28 Οκτωβρίου, 2015

Η ΡΩΣΙΑ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΖΕΙ ΤΟΥΣ ΠΥΡΑΥΛΟΥΣ S-300 ΤΟΥ ΙΡΑΝ

 

Η Ρωσία εκσυγχρονίζει το σύστημα άμυνας S-300 πυραύλων στο Ιράν και ελπίζει ότι θα είναι σε θέση να παραδώσει το σύστημα στην Τεχεράνη, όπως δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής των μεγαλύτερων εξαγωγέων όπλων της Ρωσίας.

Το 2007, η Ρωσία και το Ιράν υπέγραψαν συμφωνία $ 800 εκατομμυρίων για την παράδοση των πέντε S-300. Το 2011, το Ιράν μήνυσε όμως το Rosoboronexport στο διαιτητικό δικαστήριο της Γενεύης και η Μόσχα ανέστειλε την σύμβαση, επικαλούμενη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, επέβαλε εμπάργκο όπλων κατά της Τεχεράνης.

Τον Απρίλιο του 2015, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα που επιτρέπει στη σύμβαση να προχωρήσει αμέσως ενώ μετά η P5 + 1 ομάδα διεθνών διαπραγματευτών και το Ιράν έφθασαν σε συμφωνία για την άρση όλων των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Τεχεράνης, σε αντάλλαγμα με τη δέσμευση να μειώσει την εμπλουτισμό ουρανίου και τον αριθμό των φυγοκεντρητών στη χώρα.

«Η ολοκλήρωση της σύμβασης σχετικά με το αντιπυραυλικό σύστημα S-300 για το Ιράν ανεστάλη και έχει δοθεί εντολή για ανανέωση της εργασίας. Αλλά πολύς χρόνος έχει περάσει και το σύστημα S-300 έχει αλλάξει όσο δουλεύουμε για τον εκσυγχρονισμό του συστήματος" δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Ανατόλι Isaikin.

"Το αποτέλεσμα θα είναι θετικό, δεν υπάρχουν συνθήκες που θα εμπόδιζαν την ανάθεση να εκπληρωθεί", δήλωσε ο Isaikin. Τόνισε ότι η Ρωσία παραδίδει τα όπλα μόνο στην κυβέρνηση του Ιράκ και η σύμβαση προβλέπει επίσης την απαγόρευση της μεταφοράς όπλων σε άλλα μέρη.

"Έχουν παραδοθεί και θα παραδοθούν και τα υπόλοιπα όπλα μόνο στην κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ. Η σύμβαση προβλέπει την απαγόρευση της μεταβίβασης όπλων σε άλλα χέρια ή σε άλλες χώρες. Είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι το Ιράν και η Συρία τηρούν τους όρους των συμβάσεων", πρόσθεσε. Το Ιράν θα ανακαλέσει τη μήνυση εναντίον της Ρωσίας έναντι των S-300 πυραυλικών συστημάτων.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: