31 Οκτωβρίου, 2015

ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΤΩΝ ΓΕΖΙΤΩΝ ΟΙ TΖΙΧΑΝΤΙΣΤΕΣ

 

Μια ομάδα που τεκμηρίωσε τα ναζιστικά εγκλήματα πολέμου, τώρα διερευνά κατά πόσον οι σφαγές που διαπράχθηκαν από μαχητές του Ισλαμικού Κράτους της Τζιχάντ ενάντια των Yazidi, του Ιράκ, αποτελούν γενοκτονία.

Τρεις ευρωπαίοι ερευνητές έχουν ξεκινήσει το τιτάνιο αυτό έργο, να αποδείξουν ότι τα εγκλήματα είχαν ως στόχο να εξαλείψουν συστηματικά μια εθνοτική ομάδα, σε μια προσπάθεια να παροτρύνουν τη διεθνή κοινότητα να σταματήσει τα βίαια εγκλήματα.

Οι Γεζίτες δεν είναι Άραβες μουσουλμάνοι, έχουν μια μοναδική πίστη που οι τζιχαντιστές θεωρούν αιρετική και πολυθεϊστική. Η μειονότητα αυτή που μιλά Κουρδικά κατοικεί κυρίως γύρω από το βουνό Sinjar στο βόρειο Ιράκ.

Όταν οι τζιχαντιστές προωθήθηκαν τον Αύγουστο του περασμένου έτους σε τμήματα του βόρειου Ιράκ υπό τον έλεγχο των Κούρδων, οι Γεζίτες υπέστησαν τα χειρότερα χτυπήματα και πολλοί σφαγιάστηκαν ή απήχθησαν.

Ενώ οι μαρτυρίες θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουμε αντίγραφα ασφαλείας των δικαστικών διαδικασιών, "ο πρώτος μας στόχος είναι να σταματήσει αυτό το έγκλημα", το οποίο εξακολουθεί να διαπράττεται, δήλωσε ο Umansky.

-Παιδιά στρατιώτες, σεξουαλικοί σκλάβοι - Η πρωτοβουλία ξεκίνησε πέρυσι μετά από μια συνάντηση στο Βέλγιο με τρεις Γεζίτες πρόσφυγες, δήλωσε ο Costel Nastasie, ένας Βέλγος πρώην αστυνομικός που ειδικεύεται στις έρευνες για εγκλήματα σε βάρος των Ρομά.

Οι ερευνητές του ΟΗΕ ανέφεραν ότι οι τζιχαντιστές φαινόταν να διαπράττουν γενοκτονία κατά των Yazidis. Οι τζιχαντιστές οι ίδιοι έχουν ζητήσει στο περιοδικό τους Dabiq από τους μαχητές να "τους σκοτώνουν όπου τους βρουν, να τους συλλαμβάνουν, και να τους βασανίζουν". Επίσης, λένε να παίρνουν σκλάβες τις γυναίκες Yazidis.

Για τον Γάλλο ιερέα Πάτρικ Desbois τα «διοικητικά οργανωμένα" χαρακτηριστικά αυτών των εγκλημάτων "σε διαφορετικά μέρη, που βρίσκονται μακριά το ένα από το άλλο (είναι) εκπληκτικά". Και είναι αυτό το χαρακτηριστικό που θα μπορούσε να πληρεί τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστούν οι παραβιάσεις αυτές ως γενοκτονία.

-«Ο καθένας έχει καταχωρηθεί» - Μάρτυρες έχουν μιλήσει για μια σοκαριστικά ομαλή διαδικασία κατά την οποία «ο καθένας έχει καταχωρηθεί" από το Ισλαμικό Κράτος, και όπου οι τζιχαντιστές ζητούσαν επίμονα να αποκτήσουν τα έγγραφα των αιχμαλώτων τους».

Ο Desbois είπε ότι ειδικοί γιατροί ήταν παρόντες σε όλα τα στάδια της διαδικασίας - για να ελέγξουν την παρθενία των γυναικών, να ναρκώνουν τις σεξουαλικές σκλάβες και να αναγκάζουν τα νεαρά αγόρια να καταπίνουν παυσίπονα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής εκπαίδευσης.

Είπε επίσης ότι όταν οι νέοι πρόσφυγες Γεζίτες παρακολουθούσαν τους μαχητές του ΙS να μιλούν σε προπαγανδιστικά βίντεο, «οι νέοι άνθρωποι γνώριζαν τα πάντα, κάτι που δείχνει πόσο σημαντική ήταν η κατήχηση στα στρατόπεδα εκπαίδευσης». Οι ερευνητές εξετάζουν επίσης πως το IS έχει αρπάξει τα μωρά με το πρόσχημα να τους δώσει μια νέα ζωή σε μια μουσουλμανική οικογένεια.

Η διαδικασία αναγνώρισης των δραστών φαίνεται πολλά υποσχόμενη, καθώς πολλοί τζιχαντιστές δεν μπαίνουν στον κόπο να κρύψουν τα πρόσωπά τους και είναι επίσης συχνά γνωστοί τουλάχιστον με τα ψευδώνυμά τους, δήλωσε ο Umansky, ο οποίος είπε ότι έμεινε έκπληκτος από το πώς άνθρωποι από όλο τον κόσμο είχαν προσχωρήσει στο IS.

Καθώς προσπαθούν να μαζέψουν ακριβείς πληροφορίες σχετικά με την εκπαίδευση των παιδιών στρατιωτών ή την πώληση των απαχθέντων γυναικών, οι ερευνητές αγωνίζονται με το γεγονός ότι τα θύματα απλώνονται σε μια μεγάλη γεωγραφική περιοχή - επίσης ένα μεγάλο πρόβλημα για τυχόν επιχειρήσεις διάσωσης.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια: