Συγκρούσεις ξέσπασαν χθες μεταξύ της αστυνομίας και νεαρών Κούρδων διαδηλωτών στο Ντιγιάρμπακιρ, στη νοτιοανατολική Τουρκία, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των βουλευτικών εκλογών, μετέδωσαν το Γαλλικό Πρακτορείο και το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Οι δυνάμεις ασφαλείας εκτόξευσαν δακρυγόνα εναντίον των διαδηλωτών που κατέκλυσαν τους δρόμους για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους για τα αποτελέσματα της εκλογικής αναμέτρησης, μετέδωσε ένας δημοσιογράφος του πρακτορείου Reuters που βρίσκεται στο σημείο.

Όπως μετέδωσε ένας φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, τα επεισόδια ξεκίνησαν κοντά στα κεντρικά γραφεία του Κόμματος Δημοκρατίας των Λαών (HDP), αφού δόθηκαν στη δημοσιότητα τα μερικά αποτελέσματα που δείχνουν ότι τα ποσοστά του φιλο- κουρδικού κόμματος καταγράφουν πτώση.

Με ορατό τον κίνδυνο να μην καταφέρει να συγκεντρώσει το 10%, που απαιτείται για την είσοδο στην Εθνοσυνέλευση. Δεκάδες διαδηλωτές, ορισμένοι εξ αυτών πέταγαν πέτρες εναντίον των αστυνομικών, έκλεισαν ένα δρόμο κοντά στο κέντρο του Ντιγιάρμπακιρ.

Τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά σήμερα στο νοτιοανατολικό τμήμα της Τουρκίας, ενώ πολλοί ψηφοφόροι άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα με την παρουσία τεθωρακισμένων οχημάτων της αστυνομίας.

Ντεμιρτάς: Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία. «Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». Με αυτά τα λόγια σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών.

«Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες». Ο Ντεμιρτάς είπε «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο». 

Ο γερμανικός Τύπος για τη νίκη Ερντογάν: Μαύρη ημέρα για την Τουρκία.Στη νίκη του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) στις βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος, επικρίνοντας την κατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα.

«Μαύρη ημέρα για την Τουρκία» είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της Die Welt. «Σε μια κανονική δημοκρατία θα έπρεπε κανείς να συγχαρεί τον νικητή των εκλογών, το AKP. Όμως η Τουρκία δεν είναι», εξηγεί η εφημερίδα.

 Σε μια δημοκρατία ο πρόεδρος της χώρας δεν θα υπερέβαινε τις εξουσίες του, δεν θα οδηγούσε τη χώρα σε νέες εκλογές επειδή δεν του άρεσε το αποτέλεσμα και μεγάλο μέρος των μέσων ενημέρωσης δεν θα μετέδιδε αποκλειστικά την προπαγάνδα του κυβερνώντος κόμματος, συνεχίζει η Welt.

Όμως εξαιτίας της τρέχουσας κατάστασης «θα πρέπει κανείς να συλλυπηθεί για τη μαύρη ημέρα το πεφωτισμένο τμήμα της Τουρκίας», τονίζει η γερμανική εφημερίδα, επικρίνοντας παράλληλα και την επίσκεψη της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ στη χώρα λίγο πριν τη διεξαγωγή των εκλογών, ένα γεγονός που σύμφωνα με τη Welt, συνέβαλε στη νίκη του AKP.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το περιοδικό Der Spiegel, το οποίο επέλεξε για το σχετικό άρθρο του τον τίτλο «Ματωμένη εκλογική νίκη», εξηγώντας ότι η τουρκική κυβέρνηση βύθισε τη χώρα στο χάος, επιδόθηκε στη βία, φίμωσε τους επικριτές της και ως αμοιβή κέρδισε τις εκλογές.

«Όμως δεν πρόκειται για μια δημοκρατία», τονίζει το περιοδικό. Η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν οδήγησε τη χώρα του στη διεθνή απομόνωση, παρόλα αυτά οι ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν το κόμμα του για να κυβερνήσει.

Το 2015 κατέρρευσε η πεποίθηση ότι το AKP είναι μια μεταρρυθμιστική δύναμη, καθώς και η ελπίδα ότι η Τουρκία υπό τον Ερντογάν ίσως να καταφέρει να έχει περισσότερο στενές σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνει η εφημερίδα.

Το πρόβλημα της Τουρκίας είναι ότι ένας άνδρας, ο Ερντογάν, την έχει μετατρέψει σε ένα φοβισμένο, παρανοϊκό κράτος, εξηγεί. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι ψηφοφόροι εμπιστεύθηκαν το AKP να κυβερνήσει τη χώρα.

Αυτό, όμως, σύμφωνα με τη Suddeutsche Zeitung, δεν σημαίνει ότι κάτι πάει στραβά με τους ψηφοφόρους, αλλά με την αντιπολίτευση, η οποία δεν κατάφερε να δείξει στους Τούρκους ότι υπάρχει άλλη προοπτική για τη χώρα πέραν αυτή που προσφέρει ο Ερντογάν.

Ο Ολλανδός ειδικός σε θέματα Τουρκίας Γιουστ Λάνγκεντικ εκτίμησε σε συνέντευξή του στη Frankfurter Allgemeine Zeitung ότι η «εθνικιστική στρατηγική του AKP λειτούργησε».Ο λόγος που το κυβερνών κόμμα κατάφερε να βελτιώσει τα ποσοστά του σε αυτές τις εκλογές σε σχέση με τον Ιούνιο ήταν, σύμφωνα με τον Λάνγκεντικ, κυρίως ότι ακολούθησε μια εθνικιστική στρατηγική που λειτούργησε.

Παράλληλα το βοήθησε και το γεγονός ότι ένα μέρος των Κούρδων που στις προηγούμενες εκλογές είχαν ψηφίσει το Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) αυτή τη φορά επέλεξαν το AKP, καθώς τάσσονται κατά της επανέναρξης της ένοπλης σύγκρουσης από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

 Ο Ολλανδός εμπειρογνώμονας εξέφρασε επίσης τον φόβο ότι μετά τη νίκη του το AKP θα συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον του Τύπου.Σε ό,τι αφορά τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Λάνγκεντικ επεσήμανε ότι ο Ερντογάν βρίσκεται σε πιο ισχυρή θέση εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης, καθώς η Ευρώπη θέλει κάτι από εκείνον και αναμένει ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα ζητήσει περισσότερα ανταλλάγματα. 






Δεν υπάρχουν σχόλια: