21 Οκτωβρίου, 2015

Η ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΣΗΜΕΡΑ

 

Ελλάδα: «Είμαστε σε συνθήκες περίπου πολέμου» λέει η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, αναφερόμενη στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα λόγω έλλειψης κονδυλίων. «Προσπαθούμε να μειώσουμε τα λειτουργικά έξοδα και από την άλλη μεριά να κρατήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο νέο κόσμο στην Ελλάδα» υπογράμμισε.

Μια επιπλέον ώρα ύπνου θα κερδίσουμε με την επιστροφή στην κανονική ώρα από την Κυριακή 25 Οκτωβρίου. Με τη λήξη της θερινής ώρας, οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να γυρίσουν μια ώρα πίσω στις 04.00 ώστε να δείχνουν 03:00. «Η απόφαση για κλιμακωτό ΦΠΑ στην Παιδεία είναι τελική και με αυτή θα λειτουργήσει η αγορά» ξεκαθάρισε ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, παρά τις έντονες αντιδράσεις που έχουν προκληθεί. Σύμφωνα με τον κ. Φίλη, τα ιδιωτικά σχολεία είναι μια τυπική μορφή εκπαίδευσης και την ίδια μορφή προσφέρει και το κράτος. 

«Όποιος πάει το παιδί του στο ιδιωτικό σχολείο θα αναλάβει το κόστος αυτής της επιλογής» τόνισε. Τις έντονες αντιδράσεις γονέων αλλά και εκπαιδευτικών, που προειδοποιούν με προσφυγές στη Δικαιοσύνη, έχει προκαλέσει η απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολή κλιμακωτού ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση. Ο υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης συναντάται με τους συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των ιδιωτικών εκπαιδευτικών, ενώ το το απόγευμα (18:30) προγραμματίζεται συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Λεόντειο Σχολή Πατησίων.

Στην αύξηση της φορολογίας στα τυχερά παιχνίδια και των εισφορών που αποδίδουν εργολάβοι μεγάλων οδικών δικτύων προς το κράτος στρέφεται η κυβέρνηση για να απεγκλωβιστεί από τον λαβύρινθο των ισοδύναμων για τον ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση.

Κόσμος: Κατηγορηματικά διέψευσε η Αγία Έδρα δημοσίευμα ιταλικής εφημερίδας που ήθελε τον Πάπα Φραγκίσκο να έχει διαγνωστεί με όγκο στον εγκέφαλο. Το Βατικανό προχώρησε στη διάψευση της «ανεύθυνης φημολογίας» σε μία ασυνήθιστη ανακοίνωση το βράδυ, για να προλάβει πανικό. Ο εκδότης της εφημερίδας πάντως επιμένει.

Ινκόγκνιτο βρέθηκε στη Μόσχα ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ την Τρίτη, για να συνομιλήσει με τον ρώσο πρόεδρο για τις επιδρομές στη Συρία. Ο Βλαντιμίρ Πούτιν συνομίλησε με τον Άσαντ για «τη μάχη εναντίον των τρομοκρατικών ομάδων» και τη «συνέχιση των ρωσικών επιδρομών» σε συντονισμό με τις συριακές δυνάμεις. Πρόκειται για την πρώτη έξοδο του Άσαντ από τη χώρα από το 2011.

Πρόσκληση στους ηγέτες της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων και της Κεντρικής Ευρώπης για έκτακτη συνάντηση, έστειλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, λόγω της επιδείνωσης της προσφυγικής κρίσης και της αυξημένης πίεσης στα σύνορα των χωρών. Φωτιά σε αυτοκίνητα, οδοφράγματα στο δρόμο: Τέτοιες εικόνες κυριάρχησαν στην μικρή Μουαράν της νοτιοδυτικής Γαλλίας όταν κάτοικοι αντέδρασαν στη άρνηση δικαστικών αρχών να επιτρέψουν σε δύο φυλάκισμένους να παραστούν σε κηδεία. 

Σχεδόν ταυτόχρονα, διαστάσεις εξέγερσης πήραν ταραχές στην φυλακή που βρίσκονταν οι εν λόγω κατάδικοι. Η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο με κινητοιποίηση ισχυρών δυνάμεων, ενώ ο πρωθυπουργός Βαλς μίλησε για «απαράδεκτη βία». Τα ξημερώματα της Κυριακής υπερψηφίστηκε στο σλοβενικό Κοινοβούλιο η διεύρυνση αρμοδιοτήτων στον στρατό για τη φύλαξη των συνόρων, με φόντο το προσφυγικό ρεύμα που πλέον έχει στραφεί στη χώρα και το οποίο η Λιουμπλιάνα αδυνατεί να διαχειριστεί. 

Παράλληλα, η κυβέρνηση πρόκειται εντός της ημέρας να υποβάλει αίτημα στην ΕΕ για βοήθεια με τη μορφή «ενίσχυσης της αστυνομίας και οικονομικής υποστήριξης», όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Οικονομία: Νέο γύρο συναντήσεων με διεθνείς επενδυτές ξεκινούν επιτελικά στελέχη των συστημικών τραπεζών στο πλαίσιο της τελικής φάσης της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των πιστωτικών ιδρυμάτων. Οι συναντήσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί - και προγραμματίζονται και νέες - σε αναμονή της κατάθεσης στην Βουλή του νομοσχεδίου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και το πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης, οι όροι της οποίας κρίνονται καθοριστικοί για την προσέλκυση ιδιωτών επενδυτών.

«Η Επιτροπή έχει βγάλει ένα πόρισμα, για να ακολουθήσει συζήτηση με τους κοινωνικούς φορείς και στη συνέχεια να ληφθεί απόφαση από την κυβέρνηση» δήλωσε για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό ο υπουργός Εργασίας Γ. Κατρούγκαλος. «Όλες οι συντάξεις θα αναπροσαρμοστούν με βάση τους μισθούς με τους οποίους έφυγαν οι εργαζόμενοι. Δεν μπορούμε να δίνουμε συντάξεις μεγαλύτερες από τους μισθούς» είπε και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα προστατεύσει τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αλέκο Φλαμπουράρη, με την οποία άνοιξε ο κύκλος των κρίσιμων διαβουλεύσεων για την πορεία υλοποίησης της πρώτης δέσμης των προαπαιτούμενων, απ' όπου θα κριθεί η εκταμίευση των 2 δισ. ευρώ. Προσερχόμενος στη συνάντηση και ερωτηθείς σχετικά ο κ. Φλαμπουράρης εκτίμησε πως η αναβολή του EuroWorking Group δεν συνδέεται με τη διαπραγμάτευση».

Αθλητισμός: Ο απολογισμός του Ολυμπιακού ύστερα από την ολοκλήρωση της τρίτης αγωνιστικής του Champions League είναι κάτι παραπάνω από θετικός. Έχοντας δύο στα δύο στα εκτός έδρας ματς με Αρσεναλ και Ντιναμό οι «ερυθρόλευκοι» έχουν στα χέρια τους την υπόθεση πρόκριση αρκεί να εκμεταλλευτούν το Καραϊσκάκη!

Η μεγάλη νίκη του Ολυμπιακού στο Ζάγκρεμπ επί της Ντιναμό (1-0), για τους ομίλους του Champions League, έδωσε νέους βαθμούς στην Ελλάδα και μείωσε ακόμη περισσότερο τη διαφορά από τη 13η Τσεχία στην κατάταξη της UEFA. Το μεγάλο παιχνίδι στο Παρίσι και στο «Παρκ ντε Πρενς» μεταξύ της Παρί Σεν Ζερμέν και της Ρεάλ Μαδρίτης, κλέβει την παράσταση από τα σημερινά παιχνίδια των ομίλων (1ος-4ος) του Champions League. 

Και οι δύο ομάδες έχουν από δύο νίκες στις πρώτες αγωνιστικές της διοργάνωσης και θα γίνει μεγάλη μάχη για την τελική επικράτηση και την κατάκτηση της πρωτιάς στον 1ο όμιλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: